ANNONSE

TILBYR TEST «PÅ DAGEN»: Kambiz Persley fra LegevaktX i Drammen er etter eget utsagn først ut med selvtesting for COVID-19.
ARKIVFOTO: ALEXANDER JANSEN / DRM24

Privat legevakt tilbyr selvtesting for coronavirus

- Målet er å la folk teste seg selv hjemme for å redusere faren for smittespredning til null.


Alexander Jansen

 23.03.20, kl. 10:48
 01.04.20, kl. 22:45


ANNONSE

 

DRAMMEN: Det forteller innehaver av LegevaktX i Drammen, Kambiz Persley. Og i disse dager da testingen fra det offentlige er kraftig redusert som følge av prekær mangel på testutstyr, kan det fort vise seg å bli et etterspurt tilbud.

- Å teste en pasient innebærer at vedkommende komme seg ut av sin bolig, kjøre til en teststasjon, bli testet av en helsepersonell, og kjøre hjem igjen til egen bolig. Hver av disse stegene kan bidra til spredning av smitte. Vi måtte tenke om og finne en bedre løsning for problemet, sier Persley, som åpnet legevaktklinikken på Strømsø i fjor høst.

Nå skal han etter sigende kunne tilby «test på dagen» og prøvesvar 1-2 dager etter de mottar prøven. Ulempen er det testingen fortsatt kun vil være tilgjengelig for de som faller inn under Folkehelseinstituttets kriterier. I tillegg må du regne med å legge ut 1.800 kroner av egen lomme.

LES OGSÅ: Slik foregår corona-testingen på legevakta i Drammen

Lege-instruks på video

- Våre leger vil verifisere testkriteriene ved å ringe personen, helsepersonell må oppgi sitt HPR-nummer og personer med grunnleggende sykdommer som er innenfor kriteriene må fremvise bevis for sine sykdommer slik at våre leger kan verifisere dette, forteller Persley.

Oppfylles FHI's kriterier, kan du bestille test-kittet hjem til deg selv. Dette består av en neseprøve, som blir analysert av et eksternt laboratorium i samsvar med FHI.

- De som er innenfor kriteriene får tilsendt prøven med direkte oppfølging og instruks fra lege på video, som igjen forsikrer at prøven tas riktig. Testen pakkes i en sikker boks og sendes tilbake til oss. Vi følger analysen og melder resultatet til helsemyndigheter etter angitte rutine, sier Persley.

_MG_7891.jpg

Måtte stenge dørene

LegevaktX-sjefen forteller videre at de måtte ta drastiske grep som følge av covid-19-situasjonen.

- Vi måtte stenge dørene og omgjøre alle timer med personlig oppmøte til video og telefonkonsultasjoner, slik at vi hindrer spredning av viruset til helsepersonell og pasienter. Vi kan fortsatt kan løse mange problemer adekvat på denne måten, og er tilgjengelig i flere timer enn det vi var før, sier Persley.

I utgangspunktet hadde LegevaktX planlagt en selvtest-lab fra mars for å enkelt kunne la folk teste seg selv døgnet rundt med ulike tester. Dette har imidlertid blitt utsatt som følge av corona-utbruddet. 

LES OGSÅ: Kritisk utstyrsmangel setter stopper for corona-testingen

Legene utsatt

- Slik situasjonen har utviklet seg er det vanskelig å få ta tak i smittevernutstyr. Å ha direkte kontakt med pasienter med luftveisinfeksjoner uten adekvat smittevern forårsaker stor fare for helsepersonell, som igjen kan smitte andre friske pasienter. Leger i hjemmekarantene skaper et stort problem for primærhelsetjenesten som fronter smitten, sier Persley. 

Dermed ble ideen for de de kaller «SelvtestX» født. 

- På denne måten får vi kontroll på smittefaren ved prøvetaking, samtidig som vi håper å frigjøre telefonkapasitet hos legevakten slik at syke pasienter som trenger å komme i kontakt med dem får hjelpen sin raskere enn det som er per i dag, sier Persley.

Han tilbyr også samme konsept gjennom klinikken «
Oslo Helse» i hovedstaden. 

- Her kan vi levere og hente testen samme dag som bestillingen skjer. I Drammen avhenger tiden litt mer av logistikk, men ustyret kan sendes pasienten eller en frisk person kan hente testen, sier Persley.

LES OGSÅ: Åpner Drammens første private legevakt: - Behovet er ekstremt


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE