ANNONSE

Sentralt plassert på Husebysletta i Lier ligger de to gravhaugene som nå skal fravristes eventuelle hemmeligheter.
FOTO: NILS J. MAUDAL

Nå skal gravhaugenes hemmeligheter avsløres

Historiske skatter? Rester av skip? Eller bare jord? Nå rykker spesialister med georadar inn for å avsløre innholdet i gravhaugene på Huseby i Lier.


Nils J. Maudal

 25.10.19, kl. 13:35
 07.11.19, kl. 05:31


ANNONSE
ANNONSE

 

LIER: De har ligget der og holdt på sine hemmeligheter i mange hundre år. Ved Huseby gård i ytre Lier, noen titalls meter fra det som i mange år var hovedveiforbindelsen Oslo-Drammen.

Mang en undrende bilist har kastet nysgjerrige blikk på de tydelige båndene til fortiden mens de har sittet i bilkø på Husebysletta en søndag ettermiddag.

DRM24GravhaugerHuseby-106.jpgHusebysletta forbi gravhaugene var i mange år var hovedveiforbindelsen mellom Oslo og Drammen

Ekkolodd på land

Nå kan gravhaugenes hemmeligheter bli avslørt. Om alt går etter planen rykker spesialfirmaet Terratec AS inn kommende uke og vil systematisk kartlegge grunnen med georadar. Det er en variant av ekkolodd på land og kan brukes til å kartlegge hva som befinner seg i dypet uten at grunnen må graves opp.

Undersøkelser med georadar er et høyst spesielt felt. Det krever avansert utstyr og ikke minst kunnskap og kompetanse til å tyde data som hentes inn. De gunstigste forholdene for georadarsøk er når grunnen ikke er for våt. Og værmeldingene for de kommende dagene lover godt.

Fylket oppdragsgiver

Undersøkelsene av Husebyhaugene har stått på manges ønskeliste lenge. På slutten av fjoråret foreslo Venstres Anders Wengen og Tove Hofstad å bevilge penger fra fylkeskommunen. Det resulterte i en bevilgning på 650 000 kroner til undersøkelsen. Det er Buskerud fylke, fra nyttår det nye Viken, som er oppdragsgiver og skal forvalte resultatet av undersøkelsene.

På 900-tallet gikk Lierelva lenger nordover og inn i Lierdalen og var trolig farbar med relativt store skip inn til Huseby. Lierdalen var fruktbar og var med sin plassering på Østlandet et viktig område for ferdsel mellom befolkede deler av landet. Menneskene knyttet til Huseby nøt godt av fruktbar jord, gunstig klima og samlet seg sikkert rikdom og velstand. Sentral plassering og ønske om et synlig ettermæle, gjorde det naturlig at noen ville ha standsmessige graver.

Når undersøkelsene starter vil det trolig bli avgjort relativt raskt om gravhaugene inneholder noen form for kulturminner. Så følg med, følg med…!


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE