Nordmenn går i fella: Fjern snø som ligger inntil husveggen
Nedbørsrekorder og kraftig vind har ført til mye snø som ligger inntil fasaden. Mange måker også snø bevisst inn mot husveggen, i et forsøk på å isolere. Nå advarer IFI mot konsekvensen av å ikke måke det vekk.
NORGE: Mange nordmenn i trekkfulle boliger forsøker å øke temperaturen innendørs ved å pakke inn huset i snø. Snøsjiktet skal i teorien fungere som ekstra isolasjon, og dette har historisk vært spesielt vanlig i hus med krypkjeller eller grunnmur av stein.
– Få snøen vekk fra huset før den smelter og lager fuktproblemer, sier Kristian Owren, administrerende direktør i IFI – informasjonskontoret for farge og interiør i en pressemelding.
IFI er interesseorganisasjonen for overflatebransjen i Norge, og representerer malingsprodusentene.
Hus med kledning er konstruert for å tåle å bli fuktig på baksiden. Fukten skal nemlig transporteres vekk, takket være luftspalter som ligger mellom kledningen og vindpappen på stenderverket. For å sikre ventilasjon må luftspalten være åpen i topp og bunn for å sikre trekk.
Teknisk avdeling støtter opp
– På nye hus er luftingen bak kledningen normalt god, men tettes denne får man kondens og vann på baksiden av kledningsbordene. Det kan skape skader i malingsfilmen og råteskader over tid. Spesielt gjerne skjer dette i vær med skiftende temperaturer, sier Per Myhre, teknisk sjef hos malingsleverandøren Nordsjö. – Jeg vil ikke ha snø mot veggen på huset mitt.
– Når snøen ute begynner å smelte, dannes mye vann som igjen øker fuktbelastningen på veggen. Det er heller ikke bra om den våte snøen fryser når det står vann mot veggen. Da risikerer man frostsprengning og skader i kledningen, sier Myhre.
Teknisk sjef hos Alcro Norge, Morten Berg, er enig, og forklarer:
– Det er ikke heldig at det ligger en masse snø utetter husveggen. Det er ikke godt for malingen. Dessuten vil snøfonnene tette luftingen bak kledningen. Det er riktig at snø har en isolerende evne, men mye snø langs med grunnmuren og husveggen kan føre til kostbare skader, sier han. – Kommer det så mye snø at denne når opp til kledningen vil jeg anbefale å måke vekk snøen.
Finn frem snøskuffa nå
En godt vedlikeholdt fasade tåler at det renner vann langs med kledningen, enten den er malt eller beiset. Det er likevel verdt å notere seg at det i treverk nesten alltid vil være sprekker mellom kledningsbordene, der vann kan trenge inn.
Overflatebehandlingen vil også ta skade av å ligge under vann i lengre tid – både moderne og eldre malingstyper tåler mye, men de er ikke vanntette.
Har du mye snø opp etter husveggen, er det med andre ord på tide å fjerne det nå. 1 meter dyp gammelsnø gir ved smelting 200-400 liter vann per kvadratmeter, ifølge Store norske leksikon. Har du ikke rukket å måke deg rundt huset, er det med andre ord på tide å starte nå.