ANNONSE

SHOPPING-MAGNET: Liertoppen har fått mange tilreisende fra Oslo-området den siste uka.
FOTO: NILS J. MAUDAL

Oslo fortsetter lockdown - frykter øl- og shoppingturister i Drammen

Oslo fortsetter med skjenkestopp og kjøpesenter-lockdown. Det betyr økt «turisme» til drammensområdet.


Alexander Jansen

 17.02.21, kl. 14:03
 01.03.21, kl. 09:17


ANNONSE
ANNONSE

 

DRAMMEN: Flere aktører i både serveringsbransjen og på lokale kjøpesentre har opplevd en tilstrømning av utenbys folk etter at Drammen åpnet skjenkekranene og skrotet de siste lokale corona-tiltakene forrige uke.

Gruppeleder i Frp, Ulf Erik Knudsen, adresserte problemstillingen allerede i formannskapsmøtet da kommunen besluttet endringene, og det viste seg at bekymringen var berettiget.

- Utesteder har uttalt en bekymring for importsmitte fra omkringliggende kommuner etter å ha fått mange henvendelser fra folk i Oslo-området, sa Knudsen.

Oslo forlenger

Onsdag ble det klart at Oslo forlenger blant annet skjenkestopp, stengte treningssentre og kjøpesentre etter at regjeringen opphevet de regionale tiltakene på Østlandet. Dermed blir ikke problemstillingen borte for drammensområdet med det første.

De nye Oslo-reglene vil vare i to uker før de skal vurderes på nytt.

Asker kommune har vedtatt å åpne kjøpesentre og alkoholservering, men har et begrenset tilbud i denne sammenhengen sammenlignet med drammensområdet.

Et brudd på anbefalingene

Ifølge flere aktører i bransjen har man merket tilstrømmingen. Men å få gjort noe med det, er lettere sagt enn gjort. Unødvendige fritidsreiser over kommunegrenser, som dette vil kunne defineres som, er imidlertid et klart brudd på de nasjonale retningslinjene. Å håndheve det, kan imidlertid bli verre.

– Vi vet at det kan skje likevel, men det går ikke an å lage regler som gjelder andre enn de som bor i vår egen kommune, sier kommuneoverlege John David Johannessen, til VG.

Kommuneadministrasjonen er imidlertid OBS på situasjonen, og forberedt på tilreisende. Kommuneoverlegen har følgende oppfordring:

– Hvis du bor i Oslo, og tenker at: Nå er tida for å dra til Drammen, da er du ikke lenger en del av dugnaden. Da er du en del av problemet. Alle har et ansvar for å følge opp seg selv i bekjempelsen av denne pandemien.

10.200 mennesker innom Liertoppen lørdag

Men det er ikke bare ølkranene som bekymrer. Langt flere mennesker fra omkringliggende kommuner velter nok inn i drammensdistriktet som følge av åpne kjøpesentre.

Ifølge VG hadde Liertoppen omlag 20 prosent økning i forhold til en vanlig lørdag i helga som var - eller 10.200 mennesker innom senteret i løpet av dagen. 

Senterleder Mette Kiilerich forteller at de har fått mange henvendelser fra kunder som lurer på det er åpent.

- Det er mange forvirrede kunder og noen kommer hit. Men besøket var jevnt fordelt og det har gått veldig greit. Vi skal hele tiden passe på smittevern og opprettholde de gode tiltakene vi har. Selvfølgelig er vi glade for å ha kunder, men mest glad er vi for at de benytter hele åpningstiden. Liertoppen er langt og kundene benytter de forskjellige inngangene, sier Kiilerich, til avisa.

Direktør i Virke Handel, Harald Jachwitz Andersen, mener fenomenet er helt som forventet. 

- Og dessverre som fryktet. Prøv å demme opp en elv, så tyter vannet rundt på sidene. Når det lokale kjøpesenteret stenger, hvor drar du da? Jo, til første og beste åpne senter. Er det på den andre siden av kommunegrensen, så drar man dit, sier han, og henviser til Vinmonopol-effekten. 

LES OGSÅ: Skroter lokale forbud: Nå er det åpent for skjenking og kino i Drammen


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE