ANNONSE

ILLUSTRASJONSFOTO: SMK

Regjeringen advarer: Liste med nye corona-innstramminger

Regjeringen vurderer ytterligere nasjonale og lokale smitteverntiltak for å redusere risikoen for store lokale utbrudd og belastningen på kommunenes test- og smittesporingskapasitet.


Redaksjonen

 10.09.20, kl. 14:57
 19.09.20, kl. 14:13


ANNONSE
ANNONSE

 

NORGE: – Dersom antall smittetilfeller uten kjent smittekilde stiger, eller lokale utbrudd ikke kommer under kontroll, vil vi vurdere å innføre mer inngripende tiltak lokalt, regionalt eller nasjonalt, sa statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse torsdag.

– Kommunene som sliter med store utbrudd gjør nå en kjempejobb for oss alle med å få smitten under kontroll. Vi må forvente flere lokale utbrudd som dem vi ser i Bergen, Fredrikstad og Sarpsborg. Men vi kan alle bidra til å stoppe disse utbruddene.

Hvis vi følger smitterådene, holder avstand, holder oss hjemme når vi er syke og tester oss når vi får symptomer, er vi med på å stoppe smitten, sier statsministeren.

LES OGSÅ: Disse grepene planlegges for gjenåpning av samfunnet

Mulige innstramminger

Innstrammingene som er aktuelle, er i hovedsak de samme uavhengig av om de vil være anbefalinger om lokale tiltak, eller regjeringen sine beslutninger om regionale eller nasjonale tiltak. Det er viktig for regjeringen nå å synliggjøre hvilke tiltak som er aktuelle lokalt, regionalt eller nasjonalt hvis vi står i fare for at et utbrudd har tendenser til å spre seg videre i samfunnet.

Den felles listen over mulige tiltak ser slik ut:

• Øke fokus på å beskytte sårbare grupper, forebyggende tiltak for å unngå smitte inn i helseinstitusjoner og forsterke råd til risikogrupper
• Oppfordring om hjemmekontor forsterkes
• Oppfordring om å unngå kollektivtransport hvis mulig
• Maksimalt antall som kan samles på offentlige arrangementer reduseres til 50 personer
• Skjerpet anbefaling om avstand og antall på private sammenkomster kan eventuelt reduseres til maksimalt 5-10 personer avhengig av situasjon
• Tillatt åpningstid i restauranter, på barer og kafeer begrenses midlertidig til for eksempel kl. 24. Full stenging kan også vurderes som midlertidig tiltak avhengig av situasjonen.
• Anbefaling om bruk av munnbind i situasjoner der man ikke kan holde avstand, som for eksempel kollektivtrafikk i rushtid
• Oppfordring til å la flest mulig arrangementer foregå utendørs
• Gjøre all undervisning på universitetene digital slik at det blir minst mulig fysisk oppmøte
– Disse tiltakene kan innføres lokalt hvis man får utbrudd, slik Bergen kommune nå har gjort. Smitteverntiltak kan også innføres for en større region eller for hele landet, dersom det blir nødvendig for å beholde kontrollen på smitten, sier Solberg.

Helse- og omsorgsdepartementet arbeider med et nasjonalt rundskriv om kommunale forbud mot private sammenkomster i samarbeid med Justis- og beredskapsdepartementet.

LES OGSÅ: Tre nye corona-tilfeller i helga - utviklingen tilsier «rød region»


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE