ANNONSE

UNIKT BYGG: Kontorbygget får høyeste mulige miljøsertifisering, såkalt «BREEAM Outstanding».
FOTO: NILS J. MAUDAL

Nordens mest bærekraftige kontorbygg reiser seg på Strømsø

Denne uka la ordføreren ned grunnplanken for nybygget i Drammens nye businesskvartal. Navnet er «Spor X».


Redaksjonen

 21.02.21, kl. 19:41
 03.03.21, kl. 20:26


ANNONSE
ANNONSE

 

STRØMSØ: Innen 2021 er omme skal Norges tredje høyeste bygg i tre og et av Nordens mest bærekraftige bygg, stå innflyttingsklart langs jernbanen i Doktor Hansteins Gate.

I disse dager likres lyse og rene tremoduler på plass for å bli ti etasjer med moderne kontorer, hvor 250 mennesker vil få sin arbeidsplass. 

– Spor X er både fremtidsrettet og historisk, slo ordfører Monica Myrvold Berg fast.

Lokal verdiskapning

Ordføreren berømmet næringslivet for å satse og investere, og hun hyllet de ulike aktørene for å trekke veksler på hverandre, samarbeide og dra lasset sammen.

Byggherre Vestaksen Eiendom er eid av de lokale gründerne Terje Stykket og Rune Isachsen, og entreprenøren er Betonmast Buskerud-Vestfold. Tømmeret og treverket leveres kortreist av den lokale bedriften Splitkon.

– Hele Drammensvassdragets velstand ble i sin tid bygd på tømmer og trelast. Dette er vår felles historie, vår identitet. Derfor er ikke bare Spor X et fremtidsrettet signalbygg. Det minner oss også om byens og vassdragets tradisjoner, sier Myrvold Berg.

Sindre Juel Berg Ordfører Thina Saltvedt.jpgSIGNERTE GRUNNPLANKEN: Et historisk og fremtidsrettet bygg, slo Drammens ordfører Monica Myrvold Berg fast da hun signerte grunnplanken for Spor X i Drammen. Her sammen med konstituert administrerende direktør i Vestaksen Eiendom, Sindre Juel Berg, og sjefanalytiker i Sustainable Finance i Nordea, Thina Saltvedt. (Foto: Torbjørn Tandberg)

Forbilde

For å understreke bygningens miljøprofil, tok sjefanalytiker Thina Saltvedt i Sustainable Finance i Nordea utgangspunkt i temaet bærekraft.

- Bærekraft er et must. Alle må levere på bærekraft i dag, slo Thina Saltvedt fast i sin hilsen på byggeplassen.

Sjefanalytikeren fremhevet Spor X som forbilde på godt samarbeid mellom bygge- og eiendomsbransjen og finansnæringen.

– Her er det bærekraftige løsninger både i materialvalg og i gjenbruk, slo Saltvedt fast.

Bærekraftanalytikeren understreket finansnæringens viktige rolle i det grønne skiftet og betydningen av at byggenæringen tenker bærekraft og sirkulærøkonomi.

- Bærekraftige, klimavennlige og sirkulære bygg må bli den nye standarden. For at det skal lønne seg å utvikle fremtidens klimasmarte, bærekraftige og sirkulære løsninger, må finans- og byggenæringen jobbe sammen. Spor X er nettopp et veldig godt eksempel på at dette går an. Her ser vi samarbeid mellom mange store aktører som har turt å ta sjansen og ønsket å være med på å utvikle fremtidens løsninger, uttalte Saltvedt.

Ikke en eneste parkeringsplass

Konstituert administrerende direktør i Vestaksen Eiendom, Sindre Juel Berg, understreket byggherrens høye miljøambisjoner.

– Målet er at Spor X skal bli Nordens mest bærekraftige kontorbygg. I dette ligger et kontorbygg miljøsertifisert som BREEAM Outstanding, passivhus, og med energiklasse A. Med tanke på den sentrale beliggenheten, har vi valgt ikke å bygge en eneste parkeringsplass i bygget. I stedet legger vi til rette for både sykkelparkering og treningsrom, fastslo Vestaksens leder.

LES OGSÅ:

«Brunosten»-nabo solgt for 740 millioner: - Stor interesse
Bli med inn i Drammens nye business-kvartal
Gründerhus-satsing i det blå: - Sliter vanvittig økonomisk


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE