ANNONSE

«CORONA-GARASJEN»: I ambulansegarasjen bak legevakta testes over 100 personer for corona-smitte hver eneste dag.
ALLE FOTO: ALEXANDER JANSEN / DRM24

Slik foregår corona-testingen på legevakta i Drammen

Lurer du på hvor, hvordan, og om du kan teste deg for corona-smitte i Drammen? Da bør du lese dette.


Alexander Jansen

 18.03.20, kl. 19:52
 03.04.20, kl. 11:07


ANNONSE
ANNONSE

 

DRAMMEN: Fra klokken 08.00 til 23.00 hver dag foregår det corona-testing på legevakta i Drammen. 

Fra 1. mars til og med tirsdag var det testet 864 personer. Til og med onsdag var tallet 1003 personer, fra legevaktas dekningsområde Drammen, Lier og gamle Sande.

- Det går i ett. Det settes opp nye timeavtaler hvert femte minutt, sier daglig leder ved legevakta i Drammen, Liv Heidi Brattås Remo, til DRM24.

livheidibrattåsremo.jpg
LES OGSÅ:  38 corona-tilfeller i Drammen og Lier - syv innlagt på sykehus

Tester både på legevakta og hjemme på døra

- Testingen foregår slik at de som har mulighet til det kjører til legevakta og blir testet i bilen.

Selve testen er enkel og er gjennomført på et par minutter. Man blir møtt av et par personer i smittevernutstyr som foretar testen gjennom bilvinduet.

- I tillegg har vi to biler som kjører rundt i distriktet og foretar testing på hjemmeadresser for de som ikke har tilgang på bil eller er i karantene, forklarer Remo.

Testingen som foregår i teltene foran akuttmottaket på sykehuset, er utelukkede forbeholdt ansatte i Vestre Viken.

_MG_0817_567854_komp.jpgCORONA-TEST: En person som tilfredsstiller kriteriene blir testet gjennom bilvinduet.

LES OGSÅ:  Nei, du kan IKKE komme og teste deg i «corona-teltene» på sykehuset

Har skilt ut tjenestene på legevakta

Selve corona-testingen blir utført i ambulansegarasjen bak legevakta.

De nye brakkene på parkeringsplassen foran legevakta fungerer som en luftveisklinikk, hvor personer med luftveissymptomer blir sjekket ut i forhold til symptomer på ting som forkjølelse og influensa. Dette for å unngå at personer med eventuell corona-smitte kommer inn på selve legevakta.

- Legevakt-bygningen forøvrig er forbeholdt alt annet som ikke er luftveisrelatert. Administrasjonsdelen av legevakta som tidligere var en døgnpost er nå satt i stand som en egen sykehusavdeling, sier Remo til DRM24. 

_A1I5586.jpgLUFTVEISKLINIKK: Her kommer alle innom som IKKE skal testes for corona, men undersøkes for luftveis-relaterte plager.

_A1I5590.jpg
LES OGSÅ: Har du fått med deg «coronavett-reglene»?

Testkriterier

Legevakta i Drammen forholder seg slavisk til myndighetenes strenge retningslinjer for testing (se faktaboks). Og til tross for det, kjøres det tilnærmet skytteltrafikk ut og inn av ambulansegarasjen.

- I Drammen har vi vært veldig på i forhold til testing fra dag 1 både i forhold til testing og kartlegging, men det er et økende ønske om testing for hver dag som går, sier Remo. 

Ifølge Drammen kommune må man nå imidlertid belage seg på en lavere test-frekvens i den nærmeste tiden som følge av begrenset tilgang på testutstyr.

_A1I5595.jpgTEST-LOKALET: Selve corona-testingen blir utført i ambulansegarasjen bak legevakta. Bare mens DRM24 var på stedet i omlag 10 minutter tirsdag, var tre biler innom for test.

LES OGSÅ: Lier kommune etablerer «feltklinikk» for corona-sjekk

Kapasiteten sprengt

Det er laboratoriet ved mikrobiologisk avdeling på Drammen sykehus som står for analyse og testing i Vestre Viken. Nå må man vente i inntil fire dager på svar på corona-prøvene.

- Kapasiteten er sprengt. Inntil man får nytt utstyr som gjør at man kan teste flere må folk ha respekt for at det er begrenset mulighet til testing. Når myndighetene utvider rammene for resting og vi har tilgang på utstyr vil vi også kunne utvide kapasiteten vår, sier Remo.

Det er med andre ord ingen muligheter for å snakke seg til en test om du ikke er innenfor de definerte målgruppene, per dags dato. Er du det, skal du ringe telefonnummer 32 25 41 78 (døgnåpent) eller 32 26 56 04 (mellom 08.00 og 23.00). for å avtale time for testing.

For å bli sjekket ut på luftveisklinikken foran legevakta er du også nødt for å forhåndsavtale time. Har du ikke anledning til å møte opp personlig, kan du etter avtale få hjemmebesøk av lege.

OG: Har du mistanke om coronasmitte, skal du ikke under noen omstendigheter gå inn på selve legevakta.

For andre henvendelser:

  • Ring legevakt 116 117 når fastlegen ikke er tilgjengelig og du trenger hjelp som ikke kan vente til neste dag.
  • Ring 113 når det er akutt og står om liv

LES OGSÅ: Lier kommune etablerer «feltklinikk» for corona-sjekk


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE