ANNONSE

SYKKELAKSJON: Her utenfor høyskolebygget på Papirbredden var sykling i fokus onsdag formiddag.
ALLE FOTO: ELISABETH BOGSTAD / DRM24

Slo et slag for student-sykling

Buskerudbyen og kommunen har som mål å få flere studenter til å velge sykkel fremfor bil til og fra skolen, men også ellers.


Elisabeth Bogstad

 30.08.17, kl. 12:47
 14.09.17, kl. 15:28


ANNONSE
ANNONSE

 

DRAMMEN: Onsdag hadde Drammen kommune og Buskerudbyen i samarbeid med Studentidretten, Buskerud fylkeskommune og Statens Vegvesen stand på Papirbredden. Målet er å få flere studenter til å velge sykkel fremfor bil både til og fra skolen, men også ellers. 

Og det var mye som fristet studentene foran Høyskolen. Det ble gitt ut godterier, reflekser og informasjon. I tillegg fikk de 200 første som stoppet et gratis bysykkelkort som kan brukes ut året på bysyklene i Drammen.

Et bysykkelkort koster vanligvis i underkant av 200 kroner for en sesong, så det er ikke dyrt å benytte seg av tilbudet som nå kommer for fullt i Drammen. De av studentene som også likte Buskerudbyen på Facebook i løpet av dagen, er med i trekningen om en helt ny sykkel, så det var mye å hente på å ta turen innom standen. 

Populær sykkelsjekk 

I tillegg til standen til Drammen Kommune og Buskerudbyen, hadde de også med seg en egen sykkelreparatør som helt gratis kikket på sykkelen til de som måtte ønske det, og hjalp til med eventuelle ting som måtte fikses på syklene.

Dette var noe mange benyttet seg av, både studenter og andre forbipasserende. 

I følge Elisabeth Von Enzberg-Viker, sykkelkoordinator fra Drammen Kommune, er det ikke tilfeldig at de har valgt dette tidspunktet for prosjektet.

- Det er studiestart og det er mange nye studenter som kommer hit, både tilreisende og de som har flyttet til Drammen. Vi i Drammen kommune ønsker å få ut budskapet at det er fint og sykle og at her i Drammen har du en flott mulighet til akkurat det, sier hun til DRM24.

Både Von Enzberg-Viker og Solem forteller om god respons og at mange var uvitende om bysykkel-tilbudet.

- Jeg håper de lager seg en vane nå når de er unge og studerer, og ser at det å sykle er fint så kanskje de tar med seg det videre og sykler til jobben, sier Von Enzberg-Viker.


Krevende prosjekt

Trond Solem, prosjektleder for sykkel i Buskerudbysekretariatet forteller til DRM24 at Buskerudbyen og Drammen kommune satser på å få flere til å sykle, og ikke bare studenter.

Det begynner helt nede i seksårs-alderen hvor det fokuseres på aktiv skolevei, og til aksjon sykle-til-jobben for de voksne.

- Vi setter også fokus på piggdekkkampanjer for å få flere til å sykle om vinteren, og i Drammen er vi så heldige å ha elsykkel-biblioteket hvor man kan prøve ut nye typer elsykler, så alt ligger til rette for at så mange som mulig skal kunne benytte seg av sykkel fremfor bil, sier Solem.

Solem påpeker at det er en stor utfordring, ettersom de vil ha en dobling av antall sykler, og til gjengjeld vil de bygge mange nye sykkelveier og tilrettelegge for lettere parkering av sykler.

- Det er en del av bypakka som Drammen kommune og Buskerudbyen er med i. Vi jobber for en økning i antall syklende, i kollektivtrafikken og gående istedenfor økning i personbiltrafikken, sier han til DRM24.

Elektriske bysykler neste

Prosjektet er allerede prøvd ut i flere andre byer rundt omkring i Norge. I Oslo har det nesten blitt en trend, og andre byer som Trondheim og Stavanger har også et opplegg som er veldig likt det som er i Drammen. 

- Det er et stort samarbeid med andre sykkelgrupper fra området rundt oss. For eksempel Kongsberg, Nedre og Øvre Eiker og Lier. Hvis man ser at noe fungerer på et av stedene kan man kopiere og bruke det samme andre steder, sier Solem. 

Prosjektlederen gleder seg til fremtiden og sier at det er et prosjekt som vil ta tid.

Neste skritt blir å få en enda bedre bysykkelordning hvor alle syklene er elektriske. Når det blir kan han enda ikke si, men han håper det vil bli mulig i løpet av 2018.

LES OGSÅ: Eksplosiv økning i salget av el-sykler i Norge
LES OGSÅ: Gode tall for kollektivtrafikken første halvår


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE