ANNONSE

DOBBELTSEIER: Her mottar Danilo Costamanga priser for henholdsvis «årets vinbonde» og «årets norske vin» av styreleder Erik Lindås i foreningen for Norske Druedyrkere. Til høyre i bildet, druerankene med henholdsvis rondo- og bolerodruer.
FOTO: PRIVAT

Lokal vin til topps i norsk vinkåring

Med røtter fra Piemonte i Italia kunne nå Solbergelva-bosatte Danilo Costamanga smykke seg med tittelen «årets vindbonde» og «årets norske vin» fra Norsk Vinskue.


Elisabeth Bogstad

 29.08.17, kl. 12:52
 14.09.17, kl. 16:28

Alexander Jansen


ANNONSE
ANNONSE

 

NEDRE EIKER: Arrangementet ble avholdt for første gang på Slinde gård i Sogn i helga, og er kort fortalt en konkurranse hvor juryen smaker blindt på ulike forhåndskvalifiserte kandidater. 

Av 16 deltagende vinbønder var det Danilo Costamanga, opprinnelig fra Piemonte i Italia, nå bosatt i Solbergelva, som stakk av med storeslem og dobbeltseier. 

Vinnervinen, en rødvin kalt «Rosso Misto», laget på rondo- og bolerodruer, oppnådde høyeste poengscore med 14,75 poeng, og kvalifiserte dermed til bronsemedalje på poengskalaen. 

Dyrket i Asker, fremstilt i Solbergelva

Selve druene er dyrket på Vollen i Asker, på feltet til vindrueprodusent Arild Syversen, som eksperimenterer med druetyper tilpasset det norske klimaet. Vinfremstilling og lagring har blitt gjennomført i Solbergelva, forteller Costamanga. 

Av juryen fikk vinen karakteristikken «fruktig rødvin med innslag av eik».

Men at vinnervinen skulle være nettopp en rødvin, var noe som overrasket mange da det norske klimaet som oftest får best resultat med hvite druer. Her er imidlertid både dyrkingen og selve vinproduksjonen en del av hemmeligheten. 

- Jeg har fått masse tips fra Arild, og det har hjulpet meg veldig med hvordan jeg kunne få en fin vin. Så uten han hadde jeg ikke fått det til, forteller Costamanga.

LES OGSÅ: Prisdryss for Egge Gård på prestisjefylt sider-messe

Følger i bestefars fotspor

Costamanga er utdannet sivilingeniør og pedagog, men vin er en hobby han virkelig brenner for. 

- Jeg er veldig bortskjemt fordi jeg vokste opp med en bestefar som hadde en liten vingård, så jeg fikk smake på vin. Det er noe som må læres, så jeg tror jeg har en fordel der, sier Costamanga til DRM24.

At det skulle ende med seier på første forsøk hadde han imidlertid ikke trodd. 

- Nei det var over alle forventinger. Men det er en pekepinn på at jeg gjør noe riktig, sier Costamanga. 

LES OGSÅ: 
Ny årgang Egge-vin revet vekk

Store ambisjoner

Foreløpig produseres vinen i egen kjeller, med et volum på omlag 50 liter i året.

Costamanga legger ikke skjul på at han ønsker å utvide produksjonen på sikt, og forteller at han i fremtiden kan tenke seg å lage både rød, hvit og andre viner, men at dette vil ta tid da det ligger mye planlegging bak prosjektet.

Men troen på at vindyrking og at produksjon kan bli lønnsomt også her i landet, ikke minst for han selv i fremtiden, er tilstede. Ihvertfall hvis man i Norge får myket opp lovverket for kjøp og salg av vin direkte fra gårder og private utsalg.

- Det er mulig i Sverige og Danmark så hvorfor skal det ikke være mulig i Norge, sier italieneren.

LES OGSÅ: Druer er den nye vinen på Egge Gård


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE