ANNONSE

Mange hundre oransje skjerf henges ut på byens statuer, bruer, lyktestolper med mer fra klokken 06.30.
FOTO: TORBJØRN TANDBERG

«Årets varmeste dag»: Farger Drammen oransje for femte år på rad

Tidlig på morgenkvisten fredag farger Kirkens Bymisjon Drammen oransje for femte året på rad.


Redaksjonen

 30.10.19, kl. 07:43
 01.11.19, kl. 13:16


ANNONSE
ANNONSE

 

DRAMMEN: Et enormt strikkeengasjement over landet har resultert i tusenvis av oransje skjerf strikket på dugnad. I Drammen har Kirkens Bymisjon mottatt godt over 700 hjemmestrikkede skjerf.

Når Drammens innbyggere går til jobb og skole 1. november vil de bli møtt av ansatte, frivillige og andre som sammen kler opp byens statuer, broer og mennesker med varmende oransje skjerf, melder Kirkens Bymisjon.

- Nå oppfordrer vi alle til å bære det oransje skjerfet i tiden fremover. Noen har kanskje et skjerf liggende fra tidligere år også – finn det frem, bruk det eller gi det videre til noen som trenger det. Når du tar på deg det oransje skjerfet blir du ikke bare fysisk varm, men du viser også at du er for et varmere samfunn. Vi vil gjør Norge til et varmere samfunn, hvor færre står utenfor, sier Helen Bjørnøy, konstituert daglig leder i Kirkens Bymisjon Drammen.

Sprer varme

For femte året på rad deles det ut oransje skjerf i Drammen. Fra noen hundre skjerf delt ut i Oslo i 2011, til tusenvis av skjerf som deles ut over hele landet. Kirkens Bymisjon kaller skjerfet for Norges varmeste skjerf, og dagen de deles ut blir Årets varmeste dag.

Målet med strikkedugnaden er å spre varme – i faktisk og overført betydning.

- Vi ønsker å rette oppmerksomheten mot et varmere, rausere og mer inkluderende samfunn, i en tid som kan være ekstra tung for mange. Skjerfene er også et symbol på vårt arbeid; at alle mennesker skal erfare respekt, rettferdighet og omsorg, sier Bjørnøy.

Dugnadsånden lever

Dugnadsånden som ligger bak de oransje skjerfene er både enorm og imponerende. De mange oransje skjerfene er et resultat av en storstilt strikkedugnad med tusenvis av mennesker over hele landet.

- Det er helt overveldende å se dette enormt store engasjementet rundt årets strikkedugnad! Strikkeklubber, skoleklasser, foreninger, bedrifter og arbeidsplasser – for ikke å glemme flere hundre engasjerte privatpersoner som alle har strikket for et varmere samfunn. En blanding av erfarne strikkere og mange personer som har tatt frem strikketøyet for første gang på mange år – det varmer, sier Bjørnøy.

Inviterer på frokost

Klokken 08.00-09.30 fredag inviterer Kirkens Bymisjon i Drammen inn til en åpen frokost og et raust fellesskap – for alle, i Bykirken Strømsø. 

Her blir det servert påsmurte rundstykker, drikke og kake til alle som vil dele et måltid i fellesskap. I tillegg blir det musikk ved Julianne Bergan og slampoesi av Pål Arnold Halum, opplyser Bymisjonen.

Et varmere samfunn

Årets varmeste dag markerer også starten på Kirkens Bymisjons juleaksjon, «Gled en som gruer seg til jul.» Samtidig som butikkene gradvis fylles opp med julevarer, ønsker Kirkens Bymisjon å vise sin støtte for et varmere samfunn – hvor også færre gruer seg til jul.

For mange forbindes ikke bare jula med glede. Blant mennesker fra rus, - og gatemiljøene er førjulen og julehøytiden ofte en smertelig påminnelse om ensomhet, brutte familierelasjoner, fattigdom og følelsen av å «stå utenfor».

- Vi tror at færre gruer seg til jul om fellesskap og samfunnet rundt oppleves varmere og mer inkluderende. I Kirkens Bymisjon har vi et spesielt fokus på å invitere inn til måltid og fellesskap i tiden rundt julehøytiden, sier Bjørnøy.


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE