ANNONSE

LITE INNBYDENDE: Ugrass i lårhøyde preger denne lekeplassen, som ikke er den eneste i tilsvarende forfatning.
FOTO: PRIVAT

Lar lekeplassene gro igjen - kommunen har ikke råd til å klippe

Nedre Eikers kommunale lekeplasser, grøntområder og parker gror igjen som følge av sparetiltak. Nå reagerer folket.


Alexander Jansen

 14.06.17, kl. 09:20
 22.06.17, kl. 20:01


ANNONSE
ANNONSE

 

NEDRE EIKER: - Er det virkelig meningen at lekeplassene skal se slik ut, spør Lasse Østli Andersen fra Mjøndalen.

Han er bor ved Linneaveien i Åsen, og ytret sin misnøye på Nedre Eiker kommunes facebookside. 

Som svar fikk han at det i mai ble vedtatt innsparingstiltak av kommunestyret, i form av kutt i skjøtsel av parker, grøntområder og lekeplasser.

- Innsparingstiltakene medfører at mange av kommunens grøntarealer, herunder lekeplasser, ikke kan klippes/skjøttes, svarer kommunen.

LES OGSÅ: Har ikke råd til å reparere kjølerom i kirken

- Galskap

Østli Andersen levner liten tvil om hva han syntes om kommunens prioriteringer, som medfører at grøntarealene gror igjen.

- Det er galskap. Det er like greit å stenge lekeplassene da, ungene kan jo ikke fly rundt i ugresset, sier Andersen oppgitt. 

Og han er ikke alene, etter kommentarene å dømme.

- Svermer av innsekter

På andre kanten av bygda, nærmere bestemt Furubakken på Solbergmoen, er ikke frustrasjonen noe mindre hos småbarnsforeldrene.

- Her er det nesten 70 centimeter høyt gress. Kommunen sparer? Dette gjør meg så innmari sint, sier Linn Kleppenes til DRM24. 

UMULIG Å LEKE:
Her på lekeplassen i Furubakken er det komplett umulig for barna å bruke den populære lekeplassen. (FOTO: PRIVAT)

Kleppenes forteller at det bor mange barn i områdert, men at man ikke lenger kan gå til lekeplassen på grunn av det høye gresset og at det svermer med innsekter. 

- Vi har aktivt brukt denne lille lekeplassen sammen med vår sønn på 2,5 år. Vi har gått hit opptil flere ganger i uken, men det kan vi ikke lenger, fordi kommunen skal spare, forteller småbarnsmammaen.

Skjer ingen ting i år

I et saksutredningsdokument fra eiendomsavdelingen i kommunen, fremkommer det at man vil spare henholdsvis 600.000 kroner på redusert vedlikehold av park- og grøntområder, og 200.000 kroner på avvikling av vedlikehold på lekeplasser.

Dette inkluderer også at kommunen ikke lenger vil klippe fotballbanene, det blir dårligere søppelrydding, færre blomster og færre juletrær. Man vil ikke beskjære trær eller sette ut nye benker.

- Grøntarealenes attraktivitet for innbyggerne vil bli redusert, både estetisk og bruksmessig. Ut fra erfaring må det forventes misnøye fra innbyggere og henvendelser om dette både til administrasjonen og til politisk nivå, heter det i saksutredningen.

Videre heter det at «en tilbakeføring av ressurser til Parkvesenet vil ikke kunne gjennomføres i inneværende budsjettår, da de omplasserte ressursene planlegges og settes inn i kommunens anleggsvirksomhet».

Klipper noen - andre ikke

Ifølge kommunen er det besluttet at drift og vedlikehold av rundt 35 lekeplasser i kommunen blir avviklet. 

«Ved vurdering av hvilke lekeplasser som skal avvikles, er det sett hen til lekeplassenes beliggenhet og attraktivitet, herunder om de blir mye brukt eller ikke», ifølge saksutredningen.

På disse lekeplassene er driften avviklet: 

Vinneslia, Hovbakken, Liaveien -Løeveien, Moreneveien, Kongleveien, Laulia, Kirkeveien, Møllenhoff, Eventyrveien, Eikebakken, Smørbukken, Hagebyveien, Såsengata, Rørdammen, Uranusveien, Linneaveien, Valmueveien, Anemoneveien, Tulipanveien.

På disse lekeplassene er driften opprettholdt:

Herstrømlund, Ryghgata, Ringveien, Hasselbakken, Lysakerveien, Vikhagan Sentrum (ny), Torget, Ytterkollen fritidspark, Sandskroken, Korvaldveien, Løeveien 8-18, Fløterveien, Dueveien, Tunvollveien, Årbogen badeplass.

- Hinsides all fornuft

Hilde Byrmo bor i Såsengata i Mjøndalen. Der ligger det en fotballøkke, som er eneste lekeplass og offentlig grøntområde på Solløsjordet.

Fotballbanen er nå helt ubrukelig som følge av det lange gresset.

- Barna må dermed langt hjemmefra for å finne en erstatning. Den brukes daglig av barn fra hele Solløsjordet, MIF bruker den til treningsbane for yngre fotballag, og skoleklasser, nabolaget og andre grupper bruker den som sosial møteplass. Jeg mener det er helt hinsides all fornuft at driften avvikles nettopp her på bakgrunn av de kriteriene kommunen viser til, sier Byrmo. 

GJENGRODD: Det er ikke mye som minner om en fotballbane på fotballøkka ved Såsengata i Mjøndalen. (FOTO: PRIVAT)

- I strid med kommuneplanen

Kommunen skriver dessuten følgende om konsekvensene for innsparingstiltakene: 

- Ved å avvikle skjøtsel/klipping av grøntarealer, parker og lekeplasser, vil arealene i løpet av kort tid bli gjengrodde og fremstå som lite attraktive. Dette vil trolig medføre at grøntarealene vil bli mindre brukt av innbyggerne, som igjen kan ha negativ innvirkning på folkehelsen. 
Innsparingstiltakene vil være i strid med kommuneplanens intensjon om økt folkehelse.

Har du bilder fra andre gjengrodde parkområder i Nedre Eiker? Send oss tips på !


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE