ANNONSE

ÅSPAVILJONGEN: Holder åpent i påsken. Her var det mye folk også i helga.
FOTO: ARKIVBILDE

Påskeværet: Melder 16 varmegrader i Drammen

Om du ikke drar til fjells kan nyte sol og varme i Elvebyen med gode muligheter for over 20 plussgrader i sola.


Alexander Jansen

 15.04.19, kl. 10:24
 24.04.19, kl. 23:48


ANNONSE
ANNONSE

 

DRAMMEN: Som følge av et kraftig høytrykk er det fra før av meldt sammenhengende sol og bra vær inn i påskeuka, og nå ser det også ut til at temperaturene stiger betraktelig inn mot helligdagene.

Ferske prognoser fra Meteorologisk Institutt viser at antall varmegrader gjør et byks og nesten dobler seg fra skjærtorsdag, hvor det er meldt 14 varmegrader. Langfredag ser ikke ut til å bli noe dårligere med 15 varmegrader, mens påskeaften kliner til med formidable 16 varmegrader - i skyggen. 

For solsikkende drammensere betyr det at man kan nyte en utepils i Åspaviljongen i godt over 20 grader. 1. og 2. påskedag er temperaturene ventet å falle noe, men det er fortsatt ikke dårlig vær å spore i langtidsvarselet.

Snø gir flere stråler 

I fjellet i Sør-Norge kan påskesola bli like intens som sola på Sørlandet om sommeren. Det er fordi refleksjon fra snø øker mengden solstråler med opp mot 50 prosent. Går du på ski mot sola, vil ansiktet få enda sterkere stråling.

- Vi får også flere solstråler på oss når vi er på sjøen, fordi sjøsprøyt og bølger reflekterer solstrålene. Så på fjellet og på sjøen er det ekstra viktig med solkrem, sier fagdirektør Nilsen.

Også tykkelsen på ozonlaget i atmosfæren påvirker hvor sterke strålene fra sola er. Ozonlaget beskytter livet på jorden mot de ultrafiolette strålene (UV-stråling) fra sola. Dager med lite ozon, gir sterkere solstråler. Om våren kan tykkelsen på ozonlaget variere mye fra dag til dag, noe som gir store variasjoner i styrken på UV- strålene.

UV-indeks sier noe om hvor intense UV-strålene fra sola er: 1 på skalaen betyr svak og 11 ekstremt sterk sol. Du må ha solbeskyttelse når UV-indeks er 3 eller høyere.

Sen påske gir ekstra sterk sol

– Vi trenger sol, men vi må unngå å bli solbrente. Derfor er det lurt å begrense tiden vi er i den sterkeste solen. For huden glemmer ikke at den har vært solbrent. En slik solskade kan føre til hudkreft, sier fagdirektør Lill Tove Nilsen i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA).

Norge er blant de land i verden som har høyest forekomst av hudkreft.

Sola blir sterkere jo nærmere ekvator vi er. Skal du til Spania eller Alpene i påsken, kan 15-20 minutter i sola være nok til at du blir solbrent. Og skal du til Thailand, er sola ekstremt sterk. Der anbefaler direktoratet at du holder deg i skyggen midt på dagen.

– I ren glede over sol og varme er det fort gjort å få for mye sol på vinterblek hud, sier generalsekretær i Kreftforeningen Anne Lise Ryel.

– Hudkreft er en sykdom vi vet hvordan vi kan minske risikoen for å få, sier Ryel, som oppfordrer alle til å følge solrådene:

Tips til solbeskyttelse i påsken:

• Begrens tiden du er i den sterkeste sola.
• Ikke ta solarium, det herder ikke huden mot sola.
• Klær og noe på hodet beskytter godt.
• Bruk solkrem med minst faktor 15 i Norge.
• I solrike land bør du bruke minst faktor 30.
• Bruk solbriller, særlig viktig for barn.
• Sjekk forventet UV-indeks på yr.no eller uv.nilu.no.

LES OGSÅ: Sjekk det påskeværet!


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE