ANNONSE

HAR EGEN «HOLDEPLASS»: Her i Hauges gate står pirattaxiene på rad og rekke natt til lørdag og søndag.
FOTO: ALEXANDER JANSEN / DRM24

Taxiselskapene fortviler over «piratene» i sentrum: - Politiet bryr seg ikke

Drammen Taxi har sett seg lei på pirat-taxivirksomheten i byen, og ber politiet ta ansvar. Politiet ser derimot ikke på situasjonen som noe problem.


Benedicte Haugaard

 08.01.19, kl. 10:25
 18.01.19, kl. 09:51


ANNONSE
ANNONSE

 

DRAMMEN: Taxiselskapene i Drammen mister stadig flere kunder til pirattaxier og såkalt «vennekjøring» via Facebook, og taper store penger på at ulovlig persontransport.

Etter hva DRM24 kjenner til er pirat-industrien i Drammen svært omfattende. Og selv om sentrumsgate til tider er fulle av pirattaxier i helgene, ser ikke politiet i Drammen på det som et problem så lenge ingen klager. Det er ikke Drammen Taxi enig i.

- Politiet tar feil, de bryr seg ikke. Både de og vi vet at dette er et stort problem i Buskerud. Vi har forsøkt å kalle inn til møter, og hadde en politioverbetjent på besøk for ett års tid siden, men de ville ikke ha noe med fenomenet å gjøre. De var ikke interessert i å bruke tid og ressurser på dette, sier daglig leder for Drammen Taxi, Odd Ivar Gjersvik.

Gjersvik refererer til andre steder i landet der taxisentralene og politiet har hatt et flott samarbeid, hvor piratsjåfører har fått inndratt både penger og førerkort. Dette ser ikke ut til å skje i Drammen med det første. 

- Jeg vet taxisentralen i Østfold har hatt et tett fokus sammen med politiet, men politiet i Drammen vil ikke være med på det samme. De kjenner utmerket godt til «facebook-kjøringen», og det krever jo ikke akkurat så mye etterforskning å melde seg inn i en facebookgruppe, sier Gjersvik oppgitt. 

Ulovlig

Gjersvik sier problemet er størst på ettermiddagen og på kveldene i helgene, og mener piratsjåfører og deres passasjerer vanner ut respekten for lov og rett.

- De unndrar seg loven ved å kjøre uten takstameter. De betaler ikke skatter og avgifter, og utsetter i tillegg publikum for stor fare. Jeg har 100 prosent kontroll på alle bilene våre, og kan spore opp hvilken bil som var hvor til hvilket tidspunkt. De har ingen kontroll, sier Gjersvik.

Ikke prioritert

Politioverbetjent ved Drammen politistasjon, Morten Qvist, sier til DRM24 at politiet ikke prioriterer å spane på pirattaxivirksomheten eller å overvåke de ulike kjøregruppene som florerer på Facebook.

- Politiets hovedoppgave i helgene er å forhindre vold i sentrum, ikke å jage pirattaxier. Det kommer i andre rekke. 

Men de tar gjerne imot tips fra publikum. Ofte er det de profesjonelle sjåførene som klager, men ifølge Qvist har vært få henvendelser om dette den siste tiden.

- Vi har ingen spesiell aktivitet mot pirattaxivirksomheten nå, men tar det i rykk og napp. Vi har hatt aksjoner tidligere, og kommer til å ha det igjen. Vi har blant annet lagt merke til at det står en del biler i Hauges gate, og vi kommer til å følge med, sier Qvist.

Straffbart

Politiets største problem er å sanke inn nok fellende bevis for å kunne straffe en eventuell piratsjåfør. For hvor går egentlig grensen for hva som er pirattaxivirksomhet, og hva som er «vennekjøring»?

- Dersom vi stopper en bil i en rutinekontroll og ser at bilen er full, hender det ofte at vi skiller sjåfør og passasjerer og stiller de spørsmål om hverandre. Samsvarer ikke historiene så kan det straffe seg. 

Politioverbetjenten sier det er hyggelig at folk vil hente venner og bekjente på byen, men sier at loven brytes i det sekundet det kreves penger for tjenesten. Og straffen for å kjøre pirattaxi kan være stor. Dersom man blir tatt, vel og merke.

- Boten du får for å drive pirattaxivirksomhet jobbes med å bli oppjustert, men er per dags dato på cirka 10.000 kroner. Dersom vi oppdager at du gjør det igjen, eller er del av et større nettverk eller virksomhet, kan du i tillegg miste lappen og få bilen avskiltet. 

Bevisvurderingen er det retten som tar seg av. Her presenteres forklaringer fra de forskjellige partene, samt politiets observasjoner og tekniske bevis.

Bilderesultat for drm24+taxiPOLITIETS OPPFORDRING: Morten Qvist oppfordrer reisende til å velge profesjonelle aktører. (FOTO: VEGARD M. AAS / DRM24)

Trygghet

Qvist fremmer taxiselskapenes økonomi og passasjerenes trygghet når han forklarer hvorfor han oppfordrer reisende til å velge profesjonell transport. 

- Vi oppfordrer folk til å velge profesjonelle aktører for det første fordi det er lovlig. For det andre så er trygghetsaspektet en viktig side av saken, for hos de profesjonelle aktørene er både sjåførene og bilene godkjente. Setter du deg inn i en pirattaxi vet du ikke hva slags tilstand bilen eller føreren er i.

Han sier i tillegg at han ikke forstår hvorfor folk velger å kjøre pirat når det er fullt av lovlige alternativer på torget.

- Det er overraskende at man føler et behov for å velge pirat. Mulig det er billigere, men så mye billigere kan det vel ikke være?

LES OGSÅ:
Piratsjåfør pågrepet - blottet seg for ung kvinne


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE