ANNONSE

GRAFIKK: METEOROLOGISK INSTITUTT

Sommeren har blitt 12 dager lenger de siste 30 årene

Så langt gir kanskje ikke årets sommer assosiasjoner til klimaendringer, men for de siste 30 årene er sommeren faktisk blitt hele 12 dager lenger i Oslo.


Redaksjonen

 24.06.19, kl. 11:33
 02.07.19, kl. 07:25


ANNONSE
ANNONSE

 

NORGE: I dag varer sommeren fra 6. mai og helt til 26. september i Oslo, hvis vi bruker en klimatologisk definisjon, opplyser Meteorologisk Institutt i en pressemelding.

Det er den perioden av året da den normale døgnmiddeltemperaturen er over 10 grader. Tidligere strakk denne perioden seg fra 12. mai til 20. september.

– Sommeren har altså blitt tolv dager lenger, og gjennomsnittstemperaturen er 1,1 grader høyere når sommeren er på sitt varmeste. Varmetoppen kommer også i gjennomsnitt noen dager senere enn før, sier Ketil Isaksen, klimaforsker ved Meteorologisk institutt.

Han har sammenliknet normalperioden 1961-1990 med de siste 30 år (1989-2018). Sammenlikningen viser at temperaturøkningen er større i siste halvdel av sommeren enn i første halvdel.

– Dette er et godt eksempel på hvordan klimaendringene slår inn over Norge, sier Ketil Isaksen.

Endringene skyldes en kombinasjon av naturlige svingninger og en forsterket drivhuseffekt.

– Vi ser at utviklingen av temperaturen her i Oslo har flere likhetstrekk med den globale temperaturøkningen. Globalt er oppvarmingen vi har observert de siste 50-60 årene i hovedsak forårsaket av oss mennesker, sier Isaksen.

LES OGSÅ: Solfylt sankthansfeiring for tiende året på Holmennokken


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE