ANNONSE

SJOKOLADE-SUKSESS: Vegg-i-vegg med Rekord Bar på Strømsø ligger Criollo sjokoladebar, byens første av sitt slag.
ALLE FOTO: ANDREA SVYERSEN / DRM24

Sjokoladeeventyr made in Drammen

I 2009 fikk Odd Arild Ringen litt penger til overs. Han investerte i et hus, en leilighet og 60 kilo kakao. Nå har Ringen en sjokoladefabrikk, en sjokoladenettbutikk, og Drammens første sjokoladebar.


Andrea Syversen

 06.09.19, kl. 05:00
 19.09.19, kl. 05:59


ANNONSE
ANNONSE

 

DRAMMEN: Det hele begynte da foreldrenes kjellerleilighet sto tom for ti år siden. Et rom ble sterilisert for sjokoladeproduksjon, mens resten av arealet ble brukt til pakking og lager.

Firmaet økosjokolade ble født, og raskt kom produktene hans på markedet. Helsekostbutikker over hele landet ville selge økologisk, fairtrade-produsert sjokolade av god kvalitet.

Tidligere i sommer åpnet Økosjokolade Drammens første og eneste sjokoladebar, Criollo – oppkalt etter criollo kakaobønner. Fabrikken flyttet ut fra kjellerleiligheten og holder nå til på egne rom bak caféen.

IMG_2632.jpgCriollo byr på spennende sjokolade-smaker. Fra mer nøytrale smaker som kokos og lakris til sjokoladebarer med innslag av spisskummen eller chili. Butikken selger også wraps, raw-kaker og nøtteblandinger i tillegg sine originale sjokoladebarer.

Helsefokus

- Kakao er sunt, vi burde egentlig få i oss litt hver dag. Det er forsket på at dette har mange helsevinnende effekter, så å lage produkter med kakao er bra, slår Ringen fast.

Ifølge firmaet er Norge er et av de landene i verden som spiser mest sjokolade per innbygger. Samtidig med fokus på sunt kosthold, redusert sukkerforbruk, økologiske varer og Fairtrade-handel øker sterkt, har sjokoladebaren truffet en nerve. Sjokoladebaren er nemlig 100% plantebasert, og alle produktene som selges er gluten- og melkefrie.

IMG_2630.jpg
- Vi er fire som jobber i sjokoladebaren nå, og alle er veganere. Men det er ikke bare veganere som er innom her. Det kommer også kunder med spesielle behov, allergier og liknende, men også sjokolade- og kaffeinteresserte. Vi er også kjent for å ha god kaffe, sier Ringen.

IMG_2650.jpg

Godt renommé

Kundene ser også ut til å være fornøyde sjokoladespesialisten i Drammen. Ringen kan fortelle at de kun har fem stjerners-vurderinger på både Facebook og TripAdvisor.

Nylig skal et kjærestepar fra Halden ha tatt turen for sjokolade «made in Drammen». Det er gode nyheter for de 120 medeierne i bedriften, som består av sjokoladeelskere fra Kristiansand i sør til Alta i nord.

- Mange av medeierne er trofaste kunder og leier baren til private eventer. Det er gøy at de føler et eierskap til sjokoladebaren og sprer budskapet, sier markeds- og kommunikasjonsansvarlig i Økosjokolade, Kristine Harket.

IMG_2647.jpg

Sjokoladekurs

Men forretningsideen innebærer ikke bare salg av søtsakene over disk. Bedriften starter nå også opp kursvirksomhet, og samtlige av høstens eventer er allerede fullbooket.

Harket forteller at deltagerne på kursene lærer oppskriftene Criollo Sjokoladebar selv bruker. 
Det er flest venninnegjenger som kommer på sjokoladekurs, men også barnefamilier som ønsker å kutte ned på sukkerinntaket har tilbudet vært populært for.

- Kursene våre blir bestandig utsolgt, så vi setter opp nye ved behov. Vi har til og med hatt venteliste på enkelte av kursene, sier Harket.

Oppskrifter, former og ingredienser til å lage sin helt egne økologiske sjokolade står forøvrig i egne hyller i butikken.

IMG_2662.jpgI baren selges det ikke bare ferdige produkter, det er også mulig å kjøpe med oppskriftshefter og ingredienser for å lage den samme sjokoladen hjemme

Samarbeid med teatret

Siste skudd på sjokoladeeventyret er et nyinngått samarbeid med Drammens Teater, som kom i stand etter at Morten Olesen i Drammen Scener falt pladask for noen smaksprøver på en konferanse tidligere i år. 

Et halvt år senere skal spesiallagde sjokolade- og nøtteblandinger selges på forestillingene i teatret.

IMG_2613.jpgSjokoladehjerter med peppermyntefyll og ristede lakrisnøtter er kun to av smakene som Drammen Teater skal selge under høstens forestillinger og konserter.

- Vi savnet et kvalitetsprodukt å selge, noe som er vårt egne nisjeprodukt. Odd Arild utviklet fem smaksprøver til oss som de ansatte her fikk være med på å velge mellom, forteller Olesen.

Sjokoladepremieren på teatret er lørdag under komiker Jon Niklas Rønnings forestilling «Jeg reiser alene». 400 billetter er solgt, og Ringen ser frem til å kunne vise frem produktene, spesiallaget til forestillinger og konserter. 

- Gjestene forventer kvalitet fra de går inn døra til de går ut. Service, selve forestillingen, det de putter i munnen før, under og etter har alt å si for hvordan totalopplevelsen føles, sier Olesen.
 IMG_2619.jpgMorten Olesen fra Drammen Scener syntes det har vært gøy å være med på å utvikle en forretningsidé sammen med Odd Arild Ringen. Criollo sine nøtteposer ble nemlig til under et sjokolade-smaksmøte med Drammen Teater.

LES OGSÅ: Varene rives vekk i Buskeruds største vegetar-disk


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE