ANNONSE

Georadar på tilhenger bak en ATW er nå satt inn i kartleggingen av gravhaugene på Huseby. Den nordøstlige av haugene var først under lupen og teknolig og strategi lover godt for et spennende resultat
FOTO: NILS J. MAUDAL

Skattejakten er i gang

Jakten på Huseby-haugenes skatter fra fortiden er i gang. Jordene rundt skal også fravristes sine hemmeligheter, men de avsløres ikke før i januar.


Nils J. Maudal

 05.11.19, kl. 21:30
 15.11.19, kl. 13:44


ANNONSE
ANNONSE

 

LIER: Teamet fra Terratec AS rykket inn på Husebygårdene på Husebysletta i Lier fredag. De startet kartleggingen av gravhaugene, men var i tvil om operasjonen måtte utsettes. Grunnen var i bløteste laget og ikke helt optimal for georadaren.

Denne uken kom tørrværet, og sammen med kuldegradene og ble forholdene langt mer gunstig.

Nå går grunnundersøkelsene trolig sammenhengende en uke, og kanskje vel så det. De vil bruke den tiden de trenger for å gjøre jobben skikkelig.

GravhaugerDRM24_Z6A5589-4.jpgTeamleder Tobias Jokisch (fv.) fra Terratec, operatør Ole Jørgen Halle og Håvard Hoftun og fylkesarkeolog Håvard Hoftun er spent på hva gravhaugene og jordene rundt Huseby gjemmer av fortidssminner.

Lov å håpe

- Hva vi finner er helt uvisst, men det er jo tillatt å håpe på verdifulle og oppsiktsvekkende funn. Uansett er det verdt forsøket, sier fylkesarkeolog Håvard Hoftun til DRM24.

Tirsdag besøkte han Terratec-teamet på Huseby og likte det han så med arkeolog-øyne. Og meldingen var at første del av scanningen gikk bra og lovet godt. 

- Like viktig som å undersøke haugene er det å kartlegge hva som befinner seg under overflaten på jordene rundt. Huseby var en samling hus og det sto også en kirke her i middelalderen. Det skal også ha vært en tredje gravhaug som ble fjernet i 1823, og der ble det angivelig funnet en skipskjøl, forteller Hoftun.

GravhaugerDRM24DSC_5526-101.jpgEn basestasjon hjelper georadaren med nøyaktig posisjon signaler når den brukes i omgivelser med uromomenter, som for eksempel trær.

Svare om to-tre måneder

Det er en utrolig stor mengde data som skal samles inn og behandles. Alle involverte er selvfølgelig utålmodige etter å få svar på hva grunnen skjuler av fortidsminner, men svarene kommer trolig ikke før tidlig neste år.

Og når fortidens minner har ligget der i 1000 år, betyr noen måneder fra eller til egentlig lite.

GravhaugerDRM24DJI_0015-15.jpgJordene rundt Huseby-haugene kan også skjule mange skatter fra en svunnen tid, og de inngår i undersøkelsen.

Ekkolodd på land

Teamet kjører en ATW firehjulstrekker med georadaren montert på en liten slede bak. Den sender bølger i grunnen og registrer ekko som reflekteres. Forskjellig materiale reflekterer signalene forskjellig, og dataprogram og erfaring kan gi presise omriss og bilder dypt grunnen.

Koblet opp mot GPS og i noen tilfelle en stasjonær basestasjon, gir utstyret dybdekart med centimeterpresisjon. Den teknologiske utviklingen har gjort utstyret og metodene svært avanserte.

GravhaugerDRM24Hu_Z6B2913-434.jpgPå denne ATW-tilhenger er det tekniske vidunderet plassert. Den kartlegger grunnen som et ekkolodd på land og registrer nøyaktig posisjon.

Fylket betaler

Undersøkelsene av Husebyhaugene har stått på manges ønskeliste lenge. På slutten av fjoråret foreslo Venstres Anders Wengen og Tove Hofstad å bevilge penger fra fylkeskommunen.

Det resulterte i en bevilgning på 650.000 kroner til undersøkelsen. Det er Buskerud fylke, fra nyttår det nye Viken, som er oppdragsgiver og skal forvalte resultatet av undersøkelsene.

LES OGSÅ: Nå skal gravhaugenes hemmeligheter avsløres


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE