ANNONSE

KOMMUNEOVERLEGE: John David Johannessen.
FOTO: ARKIVBILDE

- Må belage oss på strenge smitteverntiltak gjennom april

Kommuneoverlegen i Drammen frykter smitteutviklingen etter påskeferien. - Smittetrykket er for høyt.


Redaksjonen

 04.04.21, kl. 14:23
 11.04.21, kl. 12:19


ANNONSE
ANNONSE

 

DRAMMEN: Siste døgn har 29 personer i Drammen fått påvist coronasmitte Smitteveien er kjent for 24 av dem, mens den foreløpig er ukjent for de fem øvrige. Ingen av dagens smittetilfeller får konsekvenser for barnehager, skoler eller helseinstitusjoner, opplyser kommunen 1. påskedag.

I Lier er det rapportert om tre nye tilfeller, i Øvre Eiker ett.

- Ut fra utviklingen de siste dagene hadde vi nok alle håpet at smittetallet nå skulle ligge på nedre del av 20-tallet eller kanskje aller helst bevege seg under 20. Vi har hatt flere uker med strenge restriksjoner, og oppfordringene om å holde god avstand og begrense all sosial kontakt har vært gjentatt mange ganger. Derfor kan dager med høyere antall smittede oppleves som et tilbakeslag, selv om det ikke er grunn til å legge stor vekt på smittetall på enkeltdager, sier kommuneoverlege John David Johannessen i Drammen kommune.

- Vanskelig å lette på restriksjoner

I løpet av de siste 14 dagene er det påvist 532 nye smittetilfeller i Drammen. Dette tallet synker for niende dagen på rad, men det ligger fortsatt veldig høyt, ifølge kommuneoverlegen.

- Vi er nødt til å redusere smittetrykket ytterligere. Det daglige smittetallet ligger for høyt til at vi kan være trygge på å holde kontrollen på smittespredningen. Dessuten vil såpass høye smittetall etter all sannsynlighet kreve strenge restriksjoner også i tiden som kommer. Så jo lenger tid det tar å redusere smittetrykket, jo vanskeligere blir det å lette på restriksjonene som vi alle kjenner i hverdagen vår, sier kommuneoverlegen.

Han viser til helsedirektør Bjørn Guldvogs uttalelser om at vi sannsynligvis må belage oss på strenge tiltak gjennom april og at vi kanskje kan håpe på lettelser mot midten eller slutten av mai, dersom smittetallene går ned og vaksineringen følger den skisserte fremdriftsplanen.

Bekymret for smitteøkning

Når smittetallene ligger såpass høyt langt inn i påskehøytiden, er det grunn til å være litt bekymret for hvordan det blir når påskeferien er over og man skal tilbake på jobb, skole og barnehage, mener kommuneoverlegen.

- Vi fryktet en smitteøkning etter julefeiringen, da mange hadde møttes til juleselskaper. I Drammen opplevde vi at nedgangen i smittetilfeller som vi hadde før jul, stoppet opp etter ferien, og smitten fortsatte å spre seg i januar. Vi kan håpe at smittetallene ikke stiger etter påskeferien, men det er høyere smittetrykk i samfunnet generelt nå enn det var gjennom jula, så vi må nok være forberedt på at vi kan komme til å se nokså høye smittetall den nærmeste tiden, sier Johannessen.

Det ventes at mange vender hjem etter påskeferien i løpet av første og andre påskedag. Kommuneoverlegen har en innstendig oppfordring til alle som skal tilbake på jobben, skolen eller i barnehagen på tirsdag.

- Mange har fortsatt hjemmekontor, men det er også en del som skal møte fysisk på arbeidsplassen. Har du de minste tegn til luftveissymptomer eller sår hals, må du teste deg for koronasmitte før du møter på jobb eller går på skolen eller i barnehagen igjen. Hvis vi skal klare å begrense smittespredningen ytterligere, er vi helt avhengige av at vi unngår større smitteutbrudd på arbeidsplasser, på skoler eller i barnehager.

- Så nå er det utrolig viktig at alle har en særdeles lav terskel for å teste seg. Kommunens testkapasitet er veldig god, testen er gratis og rask å gjennomføre, og du får svar på om du er smittet eller ikke i løpet av kort tid, sier kommuneoverlegen.

LES OGSÅ: 23 smittetilfeller i Drammen - svært få tester seg i påsken


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE