
Bergtunnelen i Strømsåsen ferdig bygget
Bergtunnelen gjennom Strømsåsen er nå ferdig bygget, og det nesten et halvt år før tiden.
DRAMMEN: Tirsdag 6. juni ble den siste biten av hvelvet i kulverten støpt. Fra før av er både bergtunnelen og løsmassetunnelen ferdig støpt, og dermed er det nå hel tunnel fra Drammen til Kobbervikdalen.
– Dette er en stor dag for prosjektet. Nå har vi lukket tunnelen, og alt ligger til rette for at de som skal jobbe med jernbaneteknikken kan slippe til som planlagt fra i høst, sier Lise Backer i Bane NOR, prosjektleder for byggingen av kulvert og løsmassetunnel.
Foran skjema
Like før jul 2019 var det daværende samferdselsminister Jon Georg Dale som fyrte av den første sprengsalven i Kobbervikdalen i Drammen. Det markerte starten på drivingen av seks kilometer med jernbanetunnel, og omtrent like mange kilometer med rømningstunneler.
Tre og et halvt år senere er det hentet ut rundt én million faste kubikkmeter med stein som har blitt til kortreiste masser til Drammen havn. Membran er montert, tekniske hus er bygget, og det er støpt rundt hundre tusen kubikkmeter med betong.
Alt godt innenfor tidsfristen, og uten uavklarte saker mellom byggherre Bane NOR og entreprenør Veidekke.
For overleveringen skjer lenge før planen. Det betyr at de som nå skal inn i tunnelen for å montere kabler, legge skinner og annet utstyr som må på plass før togene kan rulle gjennom tunnelen – også kan komme i gang tidligere. Det bidrar til å sikre at tidsfristen for hele det nye dobbeltsporet som bygges gjennom Drammen blir nådd.
– At vi har fått til et så godt resultat, og med så god margin når det gjelder fremdriften, er vi stolte av. Ikke minst med tanke på at vi også har vært gjennom en pandemi, slår prosjektsjef Hanne Stormo fast.
Redusert klimaavtrykk
Det har gått med store mengder betong for å lage tunnelen. Selv om togene er utslippsfrie, er ikke anleggsvirksomheten det. Utbyggingsprosjektet har gjort flere tiltak for å redusere klimaavtrykket.
– Blant annet har Bane NOR krav om at det skal brukes lavkarbonbetong og entreprenør Veidekke har kommet frem til løsninger som reduserer bruken av betong, stål og sement betydelig. Totalt har vi redusert utslippene med mer enn 100.000 tonn CO2 i dette delprosjektet, sier Backer.

Fortsatt arbeid som gjenstår inne i tunnelen
Ferdigattest for tunnelen hadde frist først i november i år. At dette nå skjer nesten et halvt år før tiden, skyldes blant annet at bergarbeidene var ferdig tidligere enn planlagt. Men også at man startet flere ting parallelt, slik at flere av oppgavene kunne bli ferdig til samme tid, har bidratt til det.
Noe arbeid med gangbaner, kabelkanaler og føringsveier gjenstår i kulverten. Disse aktivitetene har allerede pågått en stund. Etter planen vil disse arbeidene bli avsluttet i løpet av august.
Selv om mesteparten av den nye Drammenstunnelen er i fjell, er den siste biten mot stasjonsområdet bygget gjennom løsmasser og i åpen byggegrop. Denne delen av tunnelen skal være klar høsten 2023.
Skal stå klart høsten 2025
Den nye Drammenstunnelen er nesten 7 kilometer lang. Den består av rundt 6 kilometer bergtunnel, i underkant av 300 meter med løsmassetunnel og 540 meter kulvert.
Det nye dobbeltsporet fra Drammen til Kobbervikdalen skal etter planen stå klart høsten 2025. Da vil det etter planen være mulig å kjøre fire tog i timen hver vei mellom Oslo og Tønsberg.