ANNONSE

STORE SKADER: Verdier for mange millioner har blitt ødelagt i brannen.
FOTO: ROY HANSEN / EIKERNYTT.NO

Storbrannen i Mjøndalen: - En katastrofe for bedriften

Nattens storbrann i Fasadeconsult Aluminiums lokaler i Mjøndalen er en katastrofe for bedriften. Men daglig leder Thomas Akselvoll sier at de heller ikke denne gang skal la seg knekke.


Roy Hansen

 11.10.18, kl. 15:50
 17.10.18, kl. 15:12


ANNONSE
ANNONSE

 

NEDRE EIKER: Fasadeconsult Aluminium i Hagatjernveien har hatt flere hendelser de siste årene som har satt driften på alvorlig prøve. For ett år siden brant det i en større lagerhall på tomten og denne brannen var mest sannsynlig påsatt. Før det var det «Frida» som herjet og som gjorde skader for store summer.

I natt brant det i selve produksjonshallen og kontorene til bedriften, og bygget er trolig totalskadet. Nå starter arbeidet med å finne nye lokaler for en midlertidig produksjon, og flere har henvendt seg til bedriften med tilbud om hjelp. Selv konkurrenter sier de stiller opp i en slik vanskelig situasjon, skriver Eikernytt.no.

Skader for titalls millioner

Dette er en katastrofe for oss, men vi skal ikke la oss knekke, sier daglig leder Thomas Akselvoll. Det skal ha gått med verdier for flere 10-talls millioner kroner i brannen.

Han var på bedriften i dag tidlig for å ta skadene nærmere i øyesyn, og måtte konstatere at bygget er for totalskadet å regne. Han og de 25 andre ansatte fokuserer nå på hvordan de kan redde restverdiene etter nattens brann, og hvordan de kan få til en alternativ produksjon et annet sted.

- Vi hadde mye klart til nærmere 30 prosjekter inne i hallen her og det er klart at brannen også vil gå ut over kundene våre, sier Akselvoll.

Må bygges opp på nytt

- Vi er godt forsikret så dette skal ikke ta knekken på oss, og første pri for oss nå er å få bygget opp lokalene igjen. Men først må politiet gjøre en jobb her, sier han.

Bedriften hadde i fjor en omsetning på hele 47,8 mill. kroner og hadde et årsresultat etter skatt på 930.000 kroner. Egenkapitalen i 2017 var på 10,6 mill. kroner.

- Vi har allerede fått en rekke henvendelser fra bedrifter som vil hjelpe oss og selv konkurrenter stiller opp, sier Akselvoll, som foreløpig ikke ser noen grunn til å permittere de ansatte selv om drift i bygget er helt utelukket.

Reddet dekklager

Svein Runar Torgersen i Mjøndalen Bilgummiservice fikk telefonen ingen vil ha sent i går kveld. Han var i ferd med å legge seg da telefonen ringte med beskjed om at det brant i nabobygget. 

- Jeg fikk på meg klærne i en fart og kom meg ned for å sjekke hva vi kunne gjøre. Takket være en stor innsats fra brannmannskapene, greide de å holde brannen inne i bygget og dermed skåne alle dekkene vi har langs veggen til naboen, sier han.

Selv om de aller fleste av dekkene er like hele, er det noen felger og noen dekkpar som er gått med i brannen, men det kunne gått så mye verre. Langs hele veggen til Fasadeconsult er det nemlig stablet store lastebildekk og containere fulle av dekk. Her kunne det gått med store verdier.

MØTT AV SORT VEGG MED RØYK: Brannmester Calle Varfjell og beredskapsansvarlig Per Døviken var i aksjon i natt.

Full fyr da brannvesenet kom

Klokken 22.02 i går kveld rykket brannvesenet i Mjøndalen ut til brannen etter å ha mottatt en automatisk brannalarm til 110-sentralen. Få minutter etter ankommer de og da møtes de av en fullt utviklet brann inne i bygget.

Mannskaper ble kalt inn fra Drammen og Øvre Eiker, og også Sande brannvesen ble rekvirert i løpet av natta. Totalt var det rundt 30 mannskaper fra DRBV som var i aksjon.

- Vi ble møtt av en vegg med sort røyk da vi åpnet porten og det brant godt i bygningen, sier Per Døviken, som er beredskapsansvarlig i DRBV.

Mannskapene kunne unne seg en hvilepause og en kopp kaffe på formiddagen i dag etter at de hadde slukket siste rest av nattens storbrann i Mjøndalen.

- Vanskelig og tidkrevende

Sammen med brannmester Calle Varfjell forteller de om nattens innsats, hvor de måtte overveie verdier opp mot egne mannskapers sikkerhet. Deler av takkonstruksjonen begynte å falle ned og det var umulig å se hvor det brant på grunn av den tykke røyken.

- Etter at vi fikk åpnet opp på taket og fått luftet ut noe av røyken, kunne vi konsentrere oss å slukke, men ettersom denne brannen satt i konstruksjonen - i veggene og i taket, var det en vanskelig og tidkrevende jobb, forteller de to.

Slukkearbeidet pågikk i hele natt og utover formiddagen torsdag. Ved 11-tiden mente de å ha slukket alt, men ville for sikkerhets skyld åpne opp mer av tak og vegger for å forsikre seg at det ikke ulmet flere steder. Det vil bli gått vakt på stedet hele torsdag og natt til fredag for å være sikker på at brannen ikke blusser opp igjen.

Naboene til bedriften ble i går kveld bedt om å holde seg våkne og beholde klærne på i tilfelle evakuering, men dette ble ikke nødvendig. Men det var mye røyk i området og alle ble bedt om å holde seg inne og lukke alt av dører og vinduer.

LES OGSÅ: Omfattende skader etter storbrann hos Eiker-bedrift


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE