ANNONSE

MARIENLYST SKOLE: Her skulle det egentlig kommet et nytt bygg som inneholdt både klasserom og ny tribune til stadion.
ALLE FOTO: BENEDICTE HAUGAARD / DRM24

Marienlyst skole: - Elevene mangler dagslys og ventilasjon

Kapasiteten er så sprengt at skolen tvinges til å begå lovbrudd daglig. Mens plassmangelen går utover elever og ansatte, lar utbyggingsplanene vente på seg.


Benedicte Haugaard

 08.06.18, kl. 08:54
 22.06.18, kl. 13:03


ANNONSE
ANNONSE

 

DRAMMEN: Topp moderne Marienlyst ungdomsskole åpnet som nytt prestisjebygg i 2010, men har hatt problemer og plassmangel helt siden 2013. 

Nå begår skolen daglig brudd på arbeidsmiljøloven fordi kommunen ikke prioriterer å bygge ut, eller endre planløsningen på skolen. 

Raymond Olsen er plassert på skolen som tillitsvalgt i utdanningsforbundet. Han uttaler til DRM24 at skolen ikke lenger har kapasitet til å ta imot flere elever, men at de likevel får en ny klasse, og enda flere elever til høsten.

- Per dags dato er vi 609 elever og over 70 ansatte på en skole som kun er godkjent til å romme 540 mennesker. Til neste år får vi enda flere elever, og vi har besluttet å gjøre store endringer i timeplanen for å få god fordeling på rommene, som igjen fører til at elevene ikke får slutte på skolen før klokken 16. 

I 2020 skulle et nybygg stått klart, sammensveiset med Marienlyst stadion. Men nå ser politikerne plutselig på andre løsninger.

MISFORNØYD: Lærerne Thomas Larsen og Lars Arne Nedberg syns det er trangt om plassen på skolen.

Biblioteket måtte vike

Klasserommene er fylt til randen, og elevene har ikke tilgang på tilstrekkelig luft og lys - som de etter loven har krav på. Nå har skolen krøpet til korset og innsett at biblioteket må vike.

- Biblioteket er demontert, og bøkene ligger i esker på et lagerrom. Det er trist at elevene ikke har tilgang på et bibliotek, sier Olsen.

Læreren forteller at kabalen går opp nå, men kun med nøye planlegging. Han sier også at alle rom med et snev av dagslys blir brukt som undervisningslokaler, og legger til at små grupperom uten vinduer blir tatt i bruk like ofte som kantina, uteområder og andre fellesområder. 

- Nå går det akkurat rundt, men det er lite tilgang på luft og lys for elevene. Vi har brukt alt vi har av ledige rom og fellesarealer til undervisning, men aner ikke hvordan det skal gå rundt i 2019 og 2020. Vi må få lov til å drive skolen etter opplæringsloven!

Lærerne sier de ikke skal sammenlikne undervisningslokalene som å ha pasienter i korridorene, men sier det til tider kan være vanskelig å ha en elevsamtale når felleslokalene er fulle av andre elever og alle grupperom er brukt til undervisning.

TOMT BIBLIOTEK: Biblioteket var en stille frisone for de som er mye alene, sier Nedberg. 

Endringer i planene

Politikerne og rådmannen har lenge vært på banen for å få igang en utbygging av skolen i samarbeid med Drammen Eiendom, og forslaget de landet på omhandlet en sammensveising av skolen og en ny fotballtribune til Marienlyst stadion

Utbyggingen og sammensveisingen skulle stått klart august 2020. Onsdag denne uken hadde de ifølge Olsen et møte hvor de begynte å diskutere andre alternativer.

- Prosessen var endelig i gang, og tegningene lå klart på bordet. Ferdigstillingen stod til skolestart 2020, men i går drøftet de alternativer som plutselig ikke innebar en ny fotballtribune likevel. Dette for å få ned kostnaden på prosjektet. 

Olsen er redd for at en endring i planene sørger for at det tar lenger tid før de kommer i mål.

- Området mellom tribunen og skolen er jo allerede regulert til formålet. Endrer de planene nå, må de starte søknadsprosessen på nytt, lage nye tegninger og utsette hele byggeprosjektet. 

Olsen sier han ikke bryr seg om hvordan skolen bygges ut.

- Det er irrelevant for oss, bare det skjer fort!

DÅRLIG LUFT: Elevene ved Marienlyst skole sier det er trangt, og dårlig ventilasjon i undervisningslokalene. 

Må avbryte undervisningen

Lasse Hagby Høydahl går i 10. klasse på Marienlyst skole, og innrømmer at selv om han er en av de heldige, så er det til tider uutholdelig på skolen.

- Vi sitter godt pakket i klasserommet, og det øker temperaturen. Det gjelder ikke bare nå i ekstremvarmen, men hele året. Jeg føler vi er for mange på skolen i forhold til hva det er plass til. 

- Altså jeg føler at vi har det varmt og trangt, men ser at andre på skolen har det enda verre. Noen klasserom har jo bare kunstig lys fra taket, forteller 10.-klassingen.

Da DRM24 var på plass holdt grupperommet, som per dags dato blir brukt som klasserom, over 23 grader. 

- Når dette rommet fylles med 20 elever og mye elektronikk, så blir det uutholdelig varmt. Det hender nesten daglig at vi må avbryte undervisningen for å gå ut å ta luft, sier lærer Lars Arne Nedberg.

Nedberg legger også til at det ofte er lange køer på toalettene fordi det er for mange mennesker på skolen samtidig, og sier jentene ofte lar vær å gå på do mens de er på skolen.

MANGEL PÅ DAGSLYS: Raymond Olsen viser oss grupperommene som per dags dato brukes som klasserom. 

Vil unngå ny Godset-tribune

Gjermund Brekke er daglig leder for Drammen Eiendom, som står ansvarlig for utbyggingen av skolen. Han mener det skal være mulig å få på plass bedre undervisningsmuligheter innen august 2020, selv om det blir noen endringer i planene.

- Tanken er at vi skal få tiden frem til høsten på å se ferdig på løsningen. Vi mener den vil gi like gode skolefasiliteter til en billigere penge. Vi ser for oss en relativt uforandret fremdrift fordi vi slipper å rive den gamle tribunen, noe som ville tatt opp mye tid. Jeg håper bygget kan stå klart til august 2020. sier Brekke.

Spørsmålet om hva han syns om at elevene må undervises i trange grupperom, åpen kantine og ute i parken frem til 2020 velger han å ikke kommentere. 

- Jeg er ansvarlig for å bygge det kommunen bestiller, så det har jeg ingen mulighet til å kommentere. Det er riktig som du sier at det er en trang skole, og den skal bygges ut, kommenterer Brekke.

Ingen endringer i fremdriften

Den nyinsatte utdanningsdirektøren i Drammen kommune, Hilde Schjerven, sier det nye alternativet ikke kommer til å endre fremdriften i prosjektet.

- Det eneste som er nytt er at politikerne har bedt oss om å finne et tredje, og billigere alternativ. Nå forholder vi oss til tre alternativer istedenfor to, men to av disse inkluderer fortsatt ny tribune, sier Schjerven.

Prosjektet er lagt frem for politikerne, men utdanningsdirektøren mener det er for tidlig å si noe om når endelig beslutning tas.

- Det stemmer at vi skal snakke om prosjektet på bystyremøtet 19. juni. Både jeg, rådmann og politikerne er klar over skolens sprengte kapasitet, og har full forståelse om at noe må gjøres.

Hun avslutter med å si at det ikke forventes noen endringer på størrelse eller tidspunkt for ferdigstillelse.

- Alternativene er kun basert på kostnader. Skolen får nytt bygg uansett, avslutter Schjerven.

LES OGSÅ: Spøker for Marienlyst-utbyggingen


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE