ANNONSE

VARMT: Det kan bli ekstremt varmt i bilen din når du står parkert ute i solen på sommerdager.
ALLE FOTO: JOAKIM FJELDLI / DRM24

Så varm blir bilen i solsteika

DRM24 viser deg nøyaktig hvor varm bilen din kan bli på en solskinnsrik sommerdag.


Joakim Fjeldli

 04.07.17, kl. 12:54
 10.07.17, kl. 23:23


ANNONSE
ANNONSE

 

ØSTLANDET: Mens vi koser oss i hetebølgen på Østlandet er det viktig å ha i bakhodet hvilken risiko varmen innebærer, spesielt for parkerte biler. 

Du parkerer bilen for å handle litt, eller gjøre andre ærend. Du lar hunden, katten eller barna sitte i bilen, for det tar jo ikke så lang tid.

Men så kommer du tilbake til bilen etter ikke lang tid. Det skal ikke mange timene til før kupétemperaturen på bilen din når tilnærmet kokende varme temperaturer.

Men hvor varmt er det egentlig?

Vår testbil er sølvgrå, så den reflekterer mye av varmen og lyset som treffer den, noe som hjelper den med å holde temperaturen relativt lavt nede.

Ved hjelp av et varmesøkende (termisk) kamera kan man se nøyaktig hvor varmt det er. Vår testbil har stått i sola i noen få timer på Høvik stasjon i Bærum. Førersetet har stått med skyggesiden av sola i mange timer. Denne har fått det som kalles en ambient temperatur, som vil si at den ikke er oppvarmet av direkte sollys, men er da svært nære den réelle temperaturen på lufta inni bilen.

Setet har ikke vært direkte eksponert for sollys på flere timer, likevel holder selve setet 48,8°C.

 KOKVARMT: Når vi plasserer en fører i bilen kan vi se at føreren er det kaldeste i hele bilen.

Dødelig utfall

Andre biler med andre farger vil kunne få høyere eller lavere temperaturer. DRM24 har også målt temperaturen i en mørk blå stasjonsvogn som hadde stått ute i solen like lenge.

Denne bilen hadde en temperatur på rundt 80°C, noe som er livsfarlig for barn og dyr.

Å etterlate barn eller dyr i en bil som når slike temperaturer kan i ytterste konsekvens få ett dødelig utfall. Det er ikke forsvarlig på noen måte, og skal ikke forekomme!

Vurder om en hund er overopphetet 

I følge Dyrevernalliansen er det en liste over ting man kan vurdere om man kommer over en varm bil hvor det er fare for at en hund kan være overopphetet:

- kraftig pesing
- mye sikling
- rask puls
- kraftig rødt tannkjøtt og/eller tunge
- slapphet
- forvirring
- problemer med å reise seg etter kollaps
- oppkast
- diaré
- i ekstreme tilfeller - bevisstløshet

Hvis du finner en overopphetet hund innestengt i bil – hva gjør du? 

- Finn eieren

Noter deg registeringsnummeret og send en sms til Statens vegvesen for å få navnet på bileier. Send sms til 2282 og start meldingen med REGNR og bilens registreringsnummer (eks. REGNR AR00000)

- Ring politiet
Får du ikke tak i bileier må du kontakte politiet på telefon 02800 og informere om situasjonen. Be dem komme for å hente ut hunden.

- Knus ruten
Hvis det står om livet: knus ruten, lås opp bilen innenfra og ta ut hunden. Du kan ikke straffes for dette, og vil heller ikke få erstatningsansvar


KILDE: Dyrevernalliansen


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE