ANNONSE

SØPPEL: Slik ser det ut flere steder i Drammen - og resten av landet. Nå oppfordres alle til å delta på en landsdekkende vårrengjøring.
FOTO: BENEDICTE HAUGAARD / DRM24

Iverksetter ny, landsdekkende ryddedugnad

NRK inviterer til enda en landdekkende ryddedugnad etter å ha avslørt hvor mye plast det finnes ute i norsk natur.


Benedicte Haugaard

 13.04.18, kl. 12:59
 11.05.18, kl. 09:32


ANNONSE
ANNONSE

 

NORGE: NRK ber nordmenn sette av datoen 3. mai til å delta på «Hele Norge rydder» - en landsdekkende ryddedugnaden for å redde dyr og miljø. 

- Vi vil ha med alle nordmenn på en skikkelig vårrengjøring av dette flotte landet, skriver NRK på sine nettsider. 

Plast er et stort problem i hele verden, og programleder Line Elvsåshagen forsøker i programmet «Planet Plast» å opplyse landets innbyggere om farene ved å kaste søppel i naturen. Det er kjent at plast er lite nedbrytbart, men når prosessen først er i gang ender det opp i mikroskopiske biter som trenger inn i maten vi spiser. Dette kalles «mikroplast» og vil skade både folk og dyr på sikt. 

- NRK skal gjennom vårens satsing vise at dette problemet gjelder oss alle, og vi har alle et ansvar. Ved hjelp av NRKs distriktskontorer over hele landet skal vi mobilisere folk fra nord til sør til å plukke opp plast fra gater og strender, sier nyhetssjef i Distriktsdivisjonen i NRK, Linn Sandberg.

«Hele Norge rydder» blir arrangert i samarbeid med Hold Norge Rent. Deres «strandryddeuke» arrangeres mellom 30. april og 6. mai.

Fortvilet programleder

Se hvordan programlederen i «Planet Plast» reagerer på eget plastforbruk:

Drammen er allerede med

Frode Vestgarden i Drammen kommune hører først om den nye dugnaden når DRM24 ringer, men sier de jobber mot det samme målet, den samme uken.

- Dette er første gang jeg hører om NRKs initiativ, men vi er allerede deltakere i det som kalles «strandryddeuken». Dette er i regi av Drammen havn og Hold Norge Rent, og Drammen kommune har vært med siden i fjor.

Han mener det er et fint initiativ, men at kommunen kommer til å fokusere på 5. mai, som er årets «strandryddedag». Han sier også at det bare er bra med flere ryddedager.

«Strandryddedagen» ble etablert for første gang i 2011 som Norges største kollektive dugnad, og har i år falt på 5. mai. I fjor lå den på 6. mai, og Norges frivillige ryddere slo alle tidligere rekorder for antall deltakere, antall ryddeaksjoner, mengde innsamlet marint avfall og antall kilometer ryddet. I løpet av 2017 deltok 48 702 frivillige i 2 845 ryddeaksjoner og ryddet 1 374 tonn marint avfall.

- Ingen kan ta alt, men alle kan ta litt - en rydderunde etter jobb kan være nok, avslutter NRK.

LES OGSÅ: Lokalt miljøengasjement går viralt


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE