ANNONSE

BLE STANSET: Arbeidet fikk umiddelbar stopp grunnet mange sikkerhetsavvik.
FOTO: POLITIET

Avdekket svart arbeid på privatadresse – hevdet de utførte vennetjeneste

A-krimsenteret gjennomførte i oktober kontroll mot en privatadresse i drammensområdet. Her påtraff senteret fem utenlandske arbeidere som hevdet de utførte arbeid for en venn.


Redaksjonen

 28.10.19, kl. 09:27
 07.11.19, kl. 18:44


ANNONSE
ANNONSE

 

DRAMMEN: På bakgrunn av tips og en rekke observasjoner gjennomførte a-krimsenteret byggeplasskontroll på adressen flere ganger. Det skulle vise seg å gi resultater, uttaler politiet i en pressemelding.

Konkurskarantene og milliongjeld

Selskapet har milliongjeld til staten i form av ubetalte skatter og avgifter og innehaver er underlagt konkurskarantene. Virksomheten er ikke registrert i merverdiavgiftsregisteret, selv om dette fremkommer på faktura. A-krimsenteret tok pant i et beløp på flere hundre tusen kroner i ubetalt skattegjeld.

- I dette tilfellet har forbruker trodd at virksomheten betaler merverdiavgift til staten, mens det i realiteten går i egen lomme til innehaver. Dette resulterer i at virksomheten kan gi lavere tilbud på jobber, utkonkurrerer andre virksomheter, og får mulighet til å betale svart til sine arbeidere, sier Ole Sølvik, talsperson for a-krimsenteret i Tønsberg.

Undersøkelser viste at virksomheten som utførte arbeidet ikke var registrert med ansatte. Ingen av de fem er registrert i arbeidsgiver- og arbeidstakerregisteret. De utenlandske arbeiderne ønsket ikke å vedkjenne seg å arbeide for virksomheten. En av de påtrufne arbeiderne innrømmet å få kontant betaling. En annen ville ikke erkjenne seg arbeid, da han mottok ytelser fra NAV.

- De opplyste til oss at de utførte arbeidet som en vennetjeneste. Huseier på sin side hevder å ikke ha kjennskap til arbeiderne og viser til at oppdraget utføres av firma, forteller Sølvik.

Ble stanset umiddelbart

Kontrollen avdekket i tillegg manglende sikring av stillas på arbeid over to meter, sag manglet verneinnretninger og ingen av arbeiderne kunne fremvise gyldig HMS-kort.

- Arbeidet på adressen bar preg av dårlig utførelse og vi fant flere sikkerhetsavvik. Det pågående arbeidet ble dermed stanset med umiddelbar virkning, sier Sølvik.

Vit hvem du handler med

A-krimsenteret i Tønsberg understreker at huseiere som vurderer å pusse opp bør ta visse forhåndsregler før man ansetter noen til å utføre arbeid.

- Som forbruker bør du alltid være interessert i å vite hvem du handler med. Derfor anbefaler vi at du alltid sjekker at virksomheten er registret i Enhetsregisteret, inngå kontrakt på arbeidet, be om faktura og betale via bank, oppfordrer Sølvik.


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE