ANNONSE

ARKIVFOTO: PRIVAT

Nyslått bom-parti nektes parole i 1. mai-toget: - Trist

Istedet har LO snekret sammen sin egen bom-parole. - Burde ikke et opprop fra 30.000 innbyggere kunne være parole på arbeidernes dag, spør bomgeneral Anders Lunde.


Alexander Jansen

 11.04.19, kl. 11:17
 24.04.19, kl. 22:48


ANNONSE
ANNONSE

 

DRAMMEN: Han hadde på forhånd sendt søknad til 1. mai-komiteen, som vedtar hvilke og hvor mange paroler som får gå under det tradisjonsrike toget. 

- Vi har et eget parolemøte hvor vi behandler over 50 innspill. Nei til bomring var blant disse, og når vi diskuterte bompenger landet vi på forslaget vi selv har tatt initiativ til som heter «Nei til usosiale bompenger». Kun 15 paroler får gå i toget, pluss to fra Nedre Eiker, sier leder av LO Drammen og Omegn til DRM24, Gard Hofsvang.

- Hva er forskjellen på det og forslaget fra Nei til Bomring? 

- Det er at vi ser nødvendigheten av flere av tiltakene i den såkalte Buskerudbypakka, samtidig som vi ikke kan akseptere usosiale avgifter, forteller Hofsvang. 

LO og venstresiden bestemmer

Det er LO som står som arrangør av 1. mai-toget. Ifølge Hofsvang er det en «demokratisk prosess» som avgjør. Men i komiteen sitter bare representanter fra partiene på venstresiden: Rødt, SV, Ap og Sp. Ifølge Hofsvang er det komiteen som også bestemmer hvem som får tale på torget.

- Er ikke 1. mai arbeidernes dag, uavhengig av partitilhørighet?

- Ettersom det er LO som arrangerer er det naturlig at man inkluderer de som står LO nærmest og har en ideologisk forankring som støtter oppunder arbeidsfolk. Forøvrig er alle velkommen til å gå i toget uavhengig av partitilhørighet, men de må gå under de parolene som er vedtatt, sier Hofsvang.

I tillegg til de forhåndsbestemte parolene kan organisasjoner og fagforeninger også bruke egne paroler.

- Fremskrittspartiet har også tradisjon for å holde apeller i Drammen 1. mai? 

- Ja, men det har ingen ting med våre arrangementer å gjøre. Vi har tradisjon for at det er ordførerkandidaten på venstresiden som holder tale. I tillegg blir det i år apell fra Rødt-leder Bjørnar Moksnes, sier Hofsvang.

Regner med stor oppslutning

Ifølge Hofsvang ligger det an til unormalt høy deltagelse i årets 1. mai-tog.

- Vi har mange medlemmer som har utrykt misnøye mot de planlagte bommene og hvordan bomavgiftene rammer. Vi regner med at mange vil støtte oppunder parolen, sier han.

Ifølge Nei til Bomring-leder Anders Lunde vurderer de nå lage et eget arrangment.

- Vi hadde opprinnelig tenkt å gå i 1. mai-toget, men synes dette fremstår som politisk spill fra LO og Arbeiderpartiet. Det er veldig trist. Mange er lunkne til å gå i det Ap-støttede toget. Nå er vi litt i tenkeboksen, og vurderer om vi skal arrangere noe selv som en plan B, sier Lunde.

LES OGSÅ: 
Bomaksjonistene klare for valget: - Har kun ett valgløfte


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE