ANNONSE

FOTO: WIKIPEDIA

Stengte sykehusavdeling etter funn av fryktet bakterie

Syv pasienter isolert i Drammen etter funn av antibiotikaresistent bakterie på listen over verdens verste.


Alexander Jansen

 19.12.17, kl. 15:39
 02.01.18, kl. 15:14


ANNONSE
ANNONSE

 

DRAMMEN: Det er den motstandsdyktige bakterien «VRE» som er oppdaget på Drammen sykehus, skriver NRK Buskerud som først omtalte saken. 

Bakterien står på WHOs liste over de mest fryktede antibiotikaresistente bakteriene i verden, og er årsaken til at sykehuset har iverksatt drastiske tiltak etter funnet.

Syv pasienter har blitt påvist bakterien ved den aktuelle sengeposten, men ingen har ifølge sykehuset blitt syke. 

– På fredag ble det oppdaget et utbrudd som gjorde at vi måtte screene alle pasientene som kanskje hadde blitt eksponert, forteller smittevernoverlege Mette Walberg til NRK.

Ikke full oversikt

Sengeposten er nå stengt i påvente av rundvasking og svar fra laboratoriet. Kun en av de syv pasientene som hadde positive funn er fortsatt igjen på sykehuset.

– I beste fall har vi kontroll i løpet av få dager. Men i verste fall vil dette pågå i ukevis. Det er jo avhengig av hvor mange positive vi vil finne, sier Walberg til NRK.

Sykehuset har ikke screenet ansatte for bakterien, hvilket betyr at også disse kan være bærere av bakterien. Sykehuset vil derfor ha et ekstra fokus på smittevernrutiner og håndhygiene.

– Situasjonen er i ferd med å komme under kontroll og vi har masse tiltak på plass. Men det er belastende for avdelingen og sykehuset akkurat nå, sier smittevernoverlegen til NRK.

Uvanlig i Norden

Bakterien har foreløpig vært lite vanlig i Norden, og smitter via hudkontakt eller overflater.

- Det man er redd for i en sånn situasjon som dette er at vi blir tvunget til å bruke andre typer antibiotika, slik at antibiotikabruken endrer seg, forteller Walberg til NRK.

På Verdens helseorganisasjon (WHO) liste over resistente bakterier som utgjør størst risiko er VRE nummer fire på lista. Bakterien er motstandsdyktig mot de mest vanlige formene for antibiotika, og er en enterokokk, nærmere bestemt en tarmbakterie.

LES OGSÅ: Få ekspert-tipsene: Slik ruster du deg mot influensasesongen


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE