ANNONSE

HEKTISK: Senterleder Elisabeth Lohk har jobbet på spreng døgnet rundt siden krise-rapporten ble kjent fredag.
ALLE FOTO: ALEXANDER JANSEN / DRM24

Vil ikke peke på ansvarlige for byggeskandalen på Gulskogen

Store deler av 1. etasje på Gulskogen må legges på nytt og forankres til fjell. Hvem som til slutt får regninga er uklart.


Benedicte Haugaard

 27.11.18, kl. 18:39
 05.12.18, kl. 10:43

Alexander Jansen


ANNONSE
ANNONSE

 

DRAMMEN: Senterleder Elisabeth Lohk forteller til DRM24 at hovedfokuset har vært håndtering av ansatte og leietagere etter at senteret måtte stenge 14 butikker etter Black Friday grunnet hurtig eskalerende setningsskader.

Om den omfattende utbedringsprosessen som nå er planlagt gjennom et helt år blir en forsikringssak eller en erstatningssak, vil ikke Lohk kommentere foreløpig. Prislappen er heller ikke noe hun vil spekulere i.

- Dette er for tidlig å si noe om nå. Av sikkerhetsmessige årsaker ba ekspertene oss stenge den berørte delen av senteret innen 14 dager, men vi valgte å gjøre det dagen etter. Vi har kun tenkt på sikkerhet, kunder og ansatte, ikke omsetning. At denne beskjeden kom sent på Black Friday er helt tilfeldig, forteller Lohk.

SPERRES AV: Det jobbes nå med å sperre av den berørte delen av senteret. Det kan tenkes at hele arealet ned mot 1. etasje blir bygd inn i forbindelse med arbeidene som skal utføres der, hvor det forventes å bli mye støy.

Planla utbedring

At senteret helt siden nyåpningen i 2010 har hatt utfordringer med grunnforholdene både innendørs og i parkeringshuset, er en kjent sak. Sprekker i gulv, skjeve vegger og forskyvninger er blant signalene man har fått. Mange har derfor stilt spørsmålstegn ved hvordan senteret kunne bli «tatt på senga». 

- Vi har lenge planlagt en utbedringsprosess på grunn av dette, med planlagt oppstart i første kvartal 2019. Forskjellen er at den negative utviklingen med grunnforholdene har gått raskere enn forventet, og medførte at vi nå måtte hastestenge, sier Lohk.

Planen skal ha vært å gjennomføre en gradvis og smidigere nedstenging uten at alle butikkene ble berørt samtidig. Dette har leietagerne vært informert om. Selv om byggearbeidene er estimert til et år eller kanskje halvannet, håper allikevel Lohk at de kan få til gode løsninger underveis. 

- Tanken var å dele opp prosjektet i flere deler slik at så få som mulig ble berørt samtidig. Nå som alle er rammet må vi speede opp prosessen. Det kommer nok til å bli en del støy og støv, men det overlever vi. Kanskje tar det kortere tid, og kanskje kan vi åpne noen arealer tidligere enn andre, forteller Lohk. 

STENGT: Første etasje ved hovedinngangen er stengt fra Elkjøp til Jack & Jones.

Forankres til fjell

Problemene som førte til at rådgiverne i Rambøll nå anbefalte nedstenging av den aktuelle delen av senteret, skyldes at 1. etasje er lagt flytende på bakken, og ikke er forankret til Fjell slik 2. etasje er. 

Det er nettopp det som nå skal bli gjort, i tillegg til å legge hele gulvet i 1. etasje på nytt. Også 1. etasje i parkeringshuset skal utbedres. Vi håper vi kan fremskynde oppstart av reperasjonene, sier Lohk.

- Hva er skrekkscenarioet dersom ingen ting hadde blitt gjort?

- Det verste som kunne ha skjedd er vel at gulvet hadde sunket mer, men vi snakker ikke om noe stort synkehyll her. Det kunne ført til at noen hadde snublet og skadet seg, eller at en glassvegg hadde flyttet på seg og eksplodert. Det er ikke et ansvar vi vil ha på oss, sier Lohk.

SPREKKER: Det er ikke første gang det slås sprekker i flisene, her ved hovedinngangen på senteret.

BYTTES UT: Det gamle gulvet er fullt av skjevheter, og skal rives opp og legges på nytt.

Sa opp alle ansatte

Stengingen berører mellom 150 og 200 ansatte. Hos Meny har etter hva DRM24 erfarer, alle ansatte mistet jobben. Flere andre butikker skal ha sendt ut permitteringer.

Vi tilrettelegger og vil hjelpe til så langt vi kan, og vi kjenner til at det er butikker her på senteret som allerede har varslet behov for ansatte – samt at vi har blitt kontaktet av andre butikker i området som strekker ut en hånd, sier Lohk.

Om Meny og de andre berørte butikkene blir å finne på senteret også etter utbedringen, er uklart. Hvilke butikker som består og ikke er noe Steen & Strøm nå er i dialog med de ulike leietagerne om.

- Vi ser også på mulighetene for omlokalisering på senteret, og er i ferd med å lande flere gode løsninger, forteller Lohk.

En av dem er Mester Grønn, som trolig åpner ny butikk på senteret allerede lørdag, hvis alt går etter planen - uten at noen mister jobben.

- De ønsker å være på senteret og gi kundene våre gode juleoppleveleser, sier Lohk.

FLYTTER: Mester Grønn har allerede flyttet planter og julepynt over til andre avdelinger, men gjenåpner snart på senteret.

- Trygt på Gulskogen

Senterlederen ønsker å presisere at det er helt trygt å ferdes på kjøpesenteret. Problemene gjelder kun første etasje av fløyen ved XXL og Elkjøp som nå er avsperret.

- Vi vil fortsatt ha over 100 butikker åpne i julehandelen, og kommer ikke til avlyse noen av de planlagte aktivitetene ved senteret. Julenissen kommer fortsatt, forsikrer Lohk. 

LES OGSÅ:Gulskogen stenger deler av senteret grunnet setningsskader

IKKE BEKYMRET: Elisabeth Lohk sier det er trygt å ferdes på senteret, og sier hun ser lyst på fremtiden.


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE