ANNONSE

ILLUSTRASJONSFOTO: AVINOR

Undersøkelse: 9 av 10 tror det blir Norgesferie i sommer

Bare fem prosent tror på sommerferie i utlandet.


Redaksjonen

 08.04.21, kl. 09:41
 14.04.21, kl. 05:53


ANNONSE
ANNONSE

 

NORGE: Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt 15.700 nordmenn om de antar at sommerferien kun blir i Norge i år. I tillegg er 3.000 spurt om de synes at myndighetene bør oppheve det nasjonale forbudet mot skjenking av alkohol.

I mars oppga 86 prosent av befolkningen at de antar at sommerferien kun blir i Norge i år. Kun 5 prosent sier nei til dette. Resten vet ikke eller svarer ikke relevant. Andelen som forventer norgesferie, økte med 4 prosentpoeng fra februar og 9 prosentpoeng fra januar.

- Vi har nå nøyaktig samme og høye andel som forventer norgesferie i år som vi så gjennom hele vårparten i fjor. Troen på utlandsferie er forsvinnende liten, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion i en pressemelding.

Data fremfor dato

Statsministeren redegjorde onsdag for regjeringens gjenåpningsplan i Stortinget. Planen inneholder fire trinn, hvor smittesituasjonen er førende for tempoet. Statsministeren sa at vi må forholde oss til data og ikke datoer i gjenåpningen.

- Lærdommen i fjor vår var at nordmenn heller syntes at åpningsfasen gikk for fort enn for sakte, selv om mange også støttet myndighetenes tempo. Flertallet var spesielt kritisk til å åpne grensene og antok at økt smitte ble resultatet, sier Clausen.

Det siste døgnet passerte Norge 100.000 registrerte smittede. Halvparten av de smittede har kommet i år. Siste døgn passerte Norge også over 1 million satte vaksinedoser, hvor i overkant av 700.000 har fått én dose, mens i underkant av 300.000 har fått to doser.

Laber partystemning

Myndighetene orienterte om at første trinn i gjenåpningsplanen allerede kan komme i neste uke, som blant annet innebærer skjenking til klokken 22.

Tall fra Norsk koronamonitor viser at senest i forrige uke, og i en påskeuke hvor hele landet ble avskåret for skjenking, oppga et klart flertall på 55 prosent at de ikke synes at myndighetene bør oppheve det nasjonale forbudet mot skjenking av alkohol. Kun en av fire sa ja til skjenking (26 %). Resten svarte vet ikke.

- Vi savner en fest og dagen derpå kan nok de fleste også leve med. Men langsiktig hukommelsestap, slapphet og senskader av koronasmitte eller nye runder med nedstengning, gir nok mange en bismak tross utepilssesong, sier Clausen.

I alle aldersgrupper og i alle landsdeler er det flere som sier nei enn ja til å oppheve nasjonalt skjenkeforbud. For eksempel i Trøndelag, som har hatt relativt lav smitte den siste tiden, er det dobbelt så mange som sier nei enn ja til å åpne opp for skjenking.

LES OGSÅ: Nordmenn splittet om vaksiner og reiser: - Dypt urettferdig


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE