ANNONSE

HALO: En DRM24-tipser tok dette bildet i Vestfossen lørdag.
FOTO: PRIVAT

Fikk du med deg Halo-en på himmelen i helga?

Linn Therese fra Vestfossen satt ute på terrassen og koste seg i sola da hun oppdaget det spektakulære fenomenet lørdag.


Alexander Jansen

 18.09.17, kl. 10:58
 22.09.17, kl. 11:10


ANNONSE
ANNONSE

 

ØVRE EIKER: - Jeg oppdaget en tydelig regnbuering rundt solen. Etter et kjapt googlesøk finner jeg ut at dette er et optisk fenomen som kalles en halo, forteller Vestfossen-kvinnen, som sendte bildet til DRM24.

Og ganske riktig, «Halo» er et optisk fenomen skapt av iskrystaller som fører til fargede eller hvite buer og flekker på himmelen.

Ifølge Wikipedia opptrer Halo-er nær solen eller månen, mens andre er synlige andre steder - til og med på motsatt side av himmelen i forhold til solen.

«Det finnes mange typer av halo, avhengig av iskrystallenes form og orientering. Fargekombinasjoner kan variere på grunn av spektral refraksjon og eller speilrefleksjon av lyset i iskrystallene.

Halo opptrer oftest i cirrostratus (høye lagskyer) i 5-10 km høyde, i den øvre troposfæren. Fenomenet kan også dannes rundt kunstige lys, spesielt i kaldt vær når iskrystaller kalt diamantstøv driver i luften. Videre kan halo eksempelvis oppstå rundt skyggen av et fly når solen skinner fra andre siden av flyet.

I folklore brukes halo til å spå været, ofte har man ment at halo varsler regnvær innen 24 timer. Det henger delvis sammen med at cirrostratus-skyer ofte er frontfenomener foran en nordlig værfront.»
(KILDE: WIKIPEDIA)

Det dukker med jevne mellomrom opp noen spesielle fenomenter knyttet til vær og vind, eller mystiske lys. Her er noen av sakene vi har omtalt:

Sirkelformet brannsky vakte oppsikt
Kulda skaper sjeldent værfenomen
Sjekk det tåkehavet
Hva var det mystiske lysfenomenet på Toppenhaug?
Har du sett det mystiske lyset i Reistadlia?
Få med deg supermånen!


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE