ANNONSE

Omstridt kommunevåpen-innstilling vrakes av drammenspolitikerne

Det politiske flertallet i Drammen er klare: «Årringene» har ikke livets rett når saken skal opp til behandling i fellesnemda.


Benedicte Haugaard

 10.10.18, kl. 23:25
 15.10.18, kl. 15:34

Alexander Jansen


ANNONSE
ANNONSE

 

DRAMMEN: Fellesnemda skal behandle saken om kommunevåpen for nye Drammen kommune torsdag, men allerede nå er det klart hvilken retning det politiske flertallet peker i Drammen. 

Etter å ha blitt regelrett slaktet og latterliggjort av en nesten unison folkeopionion, har også det politiske miljøet i Drammen innsett at «Årringene», av noen fritt oversatt til «bomringene», neppe er veien å gå for å illustrere den nye storkommunen slik «arbeidsgruppen for identitet, symboler og kultur i Nye Drammen» innstilte på. 

Men hvorvidt man ender opp med å beholde Drammens eksisterende byvåpen slik mange ønsker, eller sette i gang nok en tegnekonkurranse for nytt, felles kommunevåpen, er uklart. Noen vil beholde dagens variant, noen ønsker å finne en ny løsning - men ingen ønsker «Årringene» videre. Før endelig løsning for kommunevåpen kan vedtas, må alle kommunestyrene i de tre respektive kommunene være enige.

Mange vil beholde dagens byvåpen (til venstre). Til høyre er innstillingen for nytt, felles kommunevåpen etter mange måneders arbeid.

- Vil beholde

Varaordfører Yousuf Gilani er ikke i tvil om hva han kommer til å stemme, og han tror han har flere på sin side. Han håper og tror at Senterpartiet og Høyre står på hans side, i tillegg til Fremskrittspartiet som hele tiden har kjempet for å beholde dagens byvåpen.

- Jeg skulle gjerne beholdt det vi har, for jeg syns det symboliserer gode verdier. Det nye forslaget er ingenting å rope hurra for. Min stemme går derfor for å beholde byens identitet og kjennemerke, sier Gilani.

Han sier nabokommunenes identitet er like viktig, men sier de kan beholde egne kommunevåpner som en logo og en stedsidentitet.

- Konnerud har egen sang, og Fjell har eget flagg. Det burde ikke være noe problem å samle alle under samme kommunevåpen. Jeg syns dagens kommunevåpen er representativt for alle. Man må ikke bytte ut alt selv om man går inn i en ny kommune.

VIL BEHOLDE: Gilani, for tiden uavhengig representant i bystyret, er åpen om hva han kommer til å stemme. (ARKIVFOTO: BENEDICTE HAUGAARD / DRM24)

LES OGSÅ: Presenterte finaleforslagene til nytt kommunevåpen

Sp: - Vil ikke bruke penger på nytt

Senterpartiet og Trine Borge Johansen er klare på at de ønsker å se dagens eksisterende byvåpen videre. 

- Vi ser ikke verdien i å bruke penger på nytt, for de andre kommunene skal ikke beholde sitt uansett. Man får penger fra staten til en slik kommunesammenslåing, og disse mener jeg vi heller kan bruke på innbyggerne istedenfor på et symbol, eksempelvis eldreomsorg og barnehage.

Johansen mener kommunevåpenet er mer verdifullt enn de fleste andre, og at det har en spesiell historisk verdi. 

- Kommunevåpenet kan ikke skrotes. Det finnes ingen argumenter som er gode nok. Noen i nabokommunene føler seg nok såret og oversett, men da er hensikten misforstått.

Frp: - Burde aldri vært diskutert

Lavrans Kierulf og FrP ønsker også å beholde Drammens kommunevåpen slik det står.

- Vi startet denne prosessen i fjor sommer, og har kastet bort mye tid på noe som aldri burde vært diskutert, sier FrP-politikeren som mener forslaget ikke kan måle seg med dagens kommunevåpen. 

Kierulf og FrP mener de millionene det kommer å koste å bytte kommunevåpen kunne vært brukt på mer fornuftige ting. De refererer til flere kommunesammenslåinger i Norge som har beholdt kommunevåpenet sitt. 

- Det er ikke regnet ut hvor mye en endring av kommunevåpenet kommer til å koste, noe jeg syns er veldig rart. 

KJEMPER FOR BYVÅPENET: Lavrans Kierulf (Frp) foran rådhuset og det ærverdige kommunevåpenet. (ARKIVFOTO: BENEDICTE HAUGAARD / DRM24)

Ap: - Uaktuelt

Merete Andrea Risan i Arbeiderpartiet innrømmer å ha knurret mot Kierulf og FrP tidligere i debatten, men sier nå det er helt uaktuelt for dem å stemme på det nye forslaget.

- Årringer, bomringer.. hva var det man kalte det igjen? Det har for lite med elv og fjord å gjøre. Jeg kunne heller ønske at profesjonelle satt seg ned og kom med et bedre forslag før vi stemmer. Eksempelvis et nytt og mer moderne våpen som inneholdt både tårnet fra Drammen, eiker-bladet fra Eiker og gaffelen fra Svelvik. Sånn som det er nå kan jeg hvertfall si på egne vegne av Arbeiderpartiet at forslaget som ligger fremme er uaktuelt å stemme ja til. Jeg tror mange i arbeiderpartiet sitter med den samme meningen, sier Risan.

Hun sier likevel at Svelvik og Nedre Eiker må være enige, og at det å kjøre over noens meninger ikke vil være en god start på et nytt samarbeid som storkommune. Og pengene som er tildelt fra staten mener hun skal brukes på administrative utgifter.

- Pengene er gitt til administrative utgifter som for eksempel utskiftning av kommunevåpen, ikke eldreomsorg eller barnehage som Senterpartiet foreslår.

LES OGSÅ:Aksjonerer for å beholde kommunevåpenet

Høyre og KrF enige

Gruppeleder Tove Paule i Høyre tror torsdagens diskusjon blir heftig, og krysser fingrene for en helt annen løsning. Hun mener også at både innbyggere og politikere bør være mer opptatt av politikken i den nye kommunen, enn symbolet.

- Vi kjemper verken for det gamle eller det nye som er lagt frem. Begge har fine farger, blått og hvitt, men vi mener det må en ny runde med tegninger til med profesjonelle tegnere, selv om jeg personlig ikke synes det nye var så ille. Kommunevåpenet Drammen har nå er fint, men spør du mann i gata hva motivet er og hva teksten er, så kan han nok ikke svare. Det er gammelt og ærverdig, og man kan fortsatt beholde det som et byvåpen selvom det ikke blir et kommunevåpen, sier Paule.

SKEPTISK: Høyres gruppeleder Tove Paule mener det må en ny runde til, og krysser fingrene for en annen løsning enn «Årringene». (ARKIVFOTO: ALEXANDER JANSEN / DRM24)

Odd Gusrud i Krf sier partiet ikke har diskutert hva de kommer til å stemme, men at det er aktuelt å følge flertallet og gå for en ny runde.

- Det ble jo vedtatt i alle kommuner at det skulle lages et nytt. Man kan snakke lenge om hva man liker og ikke liker - alle sammen syns vel best om sitt eget. Symbolikken er kanskje ikke så lett å skjønne, og kommer nok litt uheldig ut nå som bomringene er i anmarsj. Vi velger vel å gå for en ny runde med profesjonelle tegnere slik at det kommer et nytt alternativ på banen, sier Gusrud.

MDG: - Kan beholde dagens

Miljøpartiet De Grønne har ikke tatt en samlet stilling til forslaget, men Ståle Sørensen, som også var med å vedta innstillingen til nytt kommunevåpen i arbeidsgruppa, sier til DRM24 at Drammen burde oppføre seg som en raus storebror ovenfor nabokommunene under sammenslåingen.

(ARKIVFOTO: ALEXANDER JANSEN / DRM24)

- Vi må alle ofre litt i samarbeidet og vi kommer ikke til å bruke kommunevåpen som et trumfkort for å skape dårlig stemning. Dersom det er flertall i det politiske miljøet i Svelvik og Nedre Eiker så mener vi helt fint at vi kan beholde dagens kommunevåpen som benyttes av Drammen. Samtidig mener vi at en kommunesammenslåing ikke kun er en utvidelse av Drammens grenser, men at man danner en helt ny kommune av tre gamle. Svelvik og Nedre Eiker mister sine navn og sitt rådhus, og vi mener derfor at det er viktig hva innbyggere og politikere i disse kommunene mener om et nytt kommunevåpen, sier Sørensen.

Eidi Ann Hansen i Venstre har ikke vært tilgjengelig, mens Lene Aure Hansen i SV ønsket ikke å kommentere saken overfor DRM24.


LES OGSÅ: Kritikken hagler: Vil erstatte Drammens byvåpen med dette


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE