ANNONSE

PEKER PÅ SAMMENHENG: Monica Myrvold Berg, mener ikke episoden i formannskapet kan oppfattes som stigmatiserende.
ARKIVFOTO: NILS J. MAUDAL

Ordføreren: - «Innvandrersmitte» er et nøytralt begrep

- Mildt sagt overrasket over svaret, er kommentaren fra SV's Tony Burner som klaget inn ordbruken fra Frps Ulf Erik Knudsen.


Alexander Jansen

 30.04.21, kl. 18:15
 11.05.21, kl. 23:00


ANNONSE
ANNONSE

 

DRAMMEN: Burner, kommunestyreprepresentant for SV, mente at Frps Ulf Erik Knudsen drev med en snik-normalisering av stigmatiserende retorikk, og klaget inn Knudsens bruk av begrepet innvandrersmitte til ordføreren, knyttet til en diskusjon om smitten blant innvandrerbefolkningen i formannskapet tirsdag.

- Når Fremskrittspartiets representant i formannskapet i vår kommune konsekvent har renvasket begrepet «innvandrersmitte», uten noen reaksjoner fra noen, så har det per i dag blitt normalisert. Jeg synes det er utrolig trist å være vitne til, uttalte Burner tidligere i uka.

Frps Ulf Erik Knudsen mente Burner burde være mer opptatt av å diskutere problemet, og ville ikke ha på seg at ordbruken var krenkende.

- Ikke brukt stigmatiserende

Fredag ga ordfører Monica Myrvold Berg (Ap) Ulf Erik Knudsen medhold i sitt svar til Burner.

- «Innvandrersmitte» betyr nok i utgangspunktet smitte blant innvandrerbefolkningen. I så måte er det et nøytralt begrep for å beskrive en utfordring Drammen og mange andre kommuner har. Det var slik jeg oppfattet bruken av ordet, skriver Berg. 

Peker på sammenheng

Ordføreren uttaler videre at «hvis begrepet hadde blitt brukt nedsettende eller stigmatiserende, så ville jeg slått ned på det. Ingen i det nevnte formannskapet reagerte imidlertid på språkbruken».

Myrvold Berg poengterer videre pandemien har først meg seg en rekke nye ord og begreper som oppleves ulikt utifra sammenhengen de brukes, og at sammensatte ord som innvandrersmitte og importsmitte trolig er skapt ut ifra et behov for forkortelser.

Ulf Erik Knudsen synes det var et klokt svar fra ordføreren.

- Jeg har kun hatt som tanke å fokusere på problemet for å få frem tiltak for å få ned smitten. Det burde også være Burners perspektiv i steden for å henge seg opp i sin tolkning av min ordbruk, sier Knudsen (bildet) til DRM24.

ulf erik knudsen_234543.jpg

Gir seg ikke

Burner er imidlertid ikke fornøyd, og gir seg ikke uten videre.

- Jeg er mildt sagt overraska. Jeg registrerer at leder av Antirasistisk Senter har tatt tak i saken. Det er jeg glad for og håper i likhet med ham at ordfører tenker seg om. Jeg kjenner ordfører som en klok og inkluderende ordfører, sier Burner (bildet) til DRM24.

84334894_10162635904580478_3116382395431911424_o_mini (1).jpg
Rune Berglund Steen, leder for Antirasistisk Senter, skriver at «det er veldig, veldig vanskelig å være enig med ordføreren i at innvandrersmitte er et nøytralt begrep.»

- Å knytte minoritetsgrupper opp mot sykdom og spredning av smitte, er en veldig potent form for fordom. Selvsagt skal man kunne snakke om smitte også blant personer med minoritetsbakgrunn, men man bør være veldig forsiktig med et begrep som både er sveipende og egnet til å gi ladede assosiasjoner. Hvis man tar den såkalte jødetesten på begrepet, blir problemet raskt tydelig. Begrepet er, for å si det mildt, egnet til å bli både misforstått og misbrukt, uttaler Steen.

LES OGSÅ: Anklages for «snik-normalisering» av begrepet innvandrersmitte


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE