ANNONSE

INITIATIVTAKERNE: Thomas Skjønberg representerer NAV, mens Dipali Gosain og Kamilla Lopez jobber for Røde Kors og Fellesverket.
ALLE FOTO: ALEXANDER JANSEN / DRM24

Ønsker Fjell-ungdom i arbeid - nå frir de til bedriftene

Røde Kors og Fellesverket samarbeider med NAV og Fjell 2020-prosjektet for å få engasjert ungdom i 15-18-års alderen ut i sommerjobb. Nå ønsker de tilbud fra drammensbedrifter.


Benedicte Haugaard

 22.03.19, kl. 18:33
 28.03.19, kl. 21:41


ANNONSE
ANNONSE

 

DRAMMEN: Målet er å gi ungdom arbeidserfaring, mestringsfølelse og en tilknytning til arbeidslivet slik det fungerer med rettigheter og plikter. Prosjektet skal forebygge at ungdom faller utenfor, og nå ønsker initiativtakerne hjelp fra bedrifter i Drammen og omegn som ønsker å teste ut ungdom i sine bedrifter.

Det er andre gang prosjektet gjennomføres. I fjor fikk 12 ungdommer fra Fjell muligheten til å jobbe i forskjellige drammensbedrifter, blant annet hos Strømsgodset, Peppes Pizza, Lekeland og Moov treningssenter. Etter fire ukers vel gjennomført arbeid, endte fire av ungdommene opp med en deltids- eller tilkallingsstilling.

18 ungdommer

Dette ønsker Fellesverket i Drammen å få til igjen, og denne gang er det 18 ungdommer som får prøve seg.

- Dette er engasjert ungdom som virkelig ønsker seg en jobb. Problemet er bare at de er for unge, mangler CV, eller ikke vet hvor de skal starte, sier Fellesverkets Dipali Gosain. 

LES OGSÅ: Statsministeren skrøt av Fellesverket

DIPALI GOSAIN: Prosjektlederen for Fellesverket i Drammen håper drammensbedriftene ønsker å samarbeide. 

Delt ansvar

Gosain og prosjektkoordinator Kamilla Lopez er ansvarlig for oppfølging av ungdommene to ganger i uken og vil ta seg av den menneskelige opplæringsdelen av prosjektet, det vil si at de lærer ungdommen alt fra å respektere tid, til å lære hvordan man skal oppføre seg på jobb. Hvordan denne opplæringen skal gis, og hva som skal gis av opplæring får de selv lære av NAV.

Arbeidsgiverens ansvar er å lære de opp i det faglige samt. bedriftens rutiner og regler. 

- Det er viktig for oss at arbeidsplassene er trygge og gode, og at de er til interesse for ungdom. Vi ønsker at ungdommene skal sitte igjen med en følelse av at det er positivt å jobbe, sier Lopez.

Ungdommene skal ifølge Lopez være en ressurs for arbeidsgiveren, men de skal ikke erstatte andre ansatte. Det skal heller ikke være ekstraarbeid for arbeidsgiverne å bli med på et slikt prosjekt.

NAV positive

NAV ser at dette prosjektet er meget positivt for ungdommen som tidlig får lov til å føle på hvordan det er å delta i arbeidslivet. NAV mener prosjektet er en ypperlig mulighet for arbeidsgivere å teste ut ungdom for senere å kunne tilby fast jobb om det er ønskelig. De kaller det en vinn-vinn for både ungdommen og bedriftene.

- Det er viktig for NAV at ungdommen får en tidlig smakebit på hvordan arbeidslivet fungerer. Ungdom er et viktig innsatsområde for NAV fremover for å forebygge samt forhindre at man faller utenfor arbeidslivet når de blir eldre, sier Thomas Skjønberg.

- Det å være i arbeid har mange positive og viktige faktorer som alle er avhengig av. Dette kan blant annet være sosial tilhørighet, mulighet for å utvikle seg, føle at man gjør seg til nytte, samt mange andre positive effekter. Vi ser at folk som faller utenfor arbeidslivet ofte opparbeider seg andre utfordringer i hverdagen. Til tross for at ungdom som regel ikke er tilmeldt NAV er det viktig for NAV å forebygge drop-out av arbeidslivet før det skjer.

KAMILLA LOPEZ: Prosjektkoordinatoren vil besøke ungdommene på jobb to ganger i uken.

Arbeidstrening

Fellesverket i Drammen holder ungdomsklubben åpen flere dager i uken, og har valgt ut store deler av ungdommen herfra. Et av tilbudene på Fellesverket er arbeidstrening. Her får ungdommene blant annet opplæring i skriving av CV og søknad, og forsøkt seg bak disken i kafeen. 

- I tillegg til å samarbeide med Galterud ungdomsskole har vi plukket ut engasjerte og arbeidsvillige ungdommer her på Fellesverket. Koordinatorene har valgt ut ungdommer som virkelig har vist interesse for å komme ut i arbeid, sier Gosain. 

LES OGSÅ: Fellesverket flytter inn i nye lokaler


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE