ANNONSE

BEVARES: Nå slipper kommunen kostnadene med å skite ut alt fra kumlokk til logomateriell og våpenskjold på rådhuset.
ALLE FOTO: ALEXANDER JANSEN / DRM24

Vedtatt: Drammens byvåpen videreføres i ny kommune

Med 33 mot 24 stemmer ble det eksisterende byvåpenet i blått vedtatt mot et forslag om det samme i rødt og gult.


Alexander Jansen

 19.11.19, kl. 20:06
 01.12.19, kl. 18:00


ANNONSE
ANNONSE

 

DRAMMEN: Det ble kort oppsummert fasiten etter en to timer lang debatt i det nye kommunestyret tirsdag kveld.

Det var på forhånd innstilt tre alternativer til votering:

1. Iverksette ny prosess med sikte på et helt nytt kommunevåpen
2. «Årringene» - vinneren av konkurransen utlyst av Fellesnemda
3. Videreføre det eksisterende byvåpenet

I tillegg lanserte Arbeiderpartiet et fjerde forslag etter tidligere Ap-ordfører Rolf Bergersen i Nedre Eiker: Videreføre dagens byvåpen, men i fargene til Svelvik og Nedre Eiker - rødt og gult.

kommunevpen_nytt_gammelt.jpgALTERNATIVENE: Det har opprinnelig stått mellom disse to. Eksisterende til venstre, nytt forslag «Årringene» til høyre.

Flere hadde skiftet mening

Som omtalt tidligere har den folkelige motstanden vært stor mot å skifte ut det eksisterende byvåpenet. Og nå som fellesnemda er historie, valget over og det nye kommunestyret konstituert, var det flere som åpnet for å endre standpunkt.

Mest overraskende var det kanskje da Årringenes mest innbitte forkjemper, Ståle Sørensen (MDG), som gikk på talerstolen og erklærte sin uforbeholdne støtte til det eksisterende byvåpenet før avstemningen.

 _MG_8264.jpgSNUOPERASJON:
Ståle Sørensen (MDG) måtte muligens holde seg for nesen, men begrunnet snuoperasjonen i kostnadsspørsmålet. - Og så er det på tide at noen inntar et miljøstandpunkt her, spøkte han fra talerstolen.

En felles oppfatning fra de fleste var at man ønsket å få landet et vedtak, og verken kaste bort mer tid eller penger på en ny prosess. 

- Nå har vi hastverk. Jeg er også redd for at folk får politikerforakt fordi de ikke blir hørt, sa SV's Rune Kjeldsen. 

- Det ville vært en tragedie å forkaste et av landets eldste og mest symboltunge byvåpen som følge av en kommunesammenslåing, sa Lavrans Kierulf (Frp).

_MG_8277.jpg

Ble fristilt

De fleste partigruppene hadde på forhånd valgt å fristille sine medlemmer, ettersom man nå har bakgrunn fra samtlige tre kommuner. Unntaket var Frp som på tvers av kommunene hele tiden hadde vært unisone på at Drammens eksisterende byvåpen var løsningen. 

Frps Knut Gjerde fra Nedre Eiker talte derfor varmt for Drammens byvåpen fra talerstolen, og at oppslutningen om dette i hjemkommunen var mye større enn hva enkelte andre ville ha det til. 

- Du vanker åpenbart i andre kretser enn meg, men det er kanskje ikke så overraskende, sa Aps Tonje Enersen, også eikværing.

_MG_8306.jpgEIKVÆRING FOR DRAMMEN: Frp's Knut Gjerde, ville skrote «Årringene» og ha Drammens eksisterende byvåpen.

_MG_8329.jpgBETENKT: Thor Sigurd Syvaldsen og resten av Ap-benken ville innlemme Nedre Eikers gult og rødt i kommunevåpenet.

Høyres Tor Tveter, også fra Nedre Eiker, var trolig debattens klareste røst for å velge Årringene som nytt kommunevåpen. Like kategorisk var ikke partifelle Elly Thoresen, som åpnet for at Drammens byvåpen i rødt og gult kanskje var et bedre kompromiss. Drammen Høyres Fredrik Haaning kjempet på sin side for Drammens byvåpen.

_MG_8307.jpg
- Å bevare dagens byvåpen og velge et historisk symbol, betyr ikke at en kommune spiser de to andre, sa Haaning, som samtidig foreslo å inkorperere de to andre kommunevåpnene i en relieff i ordførerkjedet, for også å bevare historien fra disse.

Dette ønsket imidlertid ikke billedkunstneren Ståle Sørensen, som igjen var opptatt av kostnader, og det hele endte med at Haaning trakk forslaget.

_MG_8369.jpgFIKK VILJEN SIN: - Det er ikke politikernes oppgave å leke designere og kunstnere, og jeg oppfordrer deg derfor til å trekke forslaget, sa Ståle Sørensen (MDG) til Fredrik Haaning (H).

LES OGSÅ: «Årringene» forkastet - vil starte hele prosessen på nytt

Lang kamp kroner med seier

Etter et gruppeledermøte på ordførerkontoret for å besørge at alle var enige om voteringens fremgangsmåte, var øyeblikket kommet. Som ventet fikk Årringene og forslaget om en ny prosess minst opplutning, og falt. 

Dermed ble forslaget om dagens byvåpen satt opp mot Ap's forslag om samme byvåpen, men i rødt og gult. Og flere runder med nitidig opptelling kunne Lavrans Kierulf og kompani slippe jublene løs.

Med 33 mot 24 stemmer var det en klar overvekt av den nye opposisjonen som fikk viljen sin - i Frp og Nei til Bomring stemte hele gruppene samstemt.

_MG_8380.jpgPÅ BAKROMMET: Ordfører Monica Myrvold Berg samlet gruppelederne til et møte hvor alle ble enige om fremgangsmåten før voteringen.

DRM24 SENDTE DIREKTE - SE VIDEO FRA AVSTEMNINGEN:

Her vedtar kommunestyret å videreføre dagens byvåpen i Nye Drammen kommune - se video fra voteringen!

Publisert av Drammen Live24 Tirsdag 19. november 2019

- En stor dag for Drammen

- Dette var kjempedeilig. En stor dag for Drammen, kommenterer Lavrans Kierulf overfor DRM24.

Kierulf har kjempet en lang og innbitt kamp, og legger ikke skjul på at det er synd hvor mye tid og penger man allerede har brukt på prosessen som ikke førte frem.

- Men det er bedre sent enn aldri. Det er godt at vi landet på det beste og billigste alternativet og det folk flest ønsker, sier Kierulf.

- Men det var fortsatt spenning underveis her?

- Kjempespennende. Jeg hadde på meg pulsklokke som viste noen kraftige hopp underveis!

_MG_8361.jpg
_MG_8397.jpgFRP-JUBEL:
Ulf Erik Knudsen og Lavrans Kierulf kunne slippe jubelen løs etter at en lang kamp ble kronet med seier.

LES OGSÅ: Fylkesmannen opphevet «Årringene»-vedtak som ugyldig


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN

ANNONSE