ANNONSE

AKSJONSLEDER: Anders Lunde mener bomaksjonen var en suksess.
FOTO: JOAKIM FJELDLI / DRM24

MDG om bom-opprøret: - Fattige folk kjører ikke bil

Arrangøren bak «kjør sakte»-aksjonen har troen på at politikerne fikk med seg budskapet. MDG-politiker Ståle Sørensen ler av aksjonen og kaller det en bjørnetjeneste.


Benedicte Haugaard

 12.09.18, kl. 13:08
 25.09.18, kl. 21:00


ANNONSE
ANNONSE

 

DRAMMEN: «Kjør sakte»-aksjonen ble først arrangert i Stavanger, og har nå spredd seg som ild i tørt gress landet over. Tirsdag ettermiddag foregikk den i Drammen sentrum, og målet var å åpne øynene til de folkevalgte i rådhuset.

Anders Lunde er arrangøren og lederen for aksjonen, og er fornøyd med egen og andres innsats, selv om han er usikker på hvor mange som egentlig deltok.

- Vi fikk ikke telt opp, men Sundlandsveien var stappet med biler da vi kjørte fra Gulskogen senter klokken 16. Da vi kom til sentrum skapte vi fullstendig kork, så vi må ha blitt lagt godt merke til. 

- Bedre enn forventet

Lunde er fornøyd med hvordan budskapet ble formidler, og tror politikerne snart innser at misnøyen er stor blant innbyggerne.

- Det gikk mye bedre enn forventet, og folk la inn en super innsats. Støtten langs veien var overveldende, og det virket som om folk sluttet seg til oss etter jobb.

Lunde mener Drammen har god økokomi, og beskriver bidraget fra staten som elendig. Han ønsker trafikken ut av byen, og ønsker at kollektivknutepunkt samkjøres bedre.

- Vi håper politikerne ser at misnøyen er stor, og at folk er opptatt av dette. Alle vil ha gode løsninger på vei og kollektivt, men bompenger er usosialt, urettferdig og unødvendig. 

- Bjørnetjeneste

Ståle Sørensen er politiker for Miljøpartiet de Grønne i Drammen og i fylkestinget, og mener aksjonistene gjør seg selv en bjørnetjeneste.

- Det man synliggjør med en slik aksjon er hvordan trafikken kommer til å være i Drammen om noen få år dersom man ikke reduserer trafikken. Det er derfor man har bypakken - for å redusere trafikk og skape bedre infrastruktur og kollektivt tilbud.

Sørensen tror innbyggerne i Drammen ble mer irriterte og tutet av den grunn, enn av sympatiske grunner.

- På Holmenbrua stod det «tut mot bom», og under all den tiden jeg brukte på å komme meg over brua hørte jeg ikke en eneste bil som tutet. 

Bilderesultat for stÃ¥le sørensen+drm24STÅLE SØRENSEN: 
MDG-politikeren mener aksjonen var en bjørnetjeneste. (FOTO: VEGARD AAS / DRM24)

- Ikke plass til alle bilene i byen

Sørensen kjører mye elbil, og mener han kommer til å parkere bilen oftere når Buskerudbypakke2 slår inn.

- Det vil bli merkbart i min økonomi også, så jeg har full sympati med de som syns det blir dyrt. Jeg kommer selv til å vurdere andre fremkomstmidler.

Likevel mener han at MDG ikke er et anti-bilist parti. De kjempet for gratis bompasseringer for elbiler, men drar frem plassmangelen i byen som det største problemet.

- Elbil skal fortsatt være en gulrot for å minske utslipp, men det er ikke plass til alle bilene i byen. Det er en ny vurdering vi må gjøre dersom alle drammenserne plutselig bestemmer seg for å kjøre elbil. 

- Fattige kjører ikke bil

På spørsmål om hva han foreslår lavlønnede alenemødre med barn i barnehage, skole og i ulike fritidsaktiviteter å gjøre, svarer han raskt.

- De som har dårligst råd i samfunnet vårt sitter ikke i bil. De går, sykler eller tar buss. Skal man tenke på fattigdom og ta hensyn til de som sitter nederst ved bordet må vi gjøre bussen bedre og billigere. 

LES OGSÅ: Stort engasjement rundt «kjør sakte»-aksjonen

Se video fra bom-aksjonen:


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE