ANNONSE

FOTO: PRESSE

Marius Bermingrud (18) satser for fullt på rallycross-EM

Vestfossen-gutten satser for fullt på rallycross denne sesongen og håper han kan delta i samtlige løp i EM.


Roy Hansen

 02.05.18, kl. 13:50
 29.05.18, kl. 14:34


ANNONSE
ANNONSE

 

ØVRE EIKER: Åpningsrunden i EM ble kjørt på den historie Circuit de Catalunya den 14. og 15. april, hvor det også blir kjørt Formel 1 senere i år. Rallycrossbanen på anlegget er en liten del av Formel 1 banen, hvor de lager til provisoriske gruspartier.

- Jeg gledet meg veldig til å komme i gang, og til å måle meg krefter imot eliten innenfor forhjulsdrevene biler. Dette er noe vi har jobbet mot og sett frem til siden jeg gikk til innkjøp av ny bil etter sesongen i fjor. Min nyinnkjøpte Citroen Ds3 har blitt restaurert gjennom hele vinteren, og som vanlig starter sesongen alt for tidlig, så vi rakk ikke mer enn en liten test på vei til Barcelona, sier Marius Bermingrud.

Hindret av regnvær

Natt til løpsdagen regnet det noe voldsomt i Barcelona, og dette skulle fortsette ut hele dagen. Regnvær er noe han i utgangspunktet har kjørt fort på i tidligere løp, men denne helgen stemte det virkelig ikke. De provisoriske gruspartiene ble en eneste stor smørje hvor det var fare for å sette seg fast hvis du gjorde en liten feil. 

- Jeg kjørte inn til tider som var ca. seks sekunder etter beste bil, men det vil si 16-19 tider. Dette sier litt om hvor jevnt og utrolig høyt nivå det er, sier han.

Lørdag morgen var det en gløtt av sol, og han kjørte inn til en 12. beste tid i en omgang med mye «fighting» og forbikjøringer. Det er ingen fordel å ligge langt bak sammenlagt, og det betyr at du kjører i et tidlig heat, og at forholdene blir bedre for resten av bilene som kommer etter. 

12. beste tid var et resultat han likevel var fornøyd med ettersom helgen hadde vært så laber resultatmessig. Til slutt endte han på en 18. plass sammenlagt, og dermed langt utenfor de 12 beste som kommer til semifinale.

Andre runde i Portugal

Bare 14 dager etter var det klart for andre runde som ble kjørt i Portugal. Ettersom disse løpene var relativt nære hverandre tok teamet fly hjem og bilen ble stående i Barcelona. 

- Jeg prøvde å jobbe mye med meg selv å resette meg før dette løpet, sier 19-åringen fra Vestfossen.

- I Portugal strålet solen fra skyfri himmel og jeg følte meg mye mer komfortabel i bilen. Jeg satte en god tid på trening og fikk en 5. og 4. beste tid i de to innledende omgangene på lørdag. Det var utrolig moro å kunne vise at vi faktisk har tempoet og følelsen av kjøre fortere enn de beste på noen plasser var ubeskrivelig, sier Marius.

Dessverre var han ikke like heldige på søndag hvor han startet i siste heat og det begynte å snø da han sto på startplaten. Det gjorde at han satte en dårlig tid og gikk fra 4. sammenlagt til 8. plass. I 4. og siste omgang kjørte han for å sette en god nok tid til å bli blant de 12 beste som kom til semifinale. Det klarte han og gikk fra å ikke kunne lukte på en semifinale i Barcelona, til å være godt innenfor i Portugal.

De 12 beste blir fordelt i to semifinaler hvor tiden ikke lenger spiller noen rolle. Her er det de tre beste i hver semifinale som møtes i finale.

HØY FART: Det går unna i rallycross og luftige svev er ikke uvanlig. 

Fikk femte plass

Til vanlig starter alle bilene på rekke, men i semifinale og finale starter bilene i tre ledd. De to første starter fremst, og de neste to en billengde bak. Marius startet i det andre av tre ledd og selv om han hadde en kanonstart, kom han ikke forbi de to første bilene. 

- Tempoet i denne finalen var utrolig høyt og jeg stod virkelig på og kjørte det jeg kunne, men dessverre ble det en kollisjon foran meg med en bil som ble stående. Vi kom oss forbi, men jeg datt ned én plass. Når en bil blir stående blir det noe vi kaller en gulflaggsone, og her er det forbudt å kjøre forbi. Dette tok vekk den beste forbikjøringsmuligheten på banen, og vi kjørte som perler på en snor inn til mål, forteller Marius.

Han endte som nr. 5 i min semifinale, og er storfornøyd med dette. 

- Vi har mye å jobbe med på både bil og sjåfør på vått føre før den tredje EM-runden, som blir arrangert på «hjemmebane» i Trondheim den 9. og 10. juni, sier han. 

LES OGSÅ: Flere ulovlige bilverksteder stengt etter kontroll


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE