ANNONSE

SPENT: Kirstine Laukli i Statens vegvesen er spent på om staudene vil vokse og trives langs Bjørnstjerne Bjørnsons gate i Drammen.
FOTO: STATENS VEGVESEN

Pynter Strømsø med 10.000 trær og stauder

Over 10.000 stauder og flere hundre trær skal på plass i Bjørnstjerne Bjørnsons gate i løpet av august.


Redaksjonen

 08.08.18, kl. 10:30
 14.08.18, kl. 09:41


ANNONSE
ANNONSE

 

DRAMMEN: - Nå er vi i gang med å plante ut staudene i regnbedene mellom kjørefeltet og gangvegen, sier landskapsarkitekt Kirstine Laukli i Statens vegvesen.

– Foreløpig er vi i gang på den siden som vender mot Marienlyst idrettspark, men så snart vi er ferdige her flytter vi over til den andre siden.

Kirstine Laukli kan fortelle at vi fikk 2000 planter i går, og i løpet av gårsdagen og i dag vil alle disse komme i jorda. Resten av staudene kommer også i puljer på 2000, og blir plantet ut fortløpende. I midtrabatten mellom kjørefeltene blir det bare trær og gress, ingen stauder.

PYNTES: Bjørnstjerne Bjørnsons gate pyntes med 10.000 planter iløpet av august. (FOTO: BENEDICTE HAUGAARD / DRM24)

Prøveprosjekt og hjertebarn

Å benytte seg av regnbed for å drenere vekk vann fra vegbanen er et prøveprosjekt og det første av sitt slag langs veger i Norge. Ideen er hentet fra USA der de har brukt dette en stund.

- Her i Norge har vi imidlertid litt andre utfordringer enn i USA både når det gjelder klima og bruk av vegsalt. Det er derfor utrolig spennende å se hvilke arter som vil overleve og trives, og hvem som ikke gjør det, sier Laukli. 

Laukli forteller at regnbedene mellom kjørebanen og gangvegen har den funksjonen at de skal drenere bort vann fra vegbanen, i tillegg til at de er dekorative.  Og plantingen er ikke tilfeldig.

- Vi varierer mellom gressplen og stauder. Gressmattene er forholdsvis tette og det tar lengre tid for vannet å bli drenert vekk herfra enn fra regnbedene. Jorda i regnbedene er slik at den drenerer bort vannet hurtig, så plantene her må egentlig tåle både stor fuktighet og tørke, og det er en stor utfordring. I tillegg er jeg spent på hvordan plantene tåler salt, sier Laukli. – Jeg er også spent på om trærne vil etablere seg som forventet. I sommer har det vært utrolig varmt og tørt, men hvert tre er utstyrt med en vannpose som blir fylt opp hver dag – så jeg håper derfor de overlever.

Erfaringene fra dette prøveprosjektet kommer til nytte for andre prosjekt rundt om i landet. Plantene skal følges opp i flere år framover, men allerede til neste år vil vi få en pekepinn på hvilke arter som har størst sjanse til å overleve i et norsk klima og med de utfordringene vi har i et bymiljø med eksos og salt.

VISUELT OG EFFEKTIVT: Plantene skal gi det visuelle er løft, og virke svalt for myke trafikanter. 

Blomsterprakt og svalende trær

Neste sommer blir det en opplevelse å gå og sykle langs Bjørnstjerne Bjørnsons gate. Bortimot 300 trær og over 30 ulike slag med stauder vil pryde gata. På enkelte steder på strekningen blir det blomsterbed på begge sider av gangvegen, og trafikantene vil få ulike syns- og lukteinntrykk etter hvert som de beveger seg langs gata.

- Jeg kan nesten ikke vente, sier en opprømt Kirstine Laukli, som nok vil følge ekstra godt med på trærne i vinter, og følge med på hvilke stauder som overlever den første prøvelsen langs en norsk veg.

LES OGSÅ: Gilani snakker ut om «de verste årene i sitt liv»


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE