ANNONSE

LETT BYTTE: Mange båtmotorer blir hvert år stjålet og fraktet ut av landet. (Se video ved å trykke på vinduet)
FOTO: ILLUSTRASJONSBILDE

Tyvenes sommermekka: Store verdier ligger usikret ved brygga

Båtsesongen er for mange i full gang, det merker også forsikringsselskapene. Omreisende vinningskriminelle herjer fritt.


Redaksjonen

 29.06.17, kl. 02:11
 06.07.17, kl. 14:03


ANNONSE
ANNONSE

 

BUSKERUD: - Vi ser at tyveriraidene går i bølger og at det ofte er organisert. Flere motorer kan forsvinne fra en havn, og noen dager senere skjer det samme i nærliggende båthavner, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

LES OGSÅ: Flere båter ribbet for utstyr - ber båteiere følge med

Store verdier på avveie i Buskerud

Beregninger Gjensidige har gjort viser at forsikringsbransjen i Buskerud totalt får meldt over 50 tyverier av eller fra båt i løpet av året.

Rundt 25 prosent av disse er båtmotorer som forsvinner. Samlet betaler forsikringsselskapene ut nærmere 2 millioner kroner årlig etter slike skader.

Marinaer langs norskekysten har i mange år vært ”godtebutikker” for organisert kriminalitet. Gjensidige forventer at det også i år vil være mange båteiere som kommer til tom kai.

Ny tyveritrend?

Båtmotorer er lettere å få med seg enn båter, og det er store verdier som stjeles. Alt fra små ”putremotorer” til motorer på flere hundre hestekrefter blir stjålet. Nyere utenbordsmotorer opp mot 50 HK er likevel de mest populære blant tyvene.

- De siste månedene har Gjensidige også fått flere meldinger om undervannshus (nedre del av påhengsmotor) som forsvinner. Disse er lett å stjele og omsette, sier Voll, som tror dette kan være en ny tyveritrend blant kriminelle.

Disse har ofte en verdi på flere titalls tusen kroner.

Forsvinner til utlandet

Langs kysten har det de siste årene vært flere tyveriraid av påhengsmotorer. Noen er funnet igjen i Norge, andre i utlandet og noen er borte for godt. I mange tilfeller er det mobile vinningskriminelle som opererer i flere områder samtidig.

Mange båter ligger ute, uten tilsyn - hele sommerhalvåret.

- I dag får du kjøpt mye av det utstyret du trenger for å sikre båten for kun noen hundrelapper og oppover, avslutter Voll.

Tall fra Finans Norge viser at forsikringsbransjen utbetalte 60 millioner kroner etter melding om 1.400 tyverier av eller fra båt det siste året. Ca. 25 prosent av dette var båtmotorer som forsvant. Gjennomsnittserstatningen er på over 40.000 kroner.


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE