FHI vil fjerne karanteneplikt for skole- og barnehageansatte:
- Ikke forholdsmessig å stenge skolene av frykt for smitte
Vil definere ansatte i skoler og barnehage som kritisk personell etter at nye karanteregler har skapt bemanningsutfordringer flere steder.
NORGE: Folkehelseinstituttet anbefaler regjeringen at ansatte i skoler og barnehager ikke må i karantene dersom det er smitte i klassen eller på avdelingen der de jobber, skriver Utdanningsnytt.
Det innebærer at de aktuelle yrkesgruppene blir ansett som kritisk personell.
- Det betyr at de må i karantene dersom det er husstandssmitte, men at de er unntatt fra karantenereglene, på lik linje med elever og barn under 18 år, dersom det oppstår smitte i klassen eller på avdelingen i barnehagen, skriver nettstedet.
FHI håper med dette å unngå unødvendig stenging av skoler og barnehager.
– Man kan ikke holde skoler og barnehager åpne dersom lærere og øvrige ansatte skal i karantene hver gang de er i kontakt med noen som er smittet, og det kommer til de å være gjennom vinteren og våren, sier Pål Surén, forsker og spesialist i barnesykdommer hos FHI til Utdanningsnytt.
– Det er ikke noe mål i seg selv at barn skal få korona, men vi mener at det heller ikke er forholdsmessig å legge store begrensninger på barn for å hindre smitte. Vi tror ikke det er mulig å slå ned smitten eller bli kvitt viruset. På en eller annen måte må vi gjennom pandemien. Den beste måten vi gjør det på er at flest mulig vaksinerer seg, men så ser det ut til at vi trenger den naturlige immuniteten i tillegg, sier Surén.
- Smitte en forsvarlig risiko å ta
Ifølge FHI-spesialisten må man velge mellom å holde skolene stengt hele vårsemesteret, eller å la smitten gå sin gang.
– Vi mener smitte blant barn er en forsvarlig risiko å ta. Det er verre for dem å stenge skoler og barnehager hele vårsemesteret. For i realiteten er det det som er alternativet, sier Suren til Utdanningsnytt.
Om lærernes corona-frykt sier han følgende:
- De fleste må regne med å bli eksponert for viruset på et eller annet tidspunkt.
Stengte skoler hjelper ikke
FHI anbefaler også jevnlig testing i skoler og barnehager utover vårsemesteret der det er behov for det.
Årsaken er at man har konkludert med at testing er et bedre tiltak mot smitte enn karantene og stengte skoler og barnehager.
– En stor britisk studie før sommeren konkluderte med at det ikke var noe høyere smitteforekomst ved skoler der elever var til stede med jevnlig testing enn ved skoler der elever måtte i karantene. Dersom man skal holde skoler og barnehager åpne, må man også leve med at det vil være smitte der, sier Suren til Utdanningsnytt.
Tidligere erfaringer har ifølge Suren vist at stenging ikke reduserer smitten.
- Det er ikke noe fra tidligere i pandemien som tyder på at det hjelper på smitten å holde skolene stengt heller. I skoleferiene har vi sett at smitten har steget heller enn å synke, sier han.