ANNONSE

GODE HJELPERE: Pinnsvin elsker brunsnegleegg og setter gjerne til livs enorme mengder. Det er derfor til stor hjelp for hageeiere å ha pinnsvin på besøk.
FOTO: PINNSVINHJELPEN.NO

– La robotgressklippere stå om kvelden

De siste årene har pinnsvinene fått en helt ny fiende når de er ute på matjakt i hagene. Der durer stadig flere robotgressklippere rundt, og mot disse har ikke piggene en sjanse.


Thea Pham Tran

 13.05.17, kl. 12:42
 31.05.17, kl. 10:48


ANNONSE
ANNONSE

 

DRAMMEN: Når vinteren endelig er over og våren slår ut i full blomst, er den lange tiden med lite mat forbi for mange dyr. I hagene til folk kryr det av insekter, mark og snegleegg, et kongemåltid for et pinnsvin på matjakt i mørket.

Men i de siste årene har stadig flere huseiere gått i anskaffelse av robotgressklippere, for hva er vel bedre enn å la det motoriserte verktøyet gjøre jobben på kveldstid slik at vi kan våkne opp til en ferdigtrimmet gressplen morgenen etter?

Behagelig for oss, men dessverre åpner vi opp for en kamp om liv og død for pinnsvinene.

– Pinnsvinene løper dessverre ikke sin vei når de ser fare. Deres forsvarsmekanisme er å rulle seg sammen til en ball, men det hjelper lite mot de sterke robot-klipperne. For voksne pinnsvin betyr det store kuttskader, mens de unge klippes helt opp, forteller leder Ingrid Fosse i den frivillige organisasjonen Pinnsvinhjelpen til DRM24.

Unngå bruk mellom kl.19 - 07 

Fosse har full forståelse for at hageeiere benytter seg av robotgressklippere, men oppfordrer folk til å ikke bruke disse om kvelden.

– Pinnsvinene er nattdyr og er til stor hjelp for oss i kampen mot flere skadedyr. Det koster så lite for oss å ta hensyn, for det er bare å la være å bruke robot-klippere i tidsrommet mellom klokken 19 til klokken syv på morgenen. Det er da pinnsvinene er mest aktive, sier Fosse.

Pinnsvin elsker blant annet eggene til den forhatte brunsneglen, som er en pest og en plage for mange.

Gjør dette dersom uhellet inntreffer

Dersom du oppdager et pinnsvin med gressklipperskader, bør du ta kontakt med veterinæren omgående.

– Men før du ringer veterinæren, sørg først for at pinnsvinet er lagt forsvarlig i en høy eske slik at det ikke går sin vei. Legg også et håndkle over det, slik at pinnsvinet kan gjemme seg, oppfordrer Fosse.

Lederen i Pinnsvinhjelpen forteller at de fleste pinnsvin som er skadet av robotgressklippere og kantklippere, som regel bøter med livet.

Mattilsynet tar regningen 

– I fjor klarte vi å redde to pinnsvin. Da ble de operert i halvannen time, så vi snakker om ganske omfattende skader. Dessverre klarer vi ikke å redde alle, for enten blir operasjonen for kostbar å gjennomføre eller så er skadene så store at de ikke lar seg fikse, sier hun.

Fosse opplyser at veterinærer har plikt til å hjelpe skadde dyr.

– Det skal ikke koste deg som privatperson noe. Ved slike hendelser får veterinæren dekket eventuelle utgifter av Mattilsynet, sier Fosse.

LES OGSÅ:Mattilsynet vurderer å avlive vanskjøttede hester


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE