Seks tips for mental velvære på hjemmekontoret
Hjemmekontoret kan være en utfordring for mange, og gjennom annerledesåret 2020 har etterspørselen etter psykiske velværetjenester for bedrifter økt.
BOLIG: Auntie er et finsk oppstartselskap, som bistår ansattes mentale velvære på jobb. Selskapet har tredoblet omsetningen i 2020, og det sier noe om behovet.
Even Bolstad, leder i HR Norge, er ikke overasket over at flere nordmenn trenger hjelp og viser til undersøkelser utført av HR Norge og Kantar, der det kommer fram at ikke alt bare er positivt med mye hjemmekontor.
– Jeg er bekymret for arbeidstakeres psykiske helse på hjemmekontor, spesielt nå når vi er i en mørkere tid med mindre mulighet for dagslys og sosiale aktiviteter etter arbeidstid. Ikke minst ser vi at unge, single og de som allerede har lette psykiske utfordringer sliter når de ikke har en arbeidsplass der de kan møte gode kolleger å gå til, sier Bolstad.
Under finner du Aunties beste tips for å ha det bra på hjemmekontoret:
-
Forbered arbeidsdagen. Tenk gjennom hvilke arbeidsoppgaver du skal gjøre og sett deg konkrete mål. Husk å ha alle nødvendige verktøy klare.
-
Sørg for å ha et fredelig arbeidsmiljø som motiverer deg og som lar deg konsentrere deg. Minn familiemedlemmene dine eller romkameratene dine på at du er på jobb.
-
Lær deg gode videomøte-rutiner, og krev det samme fra andre. Det vil si, skru av lyden på mikrofonen din om nødvendig, vent på tur og på forsinkelser i lyden, vær tilstede i samtalen og ikke les e-post samtidig.
-
Vær proaktiv og hold tett kontakt med teamet og lederen din. Hold dem oppdaterte på hva du jobber med, og om du sitter fast med noe. Og – husk å organisere virtuelle kaffepauser.
-
Ta pauser gjennom dagen og husk å bevege på deg eller å tilbringe noen minutter ute. Hvis du har lett for å glemme dette, kan du skru på alarm på mobilen som kan minne deg på det hver time.
-
Når du jobber hjemmefra, kan arbeids- og fritidsområdene lett blandes. Husk å legge fra deg datamaskinen og annet arbeidsrelatert utstyr når arbeidsdagen er over, og å tilbringe kvelden med noe annet.
Nordmenn savner det sosiale på jobben
Fire av fem nordmenn sier de for det meste har tilgang på utstyret de trenger på hjemmekontoret og nesten halve befolkningen sier at hjemmekontoret ikke har påvirket deres personlige liv og forhold. Likevel er det mange som savner det sosiale på jobben.
Ifølge en fersk undersøkelse gjennomført av YouGov for HP har hele syv av ti nordmenn i jobb hatt hjemmekontor i større eller mindre grad siden pandemien, hvorav 16 prosent kun har hatt hjemmekontor siden pandemien startet.
Fire av fem av de som har hatt hjemmekontor svarer at de har tilgang til, eller for det meste har tilgang til, det de trenger for å utføre arbeidet sitt hjemme. Dette er høyest i verden, hvor gjennomsnittet ellers ligger på 55 prosent. Det synes Verner Hølleland, administrerende direktør i HP Norge, at er oppløftende tall.
– Dette viser at norske arbeidstakere er flinke til å formidle behovene som finnes på hjemmekontoret til sine arbeidsgivere. Om hjemmekontoret skal fungere optimalt frem til hverdagen går tilbake til normalt, er det viktig at de helt grunnleggende tingene er på plass, sier han.
Savner det sosiale
I undersøkelsen blir respondentene også spurt om hva det er de savner mest med å jobbe hjemmefra. Der svarer hver andre nordmann at de savner det sosiale på kontoret mest.
– Det er naturlig at folk savner sosialiseringen på kontoret. Det er tross alt ikke all koordinering, samarbeid, innovasjon og kreativitet som skjer i formelle settinger, så de mulighetene blir naturlig nok færre når mange sitter hjemme, sier Hølleland.
Hver tiende nordmann savnet også variasjonen i hverdagen, og like mange savnet selve miljøet på jobben, ifølge undersøkelsen.
Sliter med å skille jobb og fritid
Når det kommer til å balansere hverdagen, gjør også nordmenn det godt. 43 prosent svarer at hjemmekontoret ikke har påvirket deres personlige liv og forhold, mens 19 prosent svarer at det faktisk har blitt bedre.
– Vi ser også at 3 av 10 nordmenn føler de er mer effektive på hjemmekontoret, noe som lover godt ettersom undersøkelsen viser at mange ønsker å fortsette med hjemmekontor etter pandemien, sier Hølleland
Det er derimot ikke alle som er like fornøyde med hjemmekontorsituasjonen. Fire av ti svarer at det har vært utfordrende for deres personlige liv og forhold.
– Vi ser også at folk på hjemmekontoret jobber lengre dager, og at flere også sliter med å skille mellom jobb og fritid i hverdagen. Sånn sett vil det nok være mange som også gleder seg til vi kommer tilbake til normalen, avslutter Hølleland.