ANNONSE

OVERSVØMT: Her fra Drammenselva ved en tidligere anledning.
ARKIVFOTO: NILS J. MAUDAL / DRM24

Oransje farevarsel: Venter svært høy vannstand

Kan få 130 centimeter over normalnivå. Og det blir aller verst i området Oslofjorden/Drammensfjorden, advarer meteorologene.


Alexander Jansen

 13.01.20, kl. 13:18
 15.01.20, kl. 15:39


ANNONSE
ANNONSE

 

DRAMMEN: Det oransje farevarselet, som er nest høyeste nivå før ekstrem fare, er sendt ut mandag formiddag, og gjelder store deler av Sør-Norge, inkludert Oslo, Akershus, Buskerud og Østfold (Viken). På Sørlandet er det nå utstedt rødt farevarsel (ekstremværet Didrik).

Det er fra før meldt mye nedbør og skikkelig ruskevær natt til tirsdag. I kjølvannet av uværet er også vannstanden langs kysten nå altså ventet å stige drastisk. 

- Natt til onsdag er det ventet svært høy vannstand, estimert til 90-130 cm over høyden oppgitt i tidevannstabellene, høyest nær Oslo, heter det i farevarselet fra Meteorologisk Institutt.

Det advares videre mot oversvømmelser flere steder og fare for moderate ødeleggelser på infrastruktur og bygninger i strandsonen. Vannstanden er ventet å være på det høyeste mellom midnatt natt til onsdag og klokken 09.00 onsdag morgen.

Oppdaterte prognoser viser at det trolig vil være aller høyest vannstand mellom klokken 03.00 og 05.00.

gte45tryr456yu.JPGGRAFIKK: METEOROLOGISK INSTITUTT

Tre ting påvirker

Årsaken til den høye vannstanden og de mange farevarslene rundt om i landet, er ifølge meteorologene tre ulike ting. 

– Det har akkurat har vært fullmåne, og påvirkningen fra månen fører til høyere vannstand. I tillegg ligger det et lavtrykk over oss, og et veldig stort og kraftig lavtrykk i nærheten av Irland, sier Meteorolog Lars Andreas Selberg til YR.no.

Se video fra stormflo i Drammensfjorden i 2018:FØLG VÆRET DIREKTE PÅ VÅRE WEBKAMERAER


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE