ANNONSE

STILL KLOKKA: Natt til søndag fikk du en ekstra time i senga.
ILLUSTRASJONSFOTO: ISTOCKPHOTO / GETTYIMAGES

På tide å stille klokka igjen

Sommertiden er over, og natt til søndag er det tid for å stille klokka. Men var det frem eller tilbake?


Alexander Jansen

 27.10.17, kl. 00:46
 29.10.17, kl. 21:50


ANNONSE
ANNONSE

 

DRAMMEN: Klokken 03.00 natt til søndag skal klokka stilles én time tilbake (til 02.00), og hvilket gir en times ekstra nattesøvn med mindre du er på jobb.

De fleste elektroniske klokker på smarttelefoner, datamaskiner og en del andre smarte innretninger stiller seg selv, men det er alltid greit å ta en runde i huset for å sørge for at alle klokkene viser riktig søndag morgen.

Vegg- og armbåndsur, dekodere, videoopptakere, komfyrer, mikrobølgeovner, værstasjoner, stereoanlegg og bilen kan alle være innretninger som må stilles manuelt.

Lysere om morgenen, mørkere om kvelden

Samtidig som det blir lysere om morgenen blir kvelden mørkere når man stiller klokken tilbake til normaltid før vinteren. Tilsvarende blir kveldene lengre når man stiller klokken én time frem på våren til det man kaller sommertid.

En grei huskeregel er som følger: Du skal alltid stille klokka mot sommeren - frem om våren, tilbake om høsten.

På den nordlige halvkule brukes sommertid i månedene mars/april til oktober/november, mens på den sørlige halvkule har man sommertid fra oktober til februar/mars. I Norge stilles klokken i tiden frem klokken 02.00 siste søndag i mars, og tilbake klokken 03.00 siste søndag i oktober.

Disse landene har sommertid

Sommertid er i utgangspunktet en praksis som benyttes i Europa og Nord-Amerika, og som er lite brukt i Sør-Amerika, Afrika og Asia.

Praksisen ble først innført i Tyskland i 1916, og siden har fordeler og ulemper vært diskutert verden over.

Hovedpoenget med sommertid har vært å få en bedre utnyttelse av sommermånedene med lys én time ekstra om kvelden. I mange land settes datoene for når klokka stilles fra år til år, og en rekke land har avskaffet sommertid i perioder, for så å innføre det på nytt senere. I Norge har man hatt sommertid fast siden 1980.

DISSE HAR SOMMERTID: De blå regionene har sommertid i dag, de oransje har hatt det tidligere, mens de røde aldri har hatt sommertid.
(KILDE: WIKIPEDIA)


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE