ANNONSE

FINT FØRE: Ukens snøfall fører til pudderføre i bakkene og kram snø i løypene, og forhåpentligvis blir skiløypene i Drammen klare før helgen.
ILLUSTRASJONSBILDER: ISTOCK / GETTYIMAGES

40 cm nysnø og solskinn: - Det blir perfekt langrennsvær

Etter årets største snøfall kan drammenserne glede seg til å få ski på beina. Likevel er det noen forholdsregler du bør ta før du legger ut på tur, mener Norsk Friluftsliv.


Benedicte Haugaard

 31.01.19, kl. 10:19
 07.02.19, kl. 14:33

Redaksjonen


ANNONSE
ANNONSE

 

NORGE: Ifølge meteorolog Aslaug Skålevik Valved ved Meteorologisk Institutt kan drammenserne spenne på seg skiene allerede lørdag kveld. 

- Lørdag kveld blir fin, men på søndag blir det skyfritt og strålende sol med rolige vindforhold. Helt perfekt langrennsvær! 

Skålevik kan melde at Drammen fikk 15 centimeter snø bare fra midnatt til klokken 15 fredag. Fra fredag ettermiddag til lørdag ettermiddag er det meldt om ytterligere 10 cm. Dette kommer i tillegg til cirka 15 centimeter snø torsdag - totalt vil snøfallet med andre ord gi oss omlag 40 centimeter.

- Snøværet skal gi seg lørdag ettermiddag. Det blir kaldere, men penere vær i tiden fremover, avslutter meteorologen.

UNNGÅ KONFLIKTER: - Kos deg på tur, men repekter hverandre, er oppfordringen fra Norsk Friluftsliv.

Oppfør deg i løypene

– Unngå å tråkke med sko i selve skisporet, og vær hyggelige mot hverandre i løypa, er budskapet fra Norsk Friluftsliv.

Debatten om hva som er god oppførsel i skiløypene, har rast både i avisene og på sosiale medier de siste dagene. Mens noen mener det må være greit å gå til fots i og ved skispor, blir andre oppgitt over nedtråkkede løyper.


Norsk Friluftsliv er paraplyorganisasjonen for 17 friluftslivsorganisasjoner, med til sammen 950.000 medlemskap. Generalsekretær Lasse Heimdal synes det er leit at konflikter mellom ulike brukergrupper skal skape skår i turgleden.

– Naturen er for alle, ikke bare de med ski på bena. Men det er viktig at vi viser hensyn og er hyggelige mot hverandre i denne relativt korte sesongen, sier Heimdal.

- Ikke gå i skisporet

Norsk Friluftsliv er opptatt av at alle skal ha lik mulighet til å komme seg ut og oppleve vinterlandskapet, med eller uten ski. De er likevel tydelige på at det ikke er lov å gå i skisporet.

– Det er ikke lov å gå, sykle eller ri i preparerte skiløyper. Dette er fritidsanlegg, som er ment å brukes til skigåing og ikke noe annet. I tillegg sier allemannsretten at vi har plikt til å ferdes hensynsfullt i naturen. Det å tråkke i et skispor, er jo ikke særlig hensynsfull oppførsel, sier Heimdal.

Også vintersyklister og hundeeiere må passe på at skispor minst mulig blir skadet. Dette er særlig viktig når sporet er nypreparert eller i områder med mange brukere. 

– Hundebånd på tvers av skisporet kan også være en farlig snublefelle. Heldigvis er de fleste hundeeiere bevisst dette, sier Heimdal.


Norsk Friluftsliv tror bedre tilrettelegging og mer informasjon om hvor fotgjengere kan gå i naturen på vinterstid, vil kunne minske konfliktene.

– Vi oppfordrer kommunene til å tilrettelegge for at også de som ikke går på ski skal kunne få oppleve naturen på vinterstid. Mange steder er det fullt mulig å lage plass til både skigåere, vintersyklister og fotgjengere med og uten hund, uten at de trenger å oppleve at de konkurrerer om plassen, sier generalsekretæren.

LES OGSÅ: Dette bør du ha i bilen når snøen laver ned


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE