ANNONSE

INNBRUDDSTYV: «Stian» brøt seg inn hos en familie i Søndre Buskerud. Her foran fengselet i Drammen.
FOTO: VEGARD M. AAS / DRM24.no

«Stian» endevendte bolig i narkorus

I sommer har politiet fått 408 saker som omhandler både simple og grove tyverier. «Stian» stod bak et av disse innbruddene.


Vegard M. Aas

 11.09.15, kl. 16:56
 21.09.15, kl. 19:38


ANNONSE
ANNONSE

 

SØNDRE BUSKERUD: «Stian» havnet på barnehjem i ung alder. Fra 1999 til 2007 skal han ha fått elleve dommer på seg. Trolig har han fått fem nye etter det. I dag er han i 30-årene og har tilbrakt syv år, omtrent 1/5 del av sitt liv, bak norske fengselsmurer.

Detaljene over hva som skjedde i forkant av innbruddet er vage, men tross pille- og amfetaminrusen husker han bruddstykker fra den dagen han brøt seg inn hos en familie i nedre Buskerud.

SE KART OVER SOMMERENS STORE INNBRUDDSBØLGE HER

Endevendte bolig i narkorus 

- Jeg var blakk og vet hvordan jeg kan ordne penger uten å skade folk. Misforstå meg rett, jeg var i ganske heftig pille- og amfetaminrus. Når man ruser seg på rivotril driter en i alt, man har ingen skyldfølelse og tenker ikke over konsekvensene. Når jeg i tillegg hadde vært våken i tre til fire dager, kan du jo selv tenke deg hva slags form en blir i, sier Stian.

Det var han og flere andre personer. Stian hadde vært våken i flere dager. Det var amfetaminet som gjorde det mulig. I tillegg hadde han tatt store mengder med rivotril. Et avhengighetsskapende medikament som er beregnet til behandling av epilepsi, men som er 
meget populært blant rusmisbrukere.

- Jeg tror vi var på vei en annen plass, men så rota vi i noen bakgårder og fant ut at ingen var hjemme. Dermed oppdaget vi nøkkelboksen utenfor døra.

Boksen ble brutt opp på kort tid, og tyvene hadde med andre ord fritt leide inn i leiligheten hvor de kunne forsyne seg av alt som måtte finnes der inne. 
Familien som bor i huset skulle på utenlandsferie og tilbrakte et døgn på hytta før de skulle til det store utland. Inne lå koffertene pakket, klare for avreise. Familien hadde ikke montert alarm i huset, dermed kunne Stian og de andre romstere rundt uten nevneverdige bekymringer. Et annet sted i landet satt familien, lykkelig uvitende om det som pågikk i hjemmet. 

Det er uvisst hvor lenge de var inne i leiligheten. Rusen gjør det vanskelig å anslå tidsperspektivet. Kanskje var det 10 minutter. Kanskje var det en time. Stian vet ikke. Han vet i hvertfall at de avslutningsvis tok bilnøklene og stakk av med familiens bil.

LES OGSÅ: Innbruddsraid i villastrøk

Går sport i å gjøre kompliserte innbrudd

Man trenger heller ikke være etterforsker for å forstå hvorfor noen velger å bryte seg inn hos andre.

  

- Når en først har rusa seg er det ikke noe som heter skyldfølelse

 

- Det er behovet for penger og spenning. Når en finner en bilnøkkel, forøvrig der alle sammen tror at den ligger; i skuffen ved siden av døra, da får man et kick. Når man finner ting er det jo helt rock and roll, forteller Stian til DRM24.no.

Han sier også at det handler litt om respekten for hva en gjør innad i miljøet.

- Det går nærmest litt sport i miljøet for å gjøre kompliserte innbrudd, sier han.

- Tenker du ikke over at det er noen som eier disse tinga?

- Ikke der og da. Absolutt ikke der og da. Når jeg først har rusa meg er det ikke noe som heter skyldfølelse. 

Angeren gjør seg dog gjeldende i ettertid og på nedturene:

Ja. Veldig.  Jeg angrer ikke på opplevelsen, men jeg angrer på konsekvensene. Jeg sitter igjen med noe dritt, for virkeligheten slår meg i trynet til slutt. Jeg må face dem som har hatt innbruddet hos seg. De sitter der og forteller at de har blitt frastjålet bil, spillkonsoller, klær og penger, sier Stian og fortsetter:

- Det er først når man blir nykter jeg angrer meg. Det er gjerne ikke før jeg havner i fengsel, om jeg er på en skikkelig snurr, sier han.

LES OGSÅ: Massiv politijakt etter utenlandske innbruddstyver

Størst fortjeneste på villainnbrudd

Alt av verdier som er lett omsettelig er attraktivt å stjele. Klokker, smykker, sølvtøy, TV’er, spillkonsoller og kamerautstyr, ja til og med biler, er tyvenes favoritter. Hvor stor innbruddstyvenes profitt blir etter ett innbrudd, er vanskelig å anslå.

 

- På et villainnbrudd kan man regne med å sitte igjen med alt fra 10-50.000 kroner

Stian regner med å få tilbake 10% av ordinær salgssum. Dersom en ting koster 2.000 kroner i butikken får han ikke mer enn 200 kroner. Men markedet er stort. Veldig stort.

- Man tar tv, spillkonsoller, våpen, penger, smykker, sykler, gull og sølv. Alt av høy verdi. Det avhenger av hvor desperat man er. På et villainnbrudd kan man regne med å sitte igjen med alt fra 10-50.000 kronereller mer. Om man har planlagt det godt. Gull og sølv oppbevares ofte på badet eller soverommet. Bilnøkler er i skuffen ved døra, sier han.

Selv om innbruddstyvene vet det ligger verdier for 10.000 kroner inne, gidder de ikke nødvendigvis gå inn av den grunn:

- Er man desperat og ikke en gang vet hva som er innafor døra, er det fort gjort å bare gå inn. Det er rusen som styrer det.

- Hvor lang tid tar det fra innbruddet er gjort til gullet er solgt?

- Det går veldig fort. Det avhenger litt av hvor mye innbrudd jeg gjør. Om jeg holder på i 2-3 dager og gjør 2-3 brekk drar jeg ikke til Oslo for å bytte inn. Da venter jeg til jeg er ferdig med ”snurren” før jeg veksler inn, og da sitte jeg gjerne igjen med mye.


ÅSTEDSUNDERSØKELSE: Her gjennomfører politiet åstedsundersøkelse etter et boliginnbrudd på Konnerud i sommer.
ARKIVFOTO: ALEXANDER JANSEN / DRM24


LES OGSÅ: Innbruddstyver tatt etter helikopterjakt

Finner objekter på finn.no

Et kjapt søk på nettet viser at man får kjøpt dedikertutstyr for innbrudd, ikke bare på utenlandske nettsider, men også hos norske butikker. Nøkkeldupliseringssett”, universal-sett for uttak av bilstereo og instruksjonsbøker er også mulig å legge i handlekurven. Helt lovlig.

Allikevel er det ett klassisk verktøy innbruddstyver sverger til:

- Mesteparten går gjennom ruta, gjerne i 2. etasje. Folk har ofte alarmer i første. Brekkjern blir mye brukt. Man knuser ruta eller vipper ut vinduet. Så enkelt er det, sier han til DRM24.no

Ifølge Stian er det uhyre lett å finne informasjon om hva folk har hjemme. Søker jeg på «Rolex» på Finn.no finner han navnet på noen som selger de dyre klokkene. Deretter er en kjent taktikk å gå videre inn på Facebook for å finne ut hvor vedkommende jobber, for så å for eksempel finne ut hva slags åpningstider butikken har.

- En fyr skal selge klokke til 50.000 kroner og er på jobb i et gitt tidsrom. Trolig har han forberedt salget og pakket ned klokka med papirer og lagt den lett tilgjengelig. Det er ganske utspekulert, sier han.

For tyvene er det enkelt å følge med når folk ikke er hjemme. De vet når huseierne drar på ferie.  Det vet at foreldre og unger ikke er hjemme om morgenen, gjerne etter klokka åtte.

- Jeg tror nordmenn er for naive, sier Stian.

LES OGSÅ: Innbruddsbølgen i ferien fortsetter


HUNDESØK: Politiet har gjennomført en rekke hundesøk etter innbruddstyver i sommer, i flere tilfeller også med assistanse fra helikopter.
ARKIVFOTO: ALEXANDER JANSEN / DRM24

Å møte de man stjal fra

Om man blir tatt av lovens lange arm er politiets varetekt første skanse. Da må en trolig før eller siden møte de fornærmede i tingretten. For Stian er ikke det helt uten problemer.

Stian mener folk er veldig forståelsesfulle. De forstår at han er et individ i det han kaller en utsatt posisjon hvor man skylder penger, er rusavhengig og har problemer med økonomien.

- Når jeg tenker tilbake er det surt å tenke på. Adresser jeg har gjort innbrudd tidligere går jeg gjerne omveier forbi. Jeg orker ikke å face de jeg har vært inne hos.

LES OGSÅ: Jaktet innbruddstyver med helikopter

- Fengsel en stor skole for kriminalitet 

«Stian» har sittet inne med tungt kriminelle som blant annet Pål Enger (kjent for å ha stjålet maleriene «Vampyr» og «Skrik» av Edvard Munch jour.anm.).

 

- Jeg synes innbrudd var tøft. Det var knallhardt og dritkult.

 

Ifølge Stian er ikke fengsel noe annet enn en skole i kriminalitet:

- Å komme i fengsel betød ny erfaring og jeg fikk ny kunnskap samt nye kontakter. Fengsel er bare en stor skole for kriminalitet. Om man vil gi seg har man muligheten til det, men vil en fortsette har man verden for sine føtter og masse folk en kan lære av.

For Stian har fengselsoppholdene aldri fått han ut av livet bestående av rus og kriminalitet.

- Jeg synes innbrudd var tøft. Det var knallhardt og dritkult. Det spilte ingen rolle om jeg satt inne. Jeg hadde bestemt meg for å ikke kutte ut med noe som helst. For meg var fengsel bare rehabilitering.

LES OGSÅ: Innbruddstyver tatt med varmesøkende kamera

Ønsker å gå nye veier 

I dag er Stian bosatt i Buskerud. Han har kjæreste og barn og bruker dagene på å søke jobb for å få en ny tilværelse i livet.

Om noen få måneder skal han møte i retten, tiltalt for innbruddet han gjorde i sommer.

- Det er fint å være etterpåklok. Det er så klart surt for familie og barn. Målet er å få meg ny jobb. Jeg har lett for å gå hjemme og kjede seg. For min egen del er målet å få et normalt A4-liv hvor jeg er i en jobb jeg trives i. Få et liv hvor jeg har kone, barn, bikkje, bil, hytte og hus. Det er det jeg higer etter.

Som mange andre kriminelle beskriver han øyeblikket han kommer ut av fengselet med en søplesekk over skulderen uten penger til verken mat eller bolig. Sist gang Stian slapp ut søkte han om nødhjelp hos NAV. Det tok fire dager før pengene kom. Utbetalingen var på skarve 300 kroner, ifølge han selv.

- Når man har vært så mye ut og inn av fengsel er det vanskelig å takle det. Om jeg skal ut på byen, hvordan skal jeg takle å kunne gå fra å kunne bruke 5.000 kroner til å bruke 200 kroner spør han, før han besvarer sitt eget spørsmål:

- Om jeg skal på byen og drikke er det bare å gå på finn å søke etter en dyr sykkel og få den solgt, avslutter han.

HER KAN DU SE DEN FULLSTENDIGE INNBRUDDSTATISTIKKEN FOR SØNDRE BUSKERUD POLITIDISTRIKT I SOMMER

FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE