ANNONSE

ILLUSTRASJONSFOTO: ALEXANDER JANSEN / DRM24

Kommunens system tillot vaksinesniking i Drammen

Hvem som helst som fikk tilgang på en digital lenke kunne bestille testing. Flere har benyttet seg av muligheten.


Alexander Jansen

 04.04.21, kl. 22:15
 12.04.21, kl. 09:57


ANNONSE
ANNONSE

 

DRAMMEN: Det er VG som søndag kveld avslører saken. Nå har Drammen kommune fått en reprimande fra Folkehelseinstituttet.

- Vi forutsetter at kommunene har kontroll på innkallingssystemet sitt. Hendelsen i Drammen er en påminnelse til andre kommuner om å se over rutinene sine, sier FHI-overlege Preben Aavitsland til avisa.

Systemfeilen flere har benyttet seg av, innebærer at hvem som helst har kunnet bruke en lenke med timebestilling til å bestille time, som i utgangspunktet er sendt på SMS til personer i aktuell målgruppe.

– Vi er kjent med at cirka ti personer har bestilt timer og fått satt vaksine før det var deres tur, fordi det var teknisk mulig for flere å bestille time i Helseboka-appen, sier virksomhetsleder for Medisinskfaglig virksomhet i Drammen kommune til VG.

Ville vente med utbedring

Feilen skal nå være utbedret. Ifølge VG hadde imidlertid kommunen tenkt å vente med å utbedre feilen til etter påske, selv om den ble oppdaget onsdag. Avisomtale fikk imidlertid fortgang i prosessen.

– Dette var ikke bra, men det er fint at kommunen oppdaget det såpass raskt, sier FHI-overlege Preben Aavitsland til VG.

Kommunen vil ikke opplyse alder eller kjønn til de som nå har sneket i vaksinekøen. Ifølge virksomhetslederen Indseth har kommunen foreløpig ikke kontaktet personene det gjelder. De har heller ikke avklart hva som skjer med deres andre vaksinedose.

Aavitsland legger til at han er «sjokkert».

- Hvis noen unge, friske mennesker mener de har rett til å snike seg foran i køen, vil jeg gjerne ha en alvorsprat med dem, uttaler han til avisa.

LES OGSÅ: - Må belage oss på strenge smitteverntiltak gjennom april


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE