ANNONSE

TEAMWORK: Det er den nye hverdagen for Volvo-teknikerne Martin Svendsen (t.v.) og Christian Gulbrandsøy på Bilia på Vitbank, her «under huven» på en S90 plugin-hybrid.
ALLE FOTO: ALEXANDER JANSEN / DRM24

Ekspressfart på Volvo-verksted: - Kunden skal vente, ikke hente

Med Volvos nye globale standard skal verkstedbesøket oppleves som en tur til fastlegen, og 80% av servicene unnagjøres på under timen.


Alexander Jansen

 24.02.20, kl. 11:10
 18.03.20, kl. 02:15


ANNONSE

 

DRAMMEN: De fleste har et forhold til å ha bilen på verksted, og sannsynligvis er ikke det en udelt positivt opplevelse. Det har Volvo etter eget utsagn nå tatt konsekvensen av med konseptet Volvo Personlig Service - som innebærer en helt ny hverdag for både mekanikere og kunder hos Volvo-forhandlere.

Hos Bilia Drammen skal det som på Volvo-språket kalles personlige serviceteknikere, nå sørge for å levere bilen på minuttet (!). En hittil uhørt effektivitet hvor ingen ting overlates tilfeldighetene, skal gi både økt kundetilfredshet - og omsetning. 

- Vi halverer tiden bilen står på verksted, og skal for eksempel kunne kommunisere til kunden at dersom vi begynner å skru på bilen klokken 09.17, skal den rulle ut av verkstedet klokken 10.14. Faktisk gjennomfører vi nå servicer på ned mot 25 minutter, sier prosjektansvarlig for Volvo Personlig Service, Rune Solbakken, til DRM24.

- Du rekker nesten bare drikke opp kaffekoppen før bilen er ferdig, legger han til. 

Jobber parvis

For å få til det, har man organisert verkstedet på en helt ny måte. Alle teknikerne jobber nå to og to i par på en bil, og inngår i et team på fire par. I tillegg er det en «tekniker-support» klar for å bistå parene for å opprettholde punktligheten dersom det dukker opp noe uforutsett, og en teamcoach som sørger for å holde flyten gjennom dagen.

- Det blir nesten som et håndballag. Dagen starter med et morgenmøte for å legge opp dagen og balansere ressursene på best mulig måte. Vi ønsker å sette press på oss selv for å nå målene vi har satt oss, sier Solbakken. 

Undertegnede journalist kjører selv Volvo, og spør om ikke det voldsomme tidspresset vil føre til dårligere kvalitet og flere feil på jobben som utføres.

- Nei, tvert imot ser vi at kvaliteten går opp som følge av at man er flere om kontrollen på jobben som gjøres, bedyrer VPS-sjefen.

_MG_9785_34567uy567.jpgFIKK SKRYT: For Volvo og Bilia er innføringen av det nye VPS-konseptet en viktig milepæl. Hele verkstedkorpset var derfor samlet til en høytidelig seanse med overrekkelse av godkjentbevis, taler og bløtkake med sjefene, her representert ved servicemarkedsdirektør i Bilia, Jarle Oppedal og regionsjef i Volvo Personbil Norge, Jon Amundsen. 

- Bileieren skal vente, ikke hente

Solbakken har ikke mye godt å si om den tradisjonelle måten å drive bilverksted på. 

- Man får sjelden bilen til riktig tid. Ofte leverer man på morgenkvisten, og så får man kanskje igjen bilen klokken fire. Målet er at vi skal gå ned på kundens tid, og markedsføre at dette er så effektivt at det er like greit å vente istedenfor å hente, sier Solbakken.

Han forteller at 80% av jobbene gjøres raskere etter det nye konseptet.

- Flere og flere velger å vente istedenfor å måtte låne eller leie bil når det verkstedbesøket er så raskt unnagjort, og mange velger for eksempel å jobbe litt mens man venter, sier han.

LES OGSÅ:Ønsker Volvo-kundene velkommen til nytt butikkonsept

- Fremtidsrettet

Så tiltro har man til konseptet, at man hos Bilia Drammen har ansatt to nye årsverk for det som hevdes å være fremtidens verksteddrift.

- Det er viktig å være fremtidsrettet i forhold til utviklingen av bilteknologi og behovene i markedet. Bilenes servicebehov endrer seg også, sier verkstedsjef hos Bilia Drammen, John Kåre Bergene til DRM24.

Regionsjef for Volvo Personbil Norge, Jon Amundsen, mener det er flere synergieffekter å hente.

- Dette er mye mer arealeffektivt enn før, da mekanikerne jobbet på hver sin bil, sier han.

_MG_9775_345678.jpgGODKJENT: Prosjektansvarlig for Volvo Personlig Service, Rune Solbakken (t.h.), overrekker verkstedsjef John Kåre Bergene hos Bilia Drammen det synlige beviset på at verkstedet nå er sertifisert og klart for å operere etter Volvos nye konsept.

Kundekontakt fra A til Å

For seks år siden fjernet Volvo og Bilia kundemottaket, og innførte «personlig servicetekniker» - omtrent som bilens egen fastlege.

- Volvo Personlig Service tar det hele et steg videre. Teknikerne har ansvaret for kundereisen fra A til Å. Med direkte kundekontakt blir det mindre rom for misforståelser, sier VPS-sjef Solbakken. 

Med økt ansvar og krav til kompetanse får Volvo-teknikerne også opplæring i profesjonell kundebehanding.

- Kundene skal få klare avtaler på tid og pris, og få en oppfølgingstelefon i etterkant for å høre om alt er som det skal med bilen, forteller Solbakken.

_MG_9798_345678654.jpgPÅ KONTORET: Dagens bilmekanikere hos Volvo har langt flere oppgaver enn bare å «skru bil». En viktig del av arbeidsdagen består også i kundebehandling- og oppfølging, hvor datamaskin og telefon er et like viktig verktøy som skiftenøkkel.

- Mer attraktiv jobb

For teknikerne betyr dette en mer variert jobb som ikke lenger bare handler om å skifte bremseklosser. 

- Det er mer administrative oppgaver enn før, noe vi ser at særlig de yngre setter pris på. Mange trives med kundekontakt og en mer berikende hverdag, og for lærlinger er det et mer profesjonelt og interessant yrke enn før, sier VPS-sjef Rune Solbakken i Volvo Personbil Norge. 

For å øke kompetansen blant de ansatte, roteres parene som jobber sammen hver tredje måned, og etter en fullført treningsperiode er mange ansatte nå mer fornøyd med å kunne dele på oppgavene.

Nybrottsverket skal innføres på over 90% av det norske forhandlernettet i løpet av 2020. 

- Volvo er først i verden med dette. Det skal være mer effektivt å ha en Volvo, og mindre sløsing med tiden din, sier Solbakken.

LES OGSÅ:

Knallstart på Volvo-året for Bilia Drammen
Volvo-nyhet på premiereturné i Norge og Drammen
- Et forrykende Volvo-år!


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE