ANNONSE

BRAGERNES TORG, LØRDAG: Skummende øl og tett med folk på uteserveringen hos Egon.
ALLE FOTO: ALEXANDER JANSEN / DRM24

Kraftige reaksjoner på smekkfulle uteserveringer

Lørdag kveld innførte Oslo kommune skjenkeforbud fordi utestedene ikke greier overholde smittevernreglene. Nå vurderer Drammen det samme.


Alexander Jansen

 21.03.20, kl. 21:27
 01.04.20, kl. 02:28


ANNONSE
ANNONSE

 

DRAMMEN: Flere lesere har tipset DRM24 de siste dagene med de mener er klare overtramp på det strenge smittevernregelverket myndighetene innførte forrige uke.

Lørdag kunne forbipasserende for eksempel se at uteserveringen på Egon på Bragernes Torg var full av gjester, hvor det i all hovedsak var inntak i flytende form som stod «på menyen». 

DRM24 har snakket med både ledelsen og besøkende på utestedet, og kunne med selvsyn konstatere at den mye omtalte «en-meters»-regelen i beste fall er en utfordrende øvelse.

_MG_0838_345643.jpg 

- Følger reglene

Egon er en av ytterst få, om ikke den eneste, som fortsatt har en åpen uteserving av vesentlig karakter. Daglig leder Jørgen Vigre ved Egon bedyrer at de følger regelverket fra helsemyndighetene, når DRM24 spør hvilke tiltak restauranten har gjort. 

- Vi har satt opp bordene så folk skal ha en meters avstand, henviser folk til plasser og går rundt og kontrollerer dette hele tiden, forteller Vigre.

- At bordene er satt opp med en meters avstand, betyr det at også gjestene sitter en meter fra hverandre?

- Det er noe vi går og passer på.

- At hver enkelt person sitter en meter unna hverandre på samme bord?

- Vi prøver å passe på så godt vi kan at folk sitter en meter unna hverandre også på enkeltbordene.

- Hva gjør dere da?

- Går rundt og snakker med de og minner de på at det er en meters avstand.

- Har dere gjort det mye?

- Ja, vi må det.

- Har dere inntrykk av at folk ikke tar regelverket seriøst?

- Jo, jeg har inntrykk av det, i tillegg tar vi regelverket svært seriøst, forteller Vigre, som sier at han ikke har fått noen negative reaksjoner fra verken gjester eller andre.

Er du bekymret for smittesituasjonen?

- Som jeg sa forholder vi oss til det vi har fått beskjed om, utover det har jeg ingen kommentar, sier Vigre, som ikke har noen planer om å stenge restauranten før han eventuelt blir pålagt det.

- Hva med de ansatte, hva gjør dere for å beskytte dere selv?

- Det er god hygiene, vaske hender, ha antibac og at vi ellers tar alle forholdsregler vi kan ta, sier Vigre.

LES OGSÅ: Senteret er åpent, men stadig flere butikker stenger

Kommunen: - Veldig uheldig

Kommuneoverlege og leder av smittevernrådet i Drammen, John David Johannessen, er ikke imponert over hva han har sett og hørt de siste dagene.

- Når vi stenger skoler, barnehager og utesteder, folk har hjemmekontor og vi ber folk unngå å være tett hverandre, da er det veldig bekymringsfullt at folk ikke tar dette alvorlig. Det kan se ut til at folk ikke greier å sette ting i sammenheng, sier Johannessen til DRM24.

Nå vurderer også Drammen kommune å stramme inn overfor utelivsbransjen, hvor mange aktører opererer i en gråsone mellom bar og restaurant. Johannessen utelukker ikke at man vil følge Oslos eksempel med skjenkeforbud.

- Bransjen lokalt i Drammen har etterlyst tydeligere retningslinjer, og jeg har absolutt forståelse for at Oslo har gjennomført de grepene de har gjort i dag.

johannenssen_45675467.jpgBEKYMRET: Kommuneoverlege og leder av smittevernrådet i Drammen, John David Johannessen, er bekymret over hvordan byliv og folkeansamlinger påvirker smittespredningen.

- En antatt smittekilde

Ifølge Johannessen er det trolig sporet corona-smitte tilbake til spisesteder som fortsatt holder åpent i Drammen.

- Vi har vært borti tilfeller ved smitteoppsporing hvor vi ikke har noen annen god forklaring, sier Johannessen, og legger til at det gjør situasjonen ekstra bekymringsfull.

Enn så lenge har Drammen forholdt seg til de nasjonale tiltakene. Det kan det fort bli slutt på. 

- Vi skal uansett ta en ny vurdering over helga. Forrige helg så det ut til at dette fungerte bra og at man skjønte alvoret, men vi har nå fått tilbakemeldinger fra både politiet og andre som tilsier at ting har sklidd ut igjen de siste dagene. Det viser at det er et behov for å gjøre grep også lokalt, sier Johannessen. 

Ifølge kommuneoverlegen er også full stenging av spisesteder et tiltak som kan bli aktuelt, i tillegg til skjenkestopp.

LES OGSÅ: 
Innfører hytteforbud utenfor egen hjemkommune

Politiet sjekker forholdene

Politiet har vært ute og fulgt situasjonen blant annet i Drammen, senest fredag kveld. Kommunen har dialog med politiet og skal ha fått rapporter som ikke var betryggende.

Operasjonsleder Trond Egil Groth ved politiet i Sør-Øst har ingen loggførte oppdrag i smittevern-hensyn lørdag, men forteller at politiet først og fremst konsentrerer seg om forebyggende arbeid.

- Vi får inn noen meldinger fra rundt omkring, og det handler mye om å snakke med folk og ha en dialog om ting, sier Groth. 

LES OGSÅ: «Når unntakstilstand blir normalsituasjon»

- Bra at folk får luftet seg

Tilbake på Egon lørdag ettermiddag er det ingen nevneverdig bekymring å spore på bordene på uteserveringen, hvor det skåles muntert blant folk i alle aldre. Det er imidlertid en overvekt av de «godt voksne». 

Det synes et voksent par DRM24 snakker med, er positivt. De er selv hardt rammet av corona-krisen, fordi de driver et reisebyrå med Italia som spesialitet. 

- Det er godt å se at folk lever. Det blir man glad av. Det er mange eldre og ensomme som har behov for et sted å møte andre, mener paret, som ikke ønsker å ha navnet sitt på trykk.

OPPDATERING:
Egon har søndag besluttet å stenge hele restauranten. Se egen sak.

_A1I5651.jpgFORNØYD MED UTEPILS: - Ting har blitt litt sinnsykt, mener paret om nedstengingen av samfunnet.

LES OGSÅ: - Ingen er tjent med drittkasting i serveringsbransjen


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE