ANNONSE

ALLE FOTO: DRBV

Uvarslet øvelse forårsaket storutrykning

«En gravemaskin har falt i vannet fra en lekter, med en person innesperret i førerrommet.» Slik lød meldingen brannvesenet fikk inn klokken 09.43 onsdag morgen.


Benedicte Haugaard

 13.03.19, kl. 16:29
 19.03.19, kl. 15:29


ANNONSE
ANNONSE

 

LIER: Heldigvis var dette kun en uvarslet øvelse. En øvelse for å øve på situasjoner som faktisk kan oppstå under oppbyggingen av Fjordbyen.

Førerhuset til en kassert gravemaskin var blitt tippet ned i sjøen, med en dukke inni. Men verken de som varslet om hendelsen eller utrykningsstyrken fra brannvesenet visste at hendelsen ikke var ekte.

- Brannmannskapene utfører øvelser hele tiden, men det er tross alt ikke helt det samme som når det skjer en ekte hendelse. Ofte er ikke situasjonen helt slik som forventet, og det å hele tiden kunne omstille seg etter forholdene er kjempeviktig, opplyser DRBV.

PÅ LETING: Dykkere lette etter overlevende.Lite visste de at det var en dukke som lå i vannet.

17 minutter

- Allerede kl. 10.00 var redningsdykkerne i vannet. Det var veldig dårlig sikt under vann, men alle kjøretøyene på lekteren hadde en livbøye på taket som en sikkerhetsforanstaltning i tilfelle de skulle falle i sjøen. Dette gjorde det mye lettere for dykkerne å finne førerhuset.

Åtte minutter senere var DRBVs båt «Njård» på plass med aggregat, luft og klippeverktøy i tilfelle dykkerne måtte klippe «føreren» ut. De klarte imidlertid å knuse et sidevindu, og fikk reddet «personen» ut den veien.

STORUTRYKNING: Brannvesen, dykkere og redningsskøye rykket ut etter falsk melding.

Viktig øvelse

Scenarioet var så realistisk at mannskapet ikke innså at det var en øvelse før de fant dukken. 

- Til tross for at dette ikke er en hendelse som skjer så ofte, ble det tatt riktige avgjørelser hele veien – både av de som varslet, og av brannmannskapene på stedet, opplyser DRBV.

LES OGSÅ: Thomas (31) er ny politikontakt for Svelvik kommune


DUKKE: Ingen visste om øvelsen før dukken havnet på land.


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE