ANNONSE

ILLUSTRASJONSFOTO: AVINOR

Forlenger reiserådene til mars: Få planlegger utenlandstur i år

Det globale reiserådet forlenges fra 15. januar til 1. mars. Bare to av ti planlegger å reise til utlandet i år.


Redaksjonen

 13.01.21, kl. 13:46
 18.01.21, kl. 14:51


ANNONSE
ANNONSE

 

NORGE: - Jeg forstår at folk er skeptiske nå. Smittesituasjonen er ustabil, men vi håper og tror at vaksinene gir lys i tunnelen utover våren og sommeren, sier kommunikasjonssjef i Frende Forsikring, Heidi Tofterå Slettemoen.

Undersøkelsen som er utført av Norstat for Frende Forsikring viser at 61 prosent avventer smittesituasjonen, mens 19 prosent sier at de ikke skal reise ut av landet uansett i 2021.

- Blant de som vet at de skal reise i år troner aldersgruppen 50-59 år øverst, mens det er de som er i 30-årene som er mest avventende, sier Slettemoen.

26 prosent av vestlendingene sier at de skal reise ut i år, mot bare 16 prosent i Nord-Norge.


Kan gi varige endringer

Frendeundersøkelsen har også spurt nordmenn om de kommer til å reise mindre enn før når pandemien en gang er over. Her er det bare 37 prosent som sier et klart nei.

- Seks av ti kommer til å reise mindre, eller sier at de er usikre på reiseadferden sin etter pandemien. Kvinner er også betydelig mer skeptisk enn menn til å reise like mye som før, sier Heidi Tofterå Slettemoen.

Så mange planlegger utenlandsreise i 2021:

Vestlandet: 26 prosent
Oslo: 22 prosent
Sørlandet inkludert Telemark og Vestfold: 21 prosent
Østlandet: 20 prosent
Midt-Norge: 17 prosent
Nord-Norge: 16 prosent

089f8bb9-3bd9-4c4e-94db-3fe9dcdb5669.jpg
LITEN AKTIVITET: Utenlandsterminalen på Gardermoen har vært i dvalemodus siden mars i fjor. Det betyr at nordmenn blir underlagt reiserestriksjoner i et helt år. (ILLUSTRASJONSFOTO: FRENDE FORSIKRING)

Fortsatt unntak fra EU-land med lav smitte

- Selv om vi har forholdt oss til pandemien i snart ett år, er vi fortsatt langt unna en normalsituasjon og smittesituasjonen endrer seg raskt. Derfor velger vi å videreføre det globale reiserådet som fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide i en pressemelding tirsdag.

- Vi fortsetter å gjøre unntak for land i EØS/Schengen-området som har tilstrekkelig lav smittespredning. Det må forventes å kunne være reiserestriksjoner også når påsken kommer, og folk bør ikke nå planlegge for utenlandsreiser i påsken, sier Søreide.

Per i dag er det kun noen få områder i Finland det er gjort unntak for.

I EØS/Schengen-området fraråder Utenriksdepartementet reiser som ikke er strengt nødvendige til Andorra, Belgia, Bulgaria, Estland, Frankrike, Hellas, Irland, Island, Italia, Kroatia, Kypros, Latvia, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Malta, Monaco, Nederland, Polen, Portugal, Romania, San Marino, Slovakia, Slovenia, Spania, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn, Vatikanstaten, Østerrike og regioner og områder i Danmark og Finland.

Vurdering av unntak fra reiserådet for land med tilstrekkelig lav smittespredning i EØS/Schengen-området vil fortsatt gjøres ukentlig.

LES OGSÅ: Slik blir reiseåret 2021: Mange planlegger drømmereisen


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE