ANNONSE

STÅR SAMMEN: FrP-politiker Lavrans Kierulf kjemper sammen Kjell Nilsen og aksjonsgruppa mot nytt kommunevåpen.
ALLE FOTO: BENEDICTE HAUGAARD / DRM24

Aksjonerer for å beholde kommunevåpenet

Lavrans Kierulf (FrP) ønsker å beholde Drammens kommunevåpen slik det står. Det ønsker også Drammens nye aksjonsgruppe.


Benedicte Haugaard

 25.05.18, kl. 15:11
 22.06.18, kl. 14:03


ANNONSE
ANNONSE

 

DRAMMEN: Om to år er både Drammen, Nedre Eiker og Svelvik samlet under samme storkommune, og i den politiske plattformen står det at det skal dannes et felles kommunevåpen i forbindelse med sammenslåingen. Spørsmålet er hvilket kommunevåpen de lander på, og prosessen er hemmelig. 

Prosjektet er nemlig unntatt offentligheten. Det blir helt feil, mener Lavrans Kierulf (Frp). 

- Dette er en prosess som har vekket stort engasjement blant folk, og jeg kommer til å kjempe for åpenhet rundt hele prosessen under neste samling. Jeg mener innbyggerne i Drammen har krav på åpenhet, og vi er ikke tjent med å holde ting skjult på sikt. Dette handler tross alt om følelser tilknyttet byen og dens historie - ikke bare politikk. 

Ærverdig kommunevåpen 

Drammens kommunevåpen har bokstaveligtalt vært skrevet i stein siden 1723, og det er å finne i brosten på torget, på kumlokk, i flagg og faner, på statuetter og skilt, og i utallige offentlige dokumenter. 

Kommunevåpenet, som illustrerer en søyle, en nøkkel og et sverd på blå bakgrunn, har klart seg gjennom kommunesammenslåinger i flere hundre år. Kierulf forstår ikke at utskiftning i det hele tatt er et tema.

- Vi startet denne prosessen i fjor sommer, og har kastet bort mye tid på noe som aldri burde vært diskutert, sier FrP-politikeren.

Det har kommet inn flere forslag til nytt kommunevåpen, men ifølge Kierulf er det ingen av disse som kan måle seg med dagens. 

KJEMPER FOR KOMMUNEVÅPENET: Lavrans Kierulf foran rådhuset og det ærverdige kommunevåpenet.

Aksjonsgruppe mot nytt kommunevåpen

I forbindelse med prosjektet har det dannet seg en ny aksjonsgruppe i Drammen.

Denne er Kjell Nilsen medlem av. Navnet på gruppen er foreløpig ubestemt, men hva de aksjonerer mot er de tydelige på. 

- Noen har latt seg fyre opp etter å ha sett forslagene til nytt kommunevåpen, så nå har vi samlet oss, på tvers av partier, for å stoppe prosessen.

SKREVET I STEN: 
Kjell Nilsen i aksjonsgruppen mot nytt kommunevåpen mener det er bortkastede penger å endre kommunevåpen.

Underskriftskampanje

Målet til aksjonsgruppen er å få inn minst 500 underskrifter fra drammensere som er imot utskiftningen av det eksisterende kommunevåpenet. Planen til Nilsen og resten av aksjonsgruppa er å bruke kommuneloven aktivt. 

- Ifølge kommuneloven er varaordføreren nødt til å ta inn forslaget dersom det har 500 underskrifter. Det tror jeg vi får til på et par dager, sier Nilsen, som legger til at han ikke tilhører FrP.

Aksjonsgruppa har blant annet med seg Kari Palm, Ravi Sunder og Tom Jørgensen. Underskriftskampanjen kan signeres på torget, på flere bensinstasjoner og etterhvert på nett.

- Bortkastede penger

Kierulf og FrP mener de millionene det kommer å koste å bytte kommunevåpen kunne vært brukt på mer fornuftige ting. De refererer til flere kommunesammenslåinger i Norge som har beholdt kommunevåpenet sitt. 

- Det er ikke regnet ut hvor mye en endring av kommunevåpenet kommer til å koste, noe jeg syns er veldig rart. Foreløpig er det kun FrP som ønsker å beholde det eksisterende byvåpenet, så da blir det isåfall vi som må gjøre regnestykket, sier Kierulf.

Han legger også til at det kommer til å koste penger å endre profilen etter en kommunesammenslåing, men sier de vil spare på at Nedre Eiker og Svelvik endrer til Drammens profil, enn at alle tre bytter. 

- Nei, det er unødvendig å bruke over 20 millioner på et kommunevåpen som ser ut som det er laget av trolldeig, sier Nilsen og ler. 

LES OGSÅ: Gikk 70 mill. i overskudd - nekter å bruke 200.000,- på gressklipping


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE