ANNONSE

KLIPPET SNOREN: Ordfører Ann Sire Fjerdingstad klippet snoren til det som høyst sannsynlig er den mest miljøvennlige matvarebutikken i Norge. Her sammen med Kiwi-gründer Tor Kirkeng og butikksjef Lill-Cathrin Karlsen.
FOTO: ROY HANSEN / EIKERNYTT.NO

Nytt Kiwi-flaggskip åpnet med pomp og prakt

Mange hundre var møtt fram for å få med seg åpningen av den nye Kiwi-butikken på Lerberg i Hokksund torsdag.


Roy Hansen

 15.08.19, kl. 21:41
 27.08.19, kl. 09:34


ANNONSE

 

ØVRE EIKER: Og det er ikke hvilken som helst bygning ordfører Ann Sire Fjerdingstad fikk klippe snoren til i dag. Det hele kunne nesten minne litt om en kombinasjon av et MDG- og AP-møte:

Mye folk kledd i grønt, og utdeling av røde roser i hopetall slik vi er vant til fra tidligere valgkamper. Men det var altså noe helt annet som sto på programmet i formiddag, da Norges første matbutikk med gress og humler på taket ble åpnet.

Ordfører Ann Sire Fjerdingstad takket Kiwi-kjeden for at de turte å satse så friskt i Hokksund og på den måten sørget for å bygge tidenes grønneste signalbygg på stedet, skriver Eikernytt.no.

KIWIhokksundWebsize.jpgFOTO: NILS J. MAUDAL / DRM24

Kostbar satsing

Ordføreren erkjente at veien fram til i dag ikke hadde vært lett - blant annet med tanke på undergangen på RV35 som måtte bygges for at tillatelsen skulle gå i orden. Bare den har kostet i overkant av 11 millioner kroner.

Men hva hele byggeprosjektet har kostet, er det ingen som ville si. Det er imidlertid liten tvil om at eierne av bygget har investert noen hundretalls millioner. Bare uteområdene og beplantning på den 8,5 mål store eiendommen, har kostet «flesk».

IMG_3088.JPG

Ung butikksjef i grønn butikk

Det er Lill-Cathrin Karlsen som har fått hovedansvaret for det nye flaggskipet i Kiwi-kjeden. Hun har brukt deler av sommeren til å plukke ut de 27 som har fått jobb av en søkerbunke på over 200 personer.

På dagens åpning var også selveste Kiwi-gründeren, Tor Kirkeng, tilstede. Det var Kirkeng som startet kjeden i Hokksund sentrum for nøyaktig 40 år siden, og det var derfor naturlig for ham å markere dette jubileet med en ny og stor matvarebutikk på hele 1.800 kvadratmeter nettopp i Hokksund.

IMG_3113.JPGOm kaka var spesielt miljøvennlig for anledningen, er ikke sikkert, men unna gikk den i hvert fall.

Alltid grønn

Ifølge Kirkeng var det en tilfeldighet at fargen som ble valgt for 40 år siden, var grønn. Men i dag er dette ingen selvfølge. Butikken som ble åpnet i dag skal gjenspeile miljøaspektet som kjeden jobber for, og her er det mange elementer som gjør dette til en grønnere og mer miljøvennlig butikk.

Ikke minst er gresstaket og alle plantene rundt bygget med på å skaffe mat til humler og andre innsekter. Det er også satt opp egne humlekasser slik at de har et sted å overvintre.

- Dette er den første butikken i sitt slag i Norge, men vi håper å kunne bygge en slik i hver region - det vil si rundt 10 butikker totalt, siker Tor Kirkeng.

Men det foreligger altså ingen konkrete planer for flere slike anlegg per dags dato.

På dagens åpning var også organisasjonen «La humla suse» på plass. De mottok en gavesjekk på hele 30.000 kroner for til arbeidet med å sikre humlemangfoldet i fylket og i Hokksund, som visstnok har 25 ulike arter av dette insektet.

IMG_3121.JPGLill-Cathrin hadde nesten ikke tid til et smil med kundene strømmende på. Men hun satser på et godt forhold til alle kunder - også etter åpningsdagen.

Vil bygge mer

Det er fra før kjent at det planlegges et kontorbygg på baksiden av den nye butikken. Ove Byrmo i Lerberg Utvikling AS sier de håper å sette spaden i jorda allerede inneværende år.

Men før det kan skje, må noen flere leietakere på plass.

Han kan fortelle at byggingen av den nye butikken har bydd på mange utfordringer. Ikke minst gjaldt dette undergangen på RV35 og omleggingen av veien. Her bidro kommunen med 3,5 millioner slik at dette kunne realiseres.

Det er også lagt ned mye ny infrastruktur i bakken på eiendommen, etter at det gamle internatbygget måtte rives og fyrkjeler måtte flyttes.

LES OGSÅ: Sjekk den Kiwi-butikken!


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE